Od željezničke nesreće na Bioču prošlo je skoro 18 godina: "Kakva je ovo zemlja koja ubija građane, a ubice štiti"

"Politička i pravna elito čuvajte svoj interes, mjesta i položaje. Ta privilegija mnogo je važnija od svega - pravde, humanosti i zakona. Tražimo baš od vas odgovore ili ste vi isti kao prvi, drugi i treći", kazao je predsjednik NVO "Voz neprebola" Goran Vojinović

11017 pregleda 24 reakcija 13 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije za medije, Foto: Nikola Saveljić

Uspomene i sjećanja polako izranjaju iz zaborava i to 18 godina nakon tragedije, a traganje za istinom na ivici je zaborava.

To je tokom konferencije za medije nevladine organizacije (NVO) "Voz neprebola" kazao preživjeli putnik Vesko Vlahović.

U željezničkoj nesreći na Bioču 23. januara 2006. godine, poginulo je 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno.

Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

"Istina je relativna stvar kako to pojedinac i društvo posmatraju. Mi 18 godina tragamo za njom i sa dokazima smo prisutni, a institucije ne reaguju na adekvatan način", kazao je Vlahović, dodajući da je istina porodicama nastradalih primarna.

On je naglasio da su posljedice udesa doživotne.

"Zbog posljedica udesa mnoga djeca nijesu nastavila školovanje... Istrajavamo u nastojanjima da se utvrdi istina", rekao je Vlahović.

Predsjednik NVO "Voz neprebola" Goran Vojinović rekao je da je "presuda za Bioče najveća bruka i sramota države i njenih institucija".

Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

"Tužilaštvo nema interes da obnovi postupak za tragediju na Bioču", kazao je Vojinović.

"Politička i pravna elito čuvajte svoj interes, mjesta i položaje. Ta privilegija mnogo je važnija od svega - pravde, humanosti i zakona. Tražimo baš od vas odgovore ili ste vi isti kao prvi, drugi i treći. Kakva je ovo zemlja koja 'ubija' svoje građane, a ubice štiti", kazao je Vojinović.

On napominje da najteže posljedice trpe preživjeli "koji su izgubili najbliže".

On se obratio i predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

"Zašto nemate interes da se sudski postupak obnovi? Podsjetiću Vas Milatoviću, Spajiću poslanici, pravnici, NVO sektori..., na desetine relevantnih dokaza koji ukazuju na bezbroj propusta. Sramno je što su u tome učestvovale najveće državne institucije", ocijenio je Vojinović.

Jedan od ključnih dokaza, smatra Vojinović, jeste magnetni disk sa kojeg je izbrisano pola sata razgovora o stanju voza.

Konferenciji su prisustvovali i Biserka Boričić, kao i Milorad Grabovica.

Bonus video: