Novi trg i šetalište u Sutomoru: Druga faza radova, drugi kamen temeljac

Prvi kamen temeljac položio je 2020. godine Duško Marković, tadašnji premijer Crne Gore

12182 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor Javnoog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj su sa zamjednicom direktora Uprave za kapitalne projkete Majom Delić položili su kamen temeljac za početak druge faze izgradnje novog šetališta i trga u Sutomoru.

Ovo je drugi kamen temeljac koji se polaže na istoj lokaciji za isti infrastrukturni projekat. Prvi je položio Duško Marković, tadašnji premijer, 2020. godine. Drugi, današnji, su položili u znak obilježavanja početka druge faze radova na tom projektu.

Ugovor o nastavku radova predstavnici te tri institucije su potpisali u januaru 2023. godine.

Zajednička sredstva za ovaj projekat iznose više od 1,5 milion eura. Opština Bar će izdvojiti 200 hiljada eura, JP Morsko dobro 445 hiljada eura a ostatak novca je obezbijedila Vlada Crne Gore.

Vrijednost izgradnje cjelokupnog projekta, koji je planiran u četiri faze, iznosi oko 5,5 miliona eura.

Dušan Raičević je podsjetio da je 2019. Opština Bar sa JP Morsko dobro i Upravom za kapitalne projekte potpisala sporazum kojim su definisali da „zajedničkim snagama krenu u realizaciju projekta rekonstrukcije obalne zone u Sutomoru“.

"U prethodnom periodu, 2020. godine, smo započeli radove na prvoj fazi a radovi su okončani u julu 2021. godine. Danas sa zadovoljstvom smo na početku druge faze koja podrazumijeva uređenje trga i pjacete sa rekreativnom zonom kao kontaktnom zonom sa prvom fazom koja je podrazumijevala rekonstrukciju šetališta“, kazao je Raičević.

Dodao je da ovime svi žele da mijenjaju percepciju o Sutomoru kao turističkoj destinaciji.

kamen temeljac Sutomore
foto: Marija Pešić

Uputio je zahvalnost Morskom dobru jer, kako je kazao, njima je pripao teži dio posla odnosno sprovođenje tenderskih procedura i Upravi za kapitalne projekte za obezbjeđivanje najvećeg dijela novca.

Završetak radova na drugoj fazi predviđen je u avgustu ove godine. Na pitanje kako će to postići obzirom na zabranu radova koja je na snazi tokom ljetnje sezone Mikijelj i Raičević su kazali da se nadaju da će sve biti završeno i prije.

Raičević je kazao da će tražiti od izvođača da procedura i dinamika rada budu bolji u odnosu na prvu fazu, kako turstička ponuda ne bi trpjela tokom ljeta.

"Ja očekujem da ćemo radove završiti prije početka turističke sezone a samim tim stvoriće se preduslovi da ovog ljeta klijentela ili turisti koji budu dolazili u ovo mjesto budu visokoplatežni, da će se i taj problem koje je imalo Sutomore u nekom prethodnom periodu sa ovim projektom značajno izmijeniti“, kazao je Mikijelj.

kamen temeljac Sutomore
foto: Marija Pešić

On je uvjeren sam da će realizacijom ovog projekta vizualni identitet Sutomora biti u potpunosti promijenjen, da će se time percepcija o Sutomoru promijeniti.

"Prošle godine smo iskoristili vrijeme da završimo sve one ophodne radnje kako bismo ovdje krenuli sa realizacijom projekta. Na samom početku mog mandata saopštio sam da želim da proces decentralizacije u potpunosti sprovedem i da negdje lokalne samouprave budu značajno uključene u proces donošenja odluka javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom“, poručio je.

Izvođači radova su firme „Fidija“ iz Podgorice i „A3 Team“ iz Bara dok će stručni nadzor vršiti „Civil engineer“ iz Podgorice.

Građani se pitali šta je sa radovima, nadležni kažu da ne kasne

Stanovnici Sutomora su u novembru 2023. godine u javnom saopštenju izrazili zabrinutost što još uvijek nijesu počeli radovi na drugoj fazi. Kako su tada kazali, radovi na budućem trgu kasne i nema najave kada će početi a bliži se turistička sezona brzo dolazi, a ako bi radovi započeli i ne bi bili završeni do sezone, ostalo bi ruglo na tom prostoru koje ne bi služilo čak ni parkingu kao do sada.

Tada, u novembru, predsjednik MZ Spič-Sutomore Frano Vuksanović kazao je da bi radovi trebali da počnu do kraja te godine.

Na pitanje "Vijesti" da li su ovi radovi počeli po vremenskom planu, da li su kasnili i zbog čega, direktor Morskog dobra, Mikijelj je odgovorio da se nisu nadali da će ranije početi.

"Postoji dosta stvari koje treba završiti da bismo krenuli sa izvođenjem. Građani uglavnom vide taj segment kada krene da se radi na terenu ali vjerujte mi da prije toga treba odraditi dosta stvari“, kazao je. Naglasio je da su rješavali imovinsko-pravne odnose i proces eksproprijacije.

Bonus video: