Policajac odgovara za teško batinanje

Osnovnom sudu u Podgorici podnijet optužni predlog zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda Lekovića od ranije terete da je kriv za bjekstvo tri maloljetnika iz betonjerke, nakon čega je jedan od njih optužen za ubistvo

56757 pregleda 81 reakcija 13 komentar(a)
Osnovni sud u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Osnovni sud u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici podnijelo je optužni predlog Osnovnom sudu protiv službenika Uprave policije Milanka Lekovića i još dvije osobe, zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje u sticaju, sa nanošenjem teških tjelesnih povreda.

To je “Vijestima” rekao rukovodilac ODT Duško Milanović, u odgovoru na pitanja redakcije o slučaju s početka prošle godine, u dijelu grada preko puta poslovnog centra “Palada”, u Podgorici, kada je Leković, navodno, udario jednog muškarca i nekoga iz obezbjeđenja obližnjeg lokala.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u istom događaju, jedna osoba povrijeđena je u tom incidentu i neko je vrijeme bila je komi.

Isti izvor naveo je da je službenik policije Milanko Leković tada zadržan i pritvoren zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Na te navode, u novembru su iz podgoričkog ODT-a “Vijestima” rekli da je u tom tužilaštvu “formiran predmet protiv lica M. L. i još dva lica zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje u sticaju, sa nanošenjem teških tjelesnih povreda”.

Prije nekoliko dana, kazali su da je u vezi sa istim slučajem u međuvremenu Osnovnom sudu u Podgorici podnijet optužni predlog.

Iz Uprave policije (UP) na čijem je čelu Zoran Brđanin i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji vodi Danilo Šaranović, mjesecima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” o statusu istog službenika.

Milanko Leković policajac je kojem su u junu prošle godine iz policijskog pritvora u Podgorici pobjegla tri maloljetnika, od kojih je jedan, sedamnaestogodišnji L. H. (2006), nekoliko dana potom osumnjičen za teško ubistvo.

L. H. je, po bjekstvu iz pritvora 1. juna, pet dana kasnije lišen slobode, pod sumnjom da je počinio krivično djelo teško ubistvo.

Leš sedamdesetdvogodišnje F. B. pronađen je 6. juna na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, a istog dana policija je obavijestila javnost da je uhapsila starijeg maloljetnika zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Iz MUP-a i UP nisu komunicirali da je maloljetnik krivično djelo teško ubistvo počinio po bjekstvu iz pritvora.

“Vijesti” su, imajući uvid u spise suda, saznale da je sud, pri izricanju privremene mjere smještanja u Centar za djecu i mlade “Ljubović” u Podgorici bio u saznanju da je L. H. prije ubistva starice bio lišen slobode i da je pobjegao iz pritvorskih prostorija u Podgorici. Nije, međutim, bilo poznato i kada se to tačno desilo u odnosu na ubistvo.

“Vijesti” su tada uputile pitanja, nakon čega je Uprava policije, koju je tada vodio Nikola Terzić, potvrdila navode o bjekstvu i precizirala da je L. H. iz pritvora pobjegao 1. juna.

Tada su rekli i da je maloljetnik u službenim prostorijama boravio zbog drugog krivičnog djela i da je, zbog bjekstva L. H., protiv jednog službenika pokrenut postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Nisu, međutim, nijednom spomenuli da su istog dana, s tim maloljetnikom policiji pobjegla i dva njegova vršnjaka.

Iz Uprave policije i MUP-a do danas nisu odgovorili i koji je trenutno status njihovog službenika Milanka Lekovića.

Iz MUP-a su krajem avgusta, dok je na čelu tog resora bio Filip Adžić, rekli da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti zbog bjekstva L. H. iz policijskog pritvora u Podgorici.

Iz UP i MUP-a nisu odgovorili i na ranije, te ponovljene upite i u vezi sa presudom od prije desetak godina, kada su Leković i njegove kolege, policajci pritvorske jedinice u Podgorici, osuđeni na po tri mjeseca zatvora za pomaganje u prebijanju pokojnog Aleksandra Pejanovića.

“Pred ovim sudom okrivljeni M. L. oglašen [je] krivim zbog krivičnog djela zlostavljanje putem pomaganja iz čl. 166a st. 2 u vezi sa st.1 Krivičnog zakonika, u vezi sa čl. 25 Krivičnog zakonika, i osuđen pravosnažno na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) mjeseca, što je potvrđeno i presudom Višeg suda u Podgorici”, kazali su ranije “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog suda.

“Vijesti” su UP i MUP pitale i kada je Leković vraćen na posao nakon izdržavanja kazne zatvora, koji je status drugih policijskih službenika koji su tada osuđeni sa Lekovićem zbog istog krivičnog djela, kao ni kako komentarišu to da je policijski službenik koji je jednom osuđen za krivično djelo zlostavljanje putem pomaganja vraćen na isto radno mjesto, u policijski pritvor.

Pitanja resoru unutrašnjih poslova i UP o statusu policijskog službenika Milanka Lekovića upućivana su 12. septembra, kada je redakciji dostavljen odgovor na zahtjev za SPI, potom 10. oktobra, 8. novembra, 11. decembra.

Pored ostalog, upitani su o ishodu postupka unutrašnje kontrole u vezi sa slučajem bjekstva maloljetnika iz pritvora, da li je o slučaju nesavjesnog obavljanja posla obaviješten tužilac...

Posljednji upit MUP-u i UP upućen je 15. januara...

Bonus video: