Narodna biblioteka u Podgorici od početka godine izdala preko 600 digitalnih članskih karata

Godišnja članarina košta pet eura i ona se obnavlja početkom godine. Članarinu ne plaćaju đaci, studenti i penzioneri

4651 pregleda 0 komentar(a)
Nova članska karta, Foto: Nikola Saveljić
Nova članska karta, Foto: Nikola Saveljić

Preko 600 digitalnih članskih karata izdato je od početka godine, rekli su “Vijestima” iz Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici.

Uz navode da su za prve dvije sedmice u 2024. izdali 630 digitalnih članskih karata, rukovoditeljka Bibliotečkog sektora te ustanove Vesna Asanović kazala je da je prelaz na digitalno učlanjivanje bio “prirodan korak u evoluciji” biblioteke.

“Elektronsko učlanjivanje već je postojalo u drugim bibliotekama u regionu i nama je bilo neophodno. Kada smo napokon završili sve neophodne korake, prošle godine izvršili smo prvu probu. Međutim, falile su neke tehničke stvari da se pokriju i onda smo odlučili da od januara ove godine i naša biblioteka krene sa elektronskim učlanjivanjem korisnika”, rekla je Asanović.

Prema njenim riječima, i kod digitalnog, važe isti uslovi za učlanjivanje kao ranije i ništa se, kako je kazala, nije naročito izmijenilo.

“Uzimamo neophodne podatke. Dobije se članska karta na koju se lijepi kod i poslije toga se čitačem očitava i mi ulazimo u bazu podataka koje knjige čitalac duguje ili koje je uzeo iz biblioteke”, objašnjava Asanović.

Ističe da digitalna članska karta donosi “brojne benefite dobre za biblioteku, ali i njene korisnike”.

“Omogućava nam da imamo mnogo bolji uvid u to gdje se nalaze knjige, ko je koju duže zadržao, ali i da se na osnovu toga vrši povraćaj. Problem papirnih članskih karata bio je taj što mi nismo mogli da vidimo gdje su pojedini naslovi koji su bili vrlo traženi. Sada ćemo moći tačno da pratimo gdje se nalaze, kao i da šaljemo opomene”, kazala je Asanović.

Vesna Asanović
Vesna Asanovićfoto: Privatna arhiva

Prema njenim riječima, proces obnove članstva veoma je jednostavan i ne oduzima puno vremena.

“Obnova je na godišnjem periodu. Sljedeće godine može da se produži članstvo u biblioteci. Ovo nam je donijelo veliku uštedu vremena. Benefite od elektronskog učlanjivanja najviše ima biblioteka”, rekla je Asanović.

Uprkos poskupljenjima, Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” neće mijenjati iznos članarine. Ona će ostati ista i neće biti veća od, kako kažu iz te ustanove, “simboličnih pet eura”.

Za đake - osnovce i srednjoškolce, kao i studente, članstvo u biblioteci biće besplatno.

“Iako su se desila poskupljenja, odlučili smo da i dalje budemo servis građana kako bismo bili dostupni svim grupama na teritoriji Podgorice i Crne Gore. Penzionerima je, takođe, besplatno. Oni su naša najbrojnija i najdisciplinovanija ciljna grupa. Samo ljudi u radnom odnosu plaćaju”, rekla je Asanović.

Sugrađanka Tamara Đukić, koja se prije nekoliko dana učlanila u biblioteku, pozdravlja ovu odluku i smatra da je “došla u pravo vrijeme”.

“Ovako je mnogo lakše i nama koji pozajmljujemo knjige. Veoma mi se dopala ova ideja i nadam se da će se biblioteka bolje adaptirati zahtjevima digitalizacije u skorijoj budućnosti”, rekla je Đukić.

Bonus video: