Krapović sa Gandelom: Crna Gora i Slovačka spremne za proširivanje odbrambene saradnje

Krapović je istakao da je Crna Gora u potpunosti uskladila vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, navodeći da će težište biti na daljem napredovanju Crne Gore na evropskom putu, uz ispunjavanje prioriteta iz NATO agende

2052 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MOD/vod Ivan Vukićević
Foto: MOD/vod Ivan Vukićević

Crna Gora i Slovačka spremne su za proširivanje odbrambene saradnje, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra odbrane Dragana Krapovića i slovačkog ambasadora Borisom Gandelom.

Krapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MOD), zahvalio na snažnoj političkoj i ekspertskoj podršci Slovačke progresu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), kao i tokom evroatlantskih integracija.

On je upoznao Gandela sa prioritetima Vlade Crne Gore i ostvarenim rezultatima na polju unutrašnjih reformi.

Krapović je istakao da je Crna Gora u potpunosti uskladila vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, navodeći da će težište biti na daljem napredovanju Crne Gore na evropskom putu, uz ispunjavanje prioriteta iz NATO agende.

On je naglasio da Crna Gora veliku pažnju posvećuje dobrosusjedskim odnosima, da je snažno posvećena unaprjeđenju regionalne saradnje, kao i da će nastaviti da promoviše demokratske vrijednosti modernih društava i NATO politike otvorenih vrata.

“Krapović je izrazio spremnost za proširivanje odbrambene saradnje Crne Gore i Slovačke”, navodi se u saopštenju.

Gandel je ocijenio da su odnosi Slovačke i Crne Gore izvanredni.

On je istakao da su spremni za proširivanje saradnje u pogledu odbrane.

Gandel je kazao da je uvjeren da će Slovačka nastaviti sa podrškom ostvarivanju najvažnijeg cilja vanjske politike Crne Gore – članstvu u EU.

Kako je dodao, evropska integracija Zapadnog Balkana značajna je za dugoročnu stabilnost regiona, kao i za bezbjednost EU.

Iz MOD su saopštili da je sastanku prisustovao i novoimenovani izaslanik odbrane Slovačke za Crnu Goru Milan Skrutek, u okviru svoje posjete Ministarstvu odbrane.

Skrutek je, kako je saopšteno, u odvojenim susretima razgovarao sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Rajkom Pešićem i načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore Aleksandrom Pantovićem.

“Pešić je sa slovačkim izaslanikom odbrane razmatrao modalitete za unaprjeđenje saradnje u domenu odbrane, na bilateralnom i regionalnom nivou, te mogućnosti za profesionalno usavršavanje u organizaciji Oružanih snaga Slovačke”, kaže se u saopštenju.

Pantović je kazao da je zadovoljan spremnošću Oružanih snaga Slovačke za unaprijeđenje vojne saradnje.

“On je naglasio je da Crna Gora posvećuje veliku pažnju razvoju saradnje u regionu, kao i unutar Alijanse”, navodi se u saopštenju.

Pantović je upoznao sagovornika sa ključnim angažovanjima Vojske Crne Gore u okviru međunarodnih misija i operacija podrške miru.

Skrutek je, u oba susreta, istakao da je spreman za lični doprinos jačanju odbrambene saradnje između Slovačke i Crne Gore tokom svog mandata, posebno u okvirima NATO.

Bonus video: