Nikšić: Pljušte krivične prijave zbog Ulice Živka Nikolića

Zgrada u Nikšiću koju gradi firma “Grading” još nije završena, a ulica je i dalje neasfaltirana i puna rupa. U slučaj se umiješala i policija koja je podnijela prijavu, a u najavi su i nove

28830 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Ulica Živka Nikolića u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ulica Živka Nikolića u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Dugo su Nikšićani čekali da ulica u gradu pod Trebjesom dobije ime po velikanu jugoslovenske kinematografije Živku Nikoliću. Sada su se već umorili od čekanja da ta ulica dobije “sjaj” koji joj je obećan još 2018. godine.

Niti je zgrada, koju gradi firma “Grading” završena, niti je ulica duga 260 metara rekonstruisana. I dalje je neasfaltirana, puna rupa, a kada je kiša neuslovna je i za pješake i za automobile. I to sve zbog neriješenih imovinskih odnosa, (ne)legalne gradnje, spora mještani - investitor zgrade - Opština - Uprava za katastar.

Kako sada stvari stoje, situacija se neće uskoro promijeniti. U slučaj se umiješala i policija, podnesene su i krivične prijave, u najavi su i nove, a građani žale što čuveni režiser nije živ jer bi imao i više nego dovoljno materijala da uradi još jedno čuveno djelo. I to o ulici sa njegovim imenom.

Vlada je 2012. godine usvojila odluku da ulica u Nikšiću nazove po Nikoliću, odbornici su tu odluku potvrdili četiri godine kasnije, a 2018. je konačno postavljena tabla sa njegovim imenom. Tada je rečeno da se čeka završetak gradnje poslovno-stambenih objekata, nakon čega će ulicu “srediti i biće jedna od najljepših u gradu”.

Nakon kiše ulica neprohodna
Nakon kiše ulica neprohodnafoto: Svetlana Mandić

Nikšićka policija je prije nekoliko dana podnijela krivičnu prijavu protiv preduzeća “Grading” i izvršnog direktora Milivoja Božovića zbog sumnje da je protivpravno izvršio građevinske radove na dijelu parcele koja je u vlasništvu države, “na način što je M. B. kao vlasnik i izvršni direktor u d.o.o. “Grading”, tokom septembra 2023. godine u Ulici Živka Nikolića u Nikšiću, u blizini stambene zgrade čiji je on investitor, protivpravno izvršio građevinske radove na dijelu parcele koja je u vlasništvu države Crne Gore”.

Krajem decembra prošle godine trojica mještana iz te ulice, Aleksandar Mrvošević, Nebojša Gorašević i Predrag Zeković, podnijeli su takođe krivičnu prijavu protiv “Gradinga”, ali ne samo zbog sumnje da je u pitanju protivpravno zauzimanje zemljišta, već i zbog nelegalne gradnje, izazivanje opšte opasnosti (krajem avgusta prošle godine je pao dio krana) i neotklanjanja opšte opasnosti.

Čudi ih, kažu, da policija prijavom nije obuhvatila izazivanje opšte opasnosti, ali i da krivičnu prijavu nijesu podnijeli u septembru, a ne tek sad. Mještani su prijavu podnijeli i protiv Opštine Nikšić i odgovornih lica u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, kako ovih koji se sada nalaze na toj funkciji, tako i onih koji su na tu funkciju bili 2019. godine, protiv Direkcije za imovinu, Agencije za planiranje prostora i urbanističko-građevinsku inspekciju.

“Tražili smo od građevinske inspekcije da izađe na lice mjesta i da utvrdi spratnost objekta, jer nikako da se ‘dogovorimo’ koliko zgrada koju investitor pravi ima spratova, da utvrde građevinske linije na zemlji, u vazduhu, i ispod zemlje, indekse izgrađenosti i zauzetosti. Tražili smo pristup informacijama da vidimo da li je to urađeno, ali smo dobili obavještenje da se odbija naš zahtjev, jer je u postupku inspekcijski nadzor, što smatramo priznanjem ministarstva da inspektori nisu uradili posao kako treba i da nisu odredili te krucijalne tačke”, kazao je Gorašević.

Gorašević
Goraševićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, u planu je proširivanje optužnica, ali i broja onih koje namjeravaju da tuže.

“Protiv katastra još nismo predali krivične prijave jer nemamo podatke, ali je vrlo interesantna stvar da je jedna katastarska parcela od 2016, kad su izdati urbanističko-tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije za objekat, do danas narasla za preko 90 kvadrata. To je podatak koji se može pročitati na geoportalu. Pitamo se i zbog čega je policija u prijavi ignorisala izazivanje opšte opasnosti kada su, prilikom pada dijela krana, izlazili na teren i napravili izvještaj”, kazao je Gorašević.

Mještani tvrde da je planirano da se rekonstrukcija ulice radi u suprotnosti sa Detaljnim urbanističkim planom (DUP) i da je planirano da se postojeća trasa izmjesti kako bi se investitoru, firmi “Grading”, omogućilo da napravi parking, dok bi mještanima dio zemljišta bio eksproprisan. Tvrde da se iz lokalne uprave, povodom rekonstrukcije ulice, pozivaju na izmjene i dopune DUP-a “Centar I”, iako, kako su kazali, DUP nije usvojen, a ne izmjene i dopune.

“To mi je zvanično potvrdio i predsjednik Opštine odgovarajući na moje odborničko pitanje. Sistematski smo prikupljali dokumenta koja su vezana za ulicu i za investitora. Neku smo dobijali regularnim putem, neku nismo, ali smo ipak do nje došli”, ističe Mrvošević.

Mrvošević
Mrvoševićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, zbog toga namjeravaju da pokrenu krivične prijave protiv svih onih koji su “imali obavezu da pokrenu krivičnu prijavu zbog aktivnosti firme ‘Grading’, a nijesu to uradili”.

Žao im je, kažu, građana koji su u zgradi koja se gradi kupili stanove, ali plaše se da će ta zgrada doživjeti sudbinu Lamele C iz Podgorice.

“Ne bismo željeli da se to dogodi, prije svega zbog građana koji su kupili stan, ali plašim se da sve ide u tom smjeru. Svu prikupljenu dokumentaciju namjeravamo da proslijedimo ministru urbanizma, Janku Odoviću, kao i svim nadležnim državnim institucijama i ministarstvima”, poručio je Mrvošević.

Vlasnik firme “Grading” Milivoje Božović, prilikom jednog od protesta mještana, kazao je novinarima da radove izvodi po DUP-u “i to u granicama urbanističke parcele”. Tada je kazao da nije prekršio spratovnost, već da je sve urađeno po revidovanom glavnom projektu, kao i da je republička inspekcija pratila sve radove, od temelja do kosih krovnih ploča, i da nije utvrdila nepravilnosti.

“Od strane ‘Gradinga’ je 2019. podnesen zahtjev za kompletiranje urbanističke parcele. Ovo nije ulica nego prolaz i on je sastavni je dio urbanističke parcele. U katastru se ovaj dio parcele od 179 kvadrata vodi kao dvorište ove stambene zgrade. Čekamo procjenu da isti otkupimo i postane vlasništvo firme koja je dala zahtjev i izvršila sve potrebne radnje po zakonu”, kazao je Božović.

Bonus video: