Akcija dobrovoljnog davanja krvi na Žabljaku: Jedna jedinica krvi može da spasi nekoliko života

Četvoročasovnu akciju tehnički su obavile ekipe Zavoda za transfuziju krvi, a među davaocima su se našla četvorica dobrovoljnih davalaca krvi iz Danilovgrada
198 pregleda 1 komentar(a)
dobrovoljno davanje krvi Žabljak, davanje krvi Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
dobrovoljno davanje krvi Žabljak, davanje krvi Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.08.2017. 13:34h

Zavod za transfuziju krvi i Crveni krst Crne Gore, na Žabljaku organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj se odazvalo preko 40 zaposlenih u lokalnoj samoupravi, Komunalnom preduzeću,policiji, lokalnoj Turističkoj organizaciji i Elektrodistribuciji iz ovog grada i Šavnika kao i građani i turisti koji ovdje provode odmor.

Četvoročasovnu akciju tehnički su obavile ekipe Zavoda za transfuziju krvi a među davaocima su se našla četvorica dobrovoljnih davalaca krvi iz Danilovgrada.

"Kada smo čuli za ovu akciju, sjeli smo u kola i došli da damo doprinos i pomognemo nekome ko je u nevolji. Ovakve akcije su neophodne ali brine to što u Crnoj Gori nema više pravih dobrovoljnih davalaca krvi, a naročito mladih. Zato se mora raditi na njihovom edukovanju. Svugdje to mora biti prisutno, počev od škola, udruženja davalaca krvi, lokalnih struktura. Jer, krv je najbolji lijek a jedna jedinica krvi može da spasi nekoliko života. Mladima to treba objasniti kao i to da je za njih neškodljivo pa čak i korisno", kaže sekretar Društva dobrovoljnih davalaca krvi iz Danilovgrada Ranko Tomašević.

Grupu zapolslenih u lokalnoj upravi predvodio je predjsednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

"Vijestima" je kazao da su se sa zadovoljstvom odazvali.

"Činićemo to i ubuduće ali ćemo dati doprinos da se dobrovoljno davalaštvo krvi ovdje ponovo animira jer je to u našoj sredini neophodna organizacija", kaže Vukićević.

Adrijana Vukoslavović iz Odjeljenja za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi u Zavodu za transfuziju kaže da je akcija na Žabljaku uspjela po svim segmentima.

Kaže da su nove jedinice krvi dragocjene jer su potrebe tokom ljetnjih mjeseci značajno povećane.

Bonus video: