Rijetka vrsta patke ranjena u Parku prirode "Rijeka Zeta"

CZIP podnio krivičnu prijavu zbog krivolova, podsjećaju na raniju inicijativu da se uvede moratorijum na lov

13171 pregleda 1 komentar(a)
Olovo iz balina može da izazove trovanje: RTG snimak povrijeđene ptice, Foto: CZIP
Olovo iz balina može da izazove trovanje: RTG snimak povrijeđene ptice, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnio je krivičnu prijavu zbog krivolova u kojem je u Parku prirode “Rijeka Zeta” ranjena šarena utva.

Da je u pitanju krivolov, kako su juče saopštili, potvrđeno je nakon što su veterinari na RTG snimku utvrdili postojanje balina, a pregledom i ispcrpljenost jedinke.

“Problem krivolova u Crnoj Gori se već godinama unazad obesmišljava i relativizuje što nam jasno pokazuje bahatost krivolovaca koja sve češće prevazilazi granice lovišta. Nije novost da se ubijanje ugroženih i zaštićenih vrsta dešava čak i u zaštićenim područjima a ovoga puta, u Parku prirode ‘Rijeka Zeta’, žrtva ove bahatosti je vrsta iz porodice pataka koja je zaštićena na nacionalnom i međunarodnom nivou”, navode iz te NVO.

O povrijeđenoj ptici, CZIP je obavijestio građanin.

“Ptica se trenutno nalazi na oporavku gdje se ulažu napori da se ona što prije vrati prirodnom staništu gdje joj je i mjesto”, rekli su iz te NVO i dodali da se u balinama nalazi olovo koje može da izazove sistemsko trovanje usljed razlaganja tog teškog metala u organizmu životinje.

Kako su kazali, šarena utva (Tadorna tadorna) je vrsta iz porodice pataka (Anatidae), a u Crnoj Gori je izuzetno rijetka.

“Gnijezdi se samo na Ulcinjskoj solani, gdje smo prethodnih godina radili na poboljšavanju uslova gniježđenja postavljanjem odgovarajućih duplji. Ona se ne nalazi na listi lovnih vrsta, a ako uzmemo u obzir i to da je pronađena u zaštićenom području, gdje je lov svakako zabranjen, jasno je da govorimo o krivičnom djelu po više osnova”, rekli su iz CZIP-a, dodajući i da po prijavi koju su podnijeli, a u odnosu na ranija iskustva, ne očekuju reakciju države.

Kako su kazali, njiove molbe i inicijative za formiranje radne grupe koja bi se bavila temom krivolova i uvođenje moratorijuma na lov, ignorišu se godinama.

“Dodatno, već tri godine se ne usvaja Nacionalni akcioni plan za borbu protiv krivolova kojeg je CZIP nadležnim institucijama ‘servirao na tacni’. Do sada smo reakcije nadležnih imali samo u izuzetnim slučajevima kada su zbog krivolova stradale zaštićene vrste, poput medvjeda u Beranama i jelena na Biogradskoj gori. Ovog puta se nadamo da će šarena utva i njen povratak u prirodu biti inspiracija i pokretač pozitivnih promjena”, navode iz te NVO.

Bonus video: