Ljutica: Ljekarima u podgoričkom Domu zdravlja vraćena plaćena dežurstva

Predsjednik Sindikata izabranih doktora kazao da su za sada "izuzetno zadovoljni zdravstvenom politikom za koju se opredijelilo aktuelno Ministarstvo zdravlja"

6952 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ljekarima u domovima zdravlja u Podgorici opet će se plaćati rad vikendom u dežurnim domovima zdravlja.

Predsjednik Sindikata izabranih doktora (SIDCG) Igor Ljutica rekao je da za razliku od ostalih nivoa u javnom zdravstvu zaposleni u domovima zdravlja poslednjih 20 godina nisu bili plaćani za rad vikendom u dežurnim domovima zdravlja.

"Model osmočasovnog radnog vremena koji je isključivo zastupao SIDCG, a koji je podržan od strane Reprezentativnog sindikata Doma zdravlja (RS DZ) Podgorica je usvojen nakon sastanka sa menadžmentom i uveliko na snazi u najvećem domu zdravlja u Crnoj Gori, DZ Glavni Grad, koji pruža zdravstvenu zaštitu za oko 250.000 građana Crne Gore. Tim modelom ne samo da se ispravila velika nepravda ka zaposlenima već se i sačuvao sistem od pogrešnih pravnih djelovanja koja su dovela do brojnih tužbi koje su pokrenute od strane zaposlenih usled kršenja Zakona o radu. Imajući u vidu da svaka ustanova za sebe donosi odluku o radnom vremenu, osmočasovno radno vrijeme nije započeto u svim domovima zdravlja Crne Gore, ali nakon odrađenih smjernica i analiza očekuje se da će zaživjeti od 1. februara 2024. godine", naveo je Ljutica.

Svako odugovlačenje čelnih ljudi ustanova koje to još uvijek nisu sprovele , kako je dodao, nosilo bi sa sobom ne samo rizik od nezadovoljstva zaposlenih već i novih tužbi koje bi direktno ugrožavale državni budžet.

"Za sada smo izuzetno zadovoljni zdravstvenom politikom za koju se opredijelilo aktuelno Ministarstvo zdravlja. Takođe je u toku formiranje radnih grupa koje će napraviti najbolji mogući model za vraćanje kapitacija i usluga po svim EU smjernicama", naveo je između ostalog Ljutica.

Bonus video: