Za „manje poslove” platili 850.000 eura

Infrastrukturne poslove za koje se ne raspisuje tender, Opština Kolašin dogovarala direktnom pogodbom sa firmama. Pojedina preduzeća češće birana u odnosu na ostale

13128 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Ukupna vrijednost radova na infrastrukturi, koje je Opština Kolašin direktnom pogodbom sklapala sa privatnim preduzećima u tom gradu je oko 850.000 eura. Riječ je o “manjim” poslovima za koje se ne raspisuje tender, to jest, izvođači se angažuju neposrednim dogovorom.

Iz kabineta predsjednika Opštine Petka Bakića su, odgovarajući na pitanje prema kojem kriterijumu sklapali ugovore sa tim preduzećima, kazali da su to “činili u odnosu na opis radova iz predmjera i predračuna radova koji se dostavi nakon obilaska terena”.

Tvrde da su ti kriterijumi bili presudni za odabir izvođača, “s obzirom na to da privredna društva sa teritorije Opštine Kolašin ne raspolažu podjednako mehanizacijom koja je potrebna za određenu vrstu radova”. Objašnjavaju i da su “tokom protekle godine, mimo opštinskog preduzeća Komunalno, za sanaciju puteva angažovani svi lokalni privrednici koji imaju građevinske mašine, a koji su bili voljni da sarađuju sa lokalnom upravom”.

Prema dokumentaciji koju su iz Opštine dostavili na zahtjev opozicionih odbornika vidi se da su pojedina preduzeća češće birana u odnosu na ostale, pa je, recimo, “Boter CO” (odgovorno lice Andrija Račić) angažovan na radovima čija je vrijednost 92.184 eura. “Vujisić Company” (Veselin Vujisić) je, na primjer, naplatila od Opštine 44.661, “NV Group” (Danijela Jovanović) 42.186, “Moki Cranes” (Mojsije Bulatović) 38.117 eura...

Pored tih firmi, kako su kazali “Vijestima” u Bakićevom kabinetu, angažovani su i “Trans cop Bulatović”, “MNK Janković”, “Evrokop”, “Ravni company”, “Gradnja inženjering”, “Keker”, “Ivana VB”, “STP Company”.

“Opština je tokom 2023. godine obavljala sanaciju seoske infrastrukture na području svih mjesnih zajednica. Podsjećamo da su, u kratkom vremenskom periodu, našu opštinu zadesile dva puta vremenske nepogode koje su pričinile veliku štetu na infrastrukturi (tokom decembra 2022. godine i januara 2023. godine), a koja se nije mogla sanirati u nekim područjima sve do ljetnjih mjeseci”, kazali su u kabinetu predsjednika Opštine.

Radovi na putevima se nastavljaju
Radovi na putevima se nastavljajufoto: Opština Kolašin

Podsjećaju i da je u radovima, čija je ukupna vrijednost 850.000 eura bilo i onih koje su zatekli po preuzimanju vlasti u decembru 2022. godine, a koji do tada nijesu bili realizovani.

Radove na infrastrukturi u ukupnoj vrijednosti od 187.000 eura, prema dokumentaciji iz opštine, izvelo je kolašinsko Komunalno preduzeće.

Direktnom pogodbom Opština može angažovati preduzeća za radove čije ukupna vrijednost, računajući i PDV, ne prelazi 9.680 eura.

Bonus video: