Heroji sunčanog grada

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić - posebnost koja plijeni. Za kraj prošle godine priređen Novogodišnji bal, na kojem su korisnici i zaposleni nastavili ples koji traje već trinaest godina...

14790 pregleda 3 komentar(a)
Sa jedne od manifestacija, Foto: Svetlana Mandić
Sa jedne od manifestacija, Foto: Svetlana Mandić

Posebni su - i korisnici nikšićkog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom i zaposleni. Prvi zbog čistote duše, iskrenosti, šarma, drugi zbog posvećenosti i požrtvovanosti. I jedni i drugi zbog ljubavi. Uz jedne i druge naučimo da budemo bolji, nesebičniji, plemenitiji. Iz godine u godinu pokazuju da i nemoguće stvari postaju moguće i da zajedništvo nije nedostižno.

I prošle godine osvojili su sve svojom kreativnošću, “oborili s nogu” jedinstvenošću, pomjerili granice realizovanim projektima.

“Na pitanje koliko smo toga realizovali u toku 2023. godine, za trenutak se zamislimo šta bismo prvo izdvojili, jer je zaista bilo dosta aktivnosti. U osnovi se trudimo biti inovativni i kreativni u osmišljavanju različitih aktivnosti, kako bismo u krajnjem dostigli zajednički cilj - da i korisnicima i uposlenima bude lijepo. Moguće je da u zajedničkoj želji za lijepim i tome šta prija, nastaje ta inovativnost. O tome kako svojim djelovanjem utičemo na smanjenje predrasuda prema djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i njihovu ljepšu prihvaćenost u društvenoj zajednici, ostavljamo drugima da procijene upravo na osnovu onoga što radimo, polazeći od želje da pokažemo šta je sve to što naša djeca mogu”, kaže za “Vijesti” direktor Dnevnog centra Radovan Dragnić.

dnevni centar tekst
foto: Svetlana Mandić

A mogu zaista dosta - mnogo više nego što to često i njihovi roditelji znaju. Zbog toga su zaposleni u Dnevnom centru posebno ponosni na manifestacije i javne nastupe korisnika. O ponosu roditelja i sreći i osmjesima korisnika, gotovo je bespredmetno pisati.

“Među manifestacijama koje smo realizovali tokom prošle godine mogu izdvojiti ‘Sunčani grad’, događaj koji je organizovan povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom, kao i manifestaciju povodom Svjetskog dana osoba s autizmom i organizovanje stručne panel diskusije pod nazivom ‘Živjeti s autizmom’. Povodom ovog dana naši korisnici su učestvovali i na Trgu nezavisnosti u Podgorici, priredivši za ovu priliku scencki nastup uz pjesmu ‘Hero’ na engleskom jeziku koju je otpjevao naš Dejan. Nastup je podržan glasnim ovacijama i oduševljenjem. Nećemo zaboraviti ni nedavno realizovani kulturno-umjetnički program pod nazivom ‘Otvori mi prozore’, priređen povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Za kraj prošle godine priredili smo Novogodišnji bal kojem su prisustvovali i korisnici i roditelji”, sa ponosom ističe Dragnić.

Dnevni centar
Dnevni centarfoto: Svetlana Mandić

A bal je bio priča za sebe - posebne toalete, plesni podijum, reflektori, muzika samo za njih. Njihov prvi novogodišnji bal, ali ne i prvi zajednički ples zaposlenih i korisnika. “Plešu” oni zajedno već 13 godina, koliko Dnevni centar postoji, i pokazuju da su korake dobro uvježbali.

Pokazali su to i prilikom obilježavanja 13 godina rada Ustanove kada su prikazali film “Osjećaj”, koji je nastao kreativnošću i snagom uposlenih.

“Film govori o razvoju osjećaja kako korisnika, tako i uposlenih tokom 13 godina razvoja Dnevnog centra. Za film nijesmo tražili pomoć ljudi izvan okvira Dnevnog centra, već smo cjelokupan proces odradili sami. Bili su nam potrebni jedan telefon, ljubav i malo umijeća da bar na trenutak predstavimo suštinu Dnevnog centra”, sa osmijehom kaže Dragnić.

dnevni centar tekst
foto: Svetlana Mandić

I na Međunarodnom naučnom skupu “Dani defektologa” prezentovali su svoj rad, a zaposleni su učestvovali na brojnim seminarima u zemlji i regionu, a sve u cilju unapređenja rada sa korisnicima.

Novogodišnji bazar i Sajam lokalnih poljoprivrednih proizvoda ne mogu da prođu bez štanda Dnevnog centra. Tako je bilo i prošle godine. A na štandu uvijek nove i posebne art kreacije i ista misija - sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.

Bilo je prošle godine i mnogo zajedničkih izleta, ljetovanja, sportskih takmičenja, aktivnosti na bazenu, kao i u sportskoj dvorani...

dnevni centar tekst
foto: Svetlana Mandić

A biće svega toga i ove godine. Dragnić ističe da će posebnu snagu usmjeriti u proširenju kapaciteta namijenjenih osobama s autizmom i otvaranju Centra za osobe s autizmom.

“Što se tiče naših svakodnevnih, kreativnih aktivnosti, često volimo da kažemo da je rad sa korisnicima Dnevnog centra ‘živa materija’. Mnoge ideje nastaju osluškujući njihove želje i potrebe i prilagođavajući se tome šta im prija, tako da u tom procesu nekad vas momenat kreativnosti i mašte može odvesti u neki drugi kraj u odnosu na početnu zamisao”, poručuje Dragnić.

U dva sektora 51 korisnik

U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom postoje dva sektora - A, koji je namijenjen korisnicima starosne dobi do 27 godina i gdje je 30 korisnika, i B, u kome boravi 21 korisnik stariji od 27 godina.

“Dnevni centar ima 28 uposlenih u oba sektora, među kojima su stručni radnici, stručni saradnici i tehničko osoblje. Pored stalno uposlenih, kadar često dopunjujemo posredstvom programa Zavoda za zapošljavanje. Osim što nam doprinesu sa određenom vrstom tehničke pomoći, unesu i jednu novu energiju, a vrlo često se dešava da kada god od nas pođu, obično odlaze sa mišlju da su u tom periodu njihovog angažmana kod nas oni ti koji su više ‘dobili’, od novog iskustva, znanja, novih stavova, toplih zagrljaja i neke nove i ljepše energije”, ističe Dragnić.

Na scenu uz poruku - blago meni kako ste mi divni

Pripremanje programa iziskuje dodatnu energiju, snagu, posvećenost, a često krajnji rezultat iznenadi zaposlene, jer koliko god da poznaju korisnike, njihove sposobnosti i umijeće, oni uvijek imaju “nekog keca u rukavu”.

“Kulturno-umjetnički programi budu i za njih i za nas zahtjevni. Bude tu i napora, i strogoće, ali i opuštenosti, i znaju da nastupom sve nas iznenade. Ponekad im zadrhte ruke i glas, nama i njihovim roditeljima zadrhti srce, a na kraju svi budemo presrećni i preponosni. Ti nastupi za nas ili druge osobe možda budu ‘sitni’, ali ne i za njih. Za njih je to uvijek megalomansko izvođenje”, sa ponosom kaže Rajna Drekalović, stručna radnica u Dnevnom centru i jedna od onih koja se, zajedno sa kolegama, potrudi da korisnici nastupom “osvoje” i scenu i srce publike.

“Sve je to za njih izazov, ali ono što ih posebno veseli je javni nastup - da pokažu šta znaju, da dobiju aplauze. Gledajući njih trebalo bi i mi malo drugačijena život da gledamo, da ostavimo brige i ‘otvorimo’ prozore’”, kaže Rajna.

dnevni centar tekst
foto: Svetlana Mandić

Zaposleni su korisnicima stalna podrška, a oni njima stalna motivacija. I zajedno stvaraju čuda.

“Roditeljima puno znači što njihova djeca imaju priredbe, što se dotjeraju, nastupaju. A naša djeca su zbog nastupa presrećna. Pojedini od njih u trenutku nastupa nešto smisle, svaku koreografiju obogate nekim svojim detaljem, drugima samo kažem - izađi na scenu i znaš sve što treba. Ali, obavezno im dodam - imate minut da vas vide mama i tata, mašite im, smijte se, šaljite im poljupce. I šta drugo da im kažem osim - blago meni kako ste mi divni”, sa ljubavlju kaže Rajna.

Bonus video: