Batrićević: Nema toga ko će nas natjerati da ućutimo

Istoričar i profesor FCJK-a pred sudom zbog stavova koje je iznio u kolumni

60842 pregleda 493 reakcija 275 komentar(a)
Batrićević, Foto: Luka Zeković
Batrićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2024. 11:29h

Protest podrške istoričaru i profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Bobanu Batrićeviću održan je danas ispred Suda za prekršaje u Podgorici, gdje mu počinje suđenje zbog stavova koje je iznio u kolumni.

Batrićević je, nakon ročišta, rekao da "nema toga boga oca koji će nas naćerati da ućutimo". Suđenje je odloženo za 26. mart.

"Želim da kažem da će se ovo suđenje nastaviti, nije završeno, ja sam iznio svoju odbranu, međutim, izgleda da se ta odbrana nije mogla razumijeti, ili im je bio rječnik težak ili su imali problem sa pravopisom", rekao je Batrićević.

Boris Batrićević, protest Batrićević, Sud za prekršaje, FCJK, Skup FCJK, Protest FCJK
foto: Luka Zeković

On je ocijenio da se vrši pritisak i na FCJK.

"Nas čeka reakreditacija za nekoliko mjeseci koju će da vodi Goran Danilović. Upravo na ovaj način jedna zarobljena država i sistem pritiskaju ljude koji kritikuju", kazao je Batrićević.

Advokat Nikola Martinović je kazao da je Batrićević iznio odbranu koja je bila preduga, pa su tražili rok da je pročitaju kako bi je razumjeli.

Boris Batrićević, protest Batrićević, Sud za prekršaje, FCJK, Skup FCJK, Protest FCJK
foto: Luka Zeković

Batrićević je ušao u zgradu suda oko devet sati, a na protest su došli predstavnici više nevladinih organizacija, profesori FCJK-a, kao i predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, javila je Televizija Vijesti.

"Napredak i sloboda se mjere aršinima SPC, koja nam oblikuje državne organe", rekao je predsjednik Crnogorske konzervativne partije Boris Lalović.

Kazao je da se danas ne brani samo Batrićević ni Crna Gora, već da se brani "prvi princip čovjeka" - sloboda govora. Ukazao je da Batićević nije član njihove partije, kao i da ga ne poznaju, ali da ga razumiju i da podržavaju njegovo pravo na slobodu govora.

"Intelektualno krilo naše domovine ima dužnost da ukaže na sve nepravilnosti koje su postale naša realnost", rekla je, predsjednica podgoričkog odbora Crnogorske konzervativne partije Sonja Mugoša, dodajući kako smatra da je tužiteljka donijela odluku "da bi se dodvorila vlasti".

Predstavnici te stranke kazali su da su oni navodno organizatori današnjeg protesta.

Građanska aktivistkinja i novinarka Tanja Pavićević se obratila medijima i poručila da je skup zloupotrijebljen.

"Ovo je skup podrške, nijedna partija nije organizovala skup, ovo je zloupotreba, apsolutno je skup slobodnih građana. Boban Batrićević je vrlo ekspresno procesuiran, jer je vadio citate koje je analizirao, to čak nije ni kolumna, nego se može svrstati u naučni rad", rekla je ona.

Okupljeni su nosili transparente: "Fašizam je na slobodi, dok je antifašizam na sudu", "Prvo su došli po kolumniste", "O jadu ćemo vas zabavit", "Đe vam je Kačavenda". "Jedina crkva koja svijetli je ona pod muzejskim reflektorima", "Nije Boban blagosiljao tenkove, no SPC", "Sloboda govora i crkva ne idu u istu rečenicu"...

Ispred suda su bili i pripadnici policije.

FCJK
foto: Luka Zeković

Više medija i NVO zatražilo je od Suda za prekršaje u Podgorici da suđenje Batrićeviću bude u sudnici dovoljno velikoj da primi sve zainteresovane. Iz Suda za prekršaje je, kako su objavili mediji, odgovoreno da rade u uslovima smanjenih prostornih kapaciteta, da su kancelarije u kojima sudije sude male površine, te da postoji mogućnost prisustva jednog predstavnika medija.

Krivičnu prijavu protiv Batrićevića je podnio advokat Dejan Dragović, optužujući ga za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Iz Višeg državnog tužilaštva ranije je saopšteno “Vijestima” da su zatražili da se pokrene prekršajni postupak protiv Batrićevića, nakon što su utvrdili da nema elemenata prijavljenog krivičnog djela.

FCJK
foto: Luka Zeković

Peticiju podrške Batrićeviću je, kako su objavili mediji, potpisalo više od 2.000 građana.

Direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da nisu dobili odgovor na apel upućen vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Tatjani Begović, kojim je HRA, zajedno sa još 21 NVO, tražila da državno tužilaštvo hitno odustane od prekršajnog gonjenja Batrićevića.

U kolumni pod naslovom “Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju”, objavljenoj na portalu Antena M 11. avgusta prošle godine, Batrićević analizira političku scenu i, između ostalog, navodi:

“Popovi Crkve Srbije u Crnoj Gori ne propovijedaju vjeru Hristovu, torokaju srpski nacionalizam, indoktriniraju, šire mržnju i ksenofobiju. Dakle, oni nijesu popovi i kaluđeri, oni su torokuše i propovjednici mržnje”.

Batrićević je u tekstu naveo citate iz govora mitropolita Srpska pravoslavne crkve Joanikija i episkopa Metodija Ostojića.

U posljednjem pasusu Batrićević piše, između ostalog:

“Iz ponuđenoga se jasno vidi da popovi Crkve Srbije imaju samo jednu misiju - da zagađuju Crnu Goru, da zapišavaju njenu istoriju i teritoriju, da šalju uznemirujuće poruke svim nesrbima ove zemlje…”.

Batrićević, između ostalog, u pitanju u kolumni “pozivaju li na mir”, kao odgovore daje citate Metodija:

“Rusija je nada za čitav slobodoljubivi svijetu ... U svetoj Rusiji je nada za spasenje ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta”.

I Joanikija: “Velika je hajka da se to pravo ne samo meni nego i crkvi i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori uskrati od nekakvih družina koje se pojavljuju kao pečurke poslije kiše. Ali znamo da pečurke nisu dugotrajne i to će nestati”.

Bonus video: