Nikočević: Novinari noseći stub demokratije, obezbijediti im adekvatne zarade i ambijent za rad bez cenzure

"Jedino novinari i novinarke koji su privrženi profesiji i Kodeksu novinara Crne Gore mogu objektivno informisati građane i građanke, razvijati kritički orijentisano javno mnjenje", rekao je Damir Nikočević iz CGO-a

2819 pregleda 2 komentar(a)
Nikočević, Foto: CGO
Nikočević, Foto: CGO

Novinari i novinarke su noseći stub svih demokratskih društava, pa je, osim neometanog ambijenta za rad koji je lišen svake cenzure i autocenzure, neophodno obezbijediti adekvatne zarade i uređeno radno vrijeme, poručio je direktor za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević.

CGO je novinarkama i novinarima u Crnoj Gori čestitao 23. januar - Dan novinara Crne Gore, poželivši im da se unaprijed njihov položaj, ali i odnos prema novinarskoj profesiji.

Ta NVO konstatuje da novinarke i novinari u Crnoj Gori rade u ambijentu koji im ne garantuje potpunu slobodu izvještavanja, a što svoju refleksiju ima i na šire procese demokratizacije društva.

"Tokom 2023. godine, CGO je zabilježio 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, od čega su se četiri napada i prijetnje odnosili na M portal, tri na Vijesti, po dvije na televiziju E, Pobjedu i Gradsku TV, a po jedna na RTCG, TV Vijesti i Antenu M", saopštio je Nikočević.

Podsjeća da je CGO u u 2022. godini zabilježio 19 napada i prijetnji, a 21 tokom 2021.

"CGO cijeni da, bez obzira na pad u broju napada i prijetnji novinarima i medijskim kućama, nadležne institucije moraju uspostaviti mehanizme hitnih i neselektivnih postupanja prema svim ovim slučajevima. Takođe, važno je podsjetiti da do danas nije razriješeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan", ističe Nikočević.

Ukazao je i da jedan dio lokalnih javnih emitera na sjeveru i jugu Crne Gore nema osnovnu opremu za svakodnevno funkcionisanje, što posao zaposlenih u tim medijima čini značajno težim.

"Jedino novinari i novinarke koji su privrženi profesiji i Kodeksu novinara Crne Gore mogu objektivno informisati građane i građanke, razvijati kritički orijentisano javno mnjenje, a što u konačnici doprinosi potrebnoj demokratizaciji i evropeizaciji cjelokupnog crnogorskog društva. Upravo na taj način se najbolje jača i integritet novinarske profesije", zaključio je Nikočević.

Bonus video: