Čestitke povodom Dana novinara Crne Gore

Danas se obilježava 23. januar - Dan novinara Crne Gore

14153 pregleda 36 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2024. 15:39h

Danas se obilježava 23. januar - Dan novinara Crne Gore.

Zaposleni u brojnim redakcijama kažu da se nadaju boljem ekonomskom položaju i sigurnijem ambijentu za rad.

Čestitke povodom Dana novinara stigle su od strane zvaničnika i predstavnika političkih partija.

Mašković: Sa pažnjom pratimo dešavanja u Gradskoj RTV

Šef kluba odbornika Socijaldemokrata i Liberalne partije u Skupštini Glavnog grad Miloš Mašković je u čestitki naveo da je uloga novinara u očuvanju demokratskih principa i promovisanju slobode govora neizmjerna.

"Izražavam iskrene čestitke povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore. Uloga novinara u očuvanju demokratskih principa i promovisanju slobode govora je neizmjerna. Svjesni smo izazova s kojima se novinari suočavaju u svom radu, uključujući pritiske i ograničenja slobode govora. Zato, u duhu demokratije i prava na slobodu izražavanja, zajednički trebamo nastaviti da radimo na stvaranju boljih uslova za vaš neometan i nezavisan rad", piše u čestitki.

"Sa posebnom pažnjom pratimo i dešavanja u Gradskoj RTV koja se trenutno suočava s izazovima u pogledu primjene upravljačke strukture. Uzimajući u obzir značaj tog lokalnog javnog emitera, ali i snagu političkog pritiska pod kojim se izmjena upravljačke strukture događa, veoma je važno svim novinarkama i novinarima obezbijediti jednake uslove za rad i to bez političkog pritiska”, zaključio je Mašković.

Nenezić: Postojanje javne riječi i kritike od strane javnosti snažan korektivni faktor u sveukupnom funkcionisanju društva i države

Poslanik Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore i predsjednik Skupštine opštine (SO) Bar Branislav Nenezić je u čestitki naveo da je uloga novinara i novinarki kao poslanika javne riječi od fundamentalnog značaja za razvoj demokratskog društva

"Velika mi je čast da u svoje lično ime i u ime Skupštine opštine Bar svim djelatnicima javne riječi čestitam 23. januar Dan novinara sa željom da imaju puno uspijeha u svom profesionalnom angažovanju. Uloga novinara i novinarki kao poslanika javne riječi je od fundamentalnog značaja za razvoj demokratskog društva, jer je postojanje javne riječi i kritike od strane javnosti snažan korektivni faktor u sveukupnom funkcionisanju društva i države", piše u čestitki.

"Pored značajne uloge koju novinarstvo i mediji uopšte danas imaju, veoma je važno ukazati da je potrebno konstantno raditi na poboljšanju uslova rada i zaštiti prava novinara, koji se često zbog svog objektivnog izlaganja nalaze na udaru onih koje kritikuju. Takodje medijsku scenu Crne Gore treba osnažiti kroz ulaganje u obrazovanje i edukaciju medijskih aktera, s naglaskom da je potrebno povećati stepen objektivnosti i profesionalnosti u novinarskom radu", zaključuje Nenezić.

Atlantski savez: Slobodni mediji postavljaju kritička pitanja, drže institucije odgovornim, a javnost informisanom

Atlantski savez je u čestitki naveo da se danas obilježavaju ne samo trud i doprinos novinarskoj profesiji, već i uloga novinara u očuvanju slobode izražavanja, temeljnog prava u svakom demokratskom društvu.

"Slobodni mediji postavljaju kritička pitanja, drže institucije odgovornim, a javnost informisanom. Vaša sposobnost da istražujete, analizirate i objavljujete bez straha od pritisaka ili cenzure ključna je u borbi za slobodu izražavanja, različitost mišljenja i podsticanje dijaloga po svim pitanjima od značaja za građane i javnost. Zbog toga želimo da izrazimo nadu da će se i ekonomski i društveni status novinara i medija u budućnosti poboljšati, jer sloboda nije samo sloboda od cenzure, već i od finansijskih i drugih pritisaka sa kojima se crnogorski mediji i novinari suočavaju. Osim tog izazova, mediji se suočavaju i sa brzim širenjem dezinformacija i misinformacija u javnom prostoru, koje osim što direktno podriva temelje društva i demokratske procese, negativno utiče i na kredibilitet samih medija i povjerenje građanja u informacije koje objavljuju. Slobodni, ekonomski i politički nezavisni mediji ključni su za osnaživanje institucija i demokratije", piše u čestitki.

"U Atlantskom savezu ćemo nastaviti da podržavamo vaš rad kroz zajedničku borbu za objavljivanje provjerenih i vjerodostojnih informacija, i identifikovanje i razotkrivanje malignih informacionih aktivnosti, kao i kroz aktivnosti edukacije, razmjene znanja i iskustava, jer u medijima imamo važnog partnere u našoj misiji promocije evroatlantskih vrijednosti i ciljeva", zaključuje se.

Injac: Posvećeno obavljanje novinarskog posla podstiče povjerenje u demokratski put Crne Gore

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac je u čestitki navela da ovaj dan podsjeća na činjenicu da uloga medija i novinara, ima nemjerljiv doprinos u procesima snaženja demokratije, razotkrivanju istina i ostvarivanju ukupnog progresa države i društva.

"Posvećeno obavljanje novinarskog posla uz svjesnost za odgovornost medijski publikovanih stavova i prenesenih informacija, podstiče povjerenje u demokratski put Crne Gore i čini naš korak bliže evropskim standardima", piše u čestitki.

"Danas, kada je informacija sredstvo koje snaži ili ugrožava, vaša uloga postaje još važnija.U želji da slobodu medija, ne slavimo samo danas, već da vaša profesija bude trajno cijenjena, želim vam mnogo uspjeha u radu, nadmašivanju izazova i publikovanju afirmativnih priča”, zaključila je Injac.

Popović: Rad novinara doprinos demokratkom napretku

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović je u čestitki navela da težnja ka istini, slobodi i pravdi, kao nezaobilaznim temeljima nezavisnog novinarstva i profesionalne etike, predstavlja osnov demokratskog razvoja naše države.

"Snažno vjerujem da su ove vrijednosti ključne za očuvanje integriteta crnogorskog novinarstva, čineći ga vitalnim faktorom u oblikovanju društva. U duhu ove misije, pozivam novinare da se predano angažuju, časno i odgovorno obavljajući svoj posao u interesu građana i prosperiteta Crne Gore.

"Neka njihova posvećenost istini, slobodi i pravdi bude svjetionik na putu ka snažnijem demokratskom društvu. U to ime još jednom svim novinarima i poslenicima javne riječi čestitam Dan novinara Crne Gore, nadajući se da će njihov rad nastaviti oblikovati javni prostor i doprinositi demokratskom napretku“, rekla je Popović.

Vraneš: Borci za pravdu i čuvari istine

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš je u čestitki naveo da novinari rade veoma odgovoran posao i da im se u tom smislu mora odati "veliko poštovanje i priznanje".

"Kao borci za pravdu i čuvari istine nosite teško breme suočavajući se sa raznim izazovima. Pravovremeno informišete o svim događajima i reagujete u kriznim situacijama. Neka vaš rad bude i dalje vođen profesionalnim načelima i društvenom odgovornošću, kako bi održali pažnju i sačuvali povjerenje građana. Svi ste vi dio društvenih promjena koje se dešavaju, zato zadatak svih nas mora biti poštovanje etičkih i profesinalnih načela i zaštita slobode govora. Još jednom, svim novinarkama i novinarima se zahvaljujem na saradnji, predanosti i istrajnosti kojom svakodnevno informišete naše građane", napisao je Vraneš

Jakšić Stojanović: Glas novinara mora biti oslonac procesa koji za cilj imaju istinu i pravo građana da znaju

Ministarka prosvjete, nauke i obrazovanja Anđela Jakšić Stojanović je u čestitki kazala da je uloga novinara u društvu od izuzetne važnosti, jer su novinari "ti koji nas informišete i držite upućene u dešavanja širom države i svijeta".

"Vaša hrabrost, istraživački duh i profesionalnost su nešto što izuzetno cijenim. Svakodnevno se suočavate sa izazovima i odgovornostima, donoseći nam vijesti iz različitih oblasti života. Vaša odanost istini i objektivnosti je ključna jer nam omogućava da formiramo sopstveno mišljenje i donesemo prave odluke", navela je ona.

Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana, a glas novinara mora biti oslonac svih procesa koji za cilj imaju istinu i pravo građana da znaju, kazala je ministarka.

"Istina, sloboda i pravda su temelji nezavisnog novinarstva i profesionalne etike i kao takvi predstavljaju važan činilac demokratskog razvoja Crne Gore. Upravo ove vrijednosti su dio tradicije novinarstva u našoj zemlji, i one kao takve obavezuju novinare da časno, odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao. Hvala vam na vašem radu, trudu i posvećenosti. Želim vam uspjeh u svim vašim profesionalnim poduhvatima i nadam se da ćete nastaviti da nas izvještavate sa integritetom i odgovornošću. Srećan Dan novinara", zaključila je.

Vag: Prioritet mora biti stvaranje uslova za slobodu informisanja

Šefica Misije OEBS-a Dominik Vag je, čestitajući novinarima u Crnoj Gori, istakla je da 23. januar podsjeća na vitalnu ulogu koju novinari imaju u svakom demokratskom društvu, a tiče se provjere i verifikacije dobijenih informacija.

„Profesionalni novinari imaju ključnu ulogu u istraživanju, izvještavanju i objavljivanju nepristrasnih priča. I pored povećane upotrebe vještačke inteligencije u proizvodnji sadržaja, novinari su i dalje oni kojima se može vjerovati da proizvode kredibilne informacije, jer mediji imaju obavezu prema javnosti da poštuju najviše profesionalne standarde“, kazala je ambasadorka Vag.

Ukazujući na posvećenost OEBS-a slobodi informisanja, slobodi medija i slobodi mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez miješanja, dodala je da prioritet mora biti stvaranje uslova za slobodu informisanja i njegovanje okruženja u kojem su mediji slobodni od političkog, finansijskog ili bilo kojeg drugog uticaja, a novinari, posebno novinarke, bezbjedne da rade nezavisno, istražuju priče i imaju pristup javnim dokumentima.

„Mi slavimo profesionalne novinare i medije u Crnoj Gori i ohrabrujemo ih da poštuju najviše novinarske standarde“, kazala je Vag.

Kao dio podrške novinarima, posebno novinarkama, mladim novinarima i studentima novinarstva, Misija je, kako se navodi, osmislila programe za jačanje njihovog znanja i vještina orijentisanih na praksu, programe koji njeguju provjeru činjenica i etičko izvještavanje, istraživačko novinarstvo i saradnju među medijskim profesionalcima.

Ombudsman: I dalje nijesu prilagođeni uslovi u kojima novinari rade

Slobodni i nezavisni mediji, oslobođeni bilo koje vrste nadozvoljenog pritiska na javnu riječ, jedan su od ključnih preduslova za sprovođenje demokratije, ostvarivanje ljudskih prava i vladavine prava, zbog čega se status novinara mora unaprjeđivati u kontinuitetu, saopšteno je iz kabineta Ombudsmana.

"Danas kada se obilježava Dan novinara Crne Gore, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore čestitajući ovaj datum, podsjeća na važnu ulogu koju pripadnici ove profesije imaju u društvu i skreće pažnju da sa tim i dalje nijesu prilagođeni uslovi u kojima rade, kao ni status u društvu generalno, u nadi da će se to promijeniti najavljenim izmjenama medijskih zakona", dodaje se.

Prema njihovim riječima mediji su od početka rada institucije Zaštitnika važni saveznici u rasvjetljavanju slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda, a "nažalost i mi smo svjedoci brojnih problema i neprihvatjivih vrsti pritisaka kojima su pripadnici ove profesije bili izloženi u prethodnom periodu".

Dodali su da imajući u vidu sve probleme na koje godinama ukazuju Sindikat medija Crne Gore, kao i ostala strukovna udruženja, jasno je da u ovoj oblasti još nije postignut, kako su naveli, zadovoljavajući napredak u vezi sa unaprjeđenjem radno-pravnog statusa i rasvjetljavanjem najtežih slučajeva napada, prvenstveno, kako kažu, ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

"Dalje smo svjedoci prijetnji i napada kojima su novinari kao pojedinci, a nekada i redakcije, izloženi zbog svog rada, pa Zaštitnik i ovom prilikom podsjeća da je nezadovoljstvo zbog načina izvještavanja potrebno izraziti isključivo kroz institucionalne forme prigovora i druge zakonske mogućnosti", dodaje se.

U saopštenju su naveli da u digitalnom dobu je teško kontrolisati onlajn sadržaje, koji obiluju, kako navode, netačnim, nepreciznim, tendencioznim informacijama, "uključujući govor mržnje i druge nedozvoljene forme izražavanja, upravo etablirani mediji imaju odgovornost više da u takvim uslovima kredibilnim izvještavanjem sačuvaju i učvrste svoju poziciju".

Šćekić: Nadam se da će se atmosfera u društvu i politici mijenjati na bolje za poslenike javne riječi, daću maksimalan doprinos tom cilju

Novinari u Crnoj Gori dugo vremena nijesu uživali slobodu koju bi morali imati u poslu kojim se bave i, slobodno mogu reći s obzirom na prirodu profesije, koji i žive, poručio je ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić.

"Želim da čestitam svim novinarima u Crnoj Gori njihov dan koji je od posebnog značaja, jer slobodno novinarstvo je sloboda svakog građanina. Ustaljeni naziv sedma sila, ili četvrta grana vlasti, pokazuje značaj i uticaj koji njihov rad ima na korekciju državne vlasti ali i na javno mjenje", dodao je.

On je pojasnio da se ne smije dozvoliti da se ponove događaji iz prošlosti.

"Nadam se da će se atmosfera u društvu i politici mijenjati na bolje za poslenike javne riječi. I stojim iza toga da ću sa svoje pozicije dati maksimalan doprinos tom cilju", dodao je.

On je rekao da od novinara očekuje da budu profesionalni, nepristrasni, odgovorni i pravdoljubivi.

"Da uspijete da se otrgnete od zloupotreba, kako bi sloboda izgovorene riječi bila poštovana i na najbolji način shvaćena. Sloboda medija mora biti premisa svakom političaru, ali i vlasnicima medijskih kuća. Naša je obaveza da im pružimo sigurniji ambijent za rad, a vaša bolje ekonomske uslove, kako bi mogli što profesionalnije da obavljaju svoj posao", poručio je.

On je naveo da sloboda i odgovornost za izgovorenu riječ novinarima trebaju da budu, kako kaže, vodilja kroz izazovan ali i uvažen poziv.

LP: Mediji temelj otvorenog društva

Liberalna partija je poručila da su mediji temelj otvorenog društva.

"Povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore, upućujemo čestitke svim medijskim poslenicima. Sloboda i zaštita javno izgovorene riječi i profesionalnog novinarstva temeljni su indikator demokratskog progresa svakog društva i države te stanja opštih sloboda u njoj. Ovaj datum prilika je da se prisjetimo onoga što i jeste njegova suština, da nas sve, a posebno državu i nadležne institucije, opomene na stanje na medijskoj sceni Crne Gore.

"Apelujemo na nadležne da se ozbiljno pozabave položajem novinara a naročito setom medijskih zakona koji će garantovati bolji položaj kako novinarima tako i ukupnoj medijskoj zajednici, što će ukupno doprinijeti razvoju društva.

"Liberalna partija kao osnovno programsko načelo i cilj u društvenom i političkom djelovanju proklamovala je borbu za državu slobodnih medija i nezavisnih novinara. Shvatajući da se demokratsko društvo može graditi samo kroz slobodno javno mnjenje i slobodan protok istinitih informacija koje moraju biti dostupne svim građanima, mi sa posebnim senzibilitetom analiziramo i podržavamo afirmaciju profesionalnog novinarstva", navodi se u saopštenju.

Kaluđerović: Napadače da stigne ruka pravde

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović je, u čestitki te partije, navela da su mediji jedan od najvažnijih stubova svakog društva i da je zato "naša zajednička obaveza da omogućimo" slobodu medija i njihov bolji položaj i uslove rada.

"Današnja Crna Gora ima naslijeđenu hipoteku države koja ne baštini medijske slobode, zbog čega su nam potrebni dodatni ubrzani koraci kako bi medijima obezbijedili uslove za slobodan rad u interesu javnosti, bez pritisaka i cenzure, kao i fer utakmicu na medijskom tržištu.

"Ne smijemo dozvoliti da sloboda govora i javne riječi bude ugušena, zbog čega moramo poslati jasnu poruku da prijetnje i napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno. Zato država Crna Gora i mi kao njeni politički predstavnici moramo jednom zauvijek i bez odlaganja obezbijediti da nalogodavce ubistva Duška Jovanovića, kao i svih ostalih slučajeva napada na novinare - stigne zaslužena ruka pravde.

"Crvena linija je jasna – napad na medije i novinare znači ugrožavanje prava građana da budu informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

"Sloboda novinarstva ničim ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Osnovni činilac slobode medija je slobodan novinar.

"SNP istovremeno izražava nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susrijeću u radu, biti dosledni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama", navela je Kaluđerović.

Martinović: Prilika da se podsjetimo uloge koju mediji imaju u unapređenju vladavine prava i evropskom putu Crne Gore

Ovo je prilika da se podsjetimo uloge koju mediji imaju u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, unapređenju vladavine prava i evropskom putu Crne Gore, poručio je Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

On je uputio čestitku povodom Dana novinara Crne Gore koji se obilježava danas.

"Moramo da budemo svjesni da u ovim vremenima, postizanje visokih novinarskih standarda doprinosi učvršćivanju multietničkog sklada i izgradnji građanskog društva u skladu s evropskim vrijednostima i kvalitetom života u Crnoj Gori.Zajednički treba da radimo na unapređenju statusa medijskih radnika i jačanju njihove pravne zaštite. Srećan Dan novinara", zaključio je Martinović.

Bečić: Danas odajemo zahvalnost borcima za pravdu, koji svakodnevno stoje na prvoj liniji odbrane slobode izražavanja

Danas se prisjećamo i odajemo zahvalnost hrabrim čuvarima istine, neustrašivim borcima za pravdu, koji svakodnevno stoje na prvoj liniji odbrane slobode izražavanja, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

"Poštovane novinarke i novinari Crne Gore, u ime Vlade Crne Gore i u svoje lično ime, sa poštovanjem i zahvalnošću, čestitam vam 23. januar - Dan novinara. Ovaj dan nije samo prilika za slavlje vašeg profesionalnog doprinosa, već i za duboko razmišljanje o važnosti i snazi vašeg poziva", dodao je.

On je naveo da novinari nose teško breme, suočavajući se sa, kako kaže, pritiscima i opasnostima.

"Često izloženi napadima zbog vaše posvećenosti istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju veza između vlasti i organizovanog kriminala i korupcije u našoj zemlji", kazao je Bečić.

On je naglasio da se posebno sjećaju Duška Jovanovića, " istaknutog novinara čija smrt ostaje otvorena rana naše demokratije".

Bečić je istakao da njegova smrt podsjeća na, kako kaže, neophodnost za neprekidnu borbu za zaštitu i sigurnost novinara.

"Svakodnevno radimo na razotkrivanju svih detalja ovog i sličnih slučajeva, kako bi se pravda zadovoljila, a slični događaji spriječili u budućnosti. Ne smijemo zaboraviti ni novinarke i novinare koji su pretrpjeli napade, prebijanja, prijetnje i uništavanje svoje i imovine svojih medijskih kuća. Svaki od ovih slučajeva je napad ne samo na pojedince, već i na sam temelj naše slobode izražavanja i demokratskih vrijednosti", dodao je.

On je poručio da novinarstvo nije samo zanimanje, već je, kako je kazao, stub demokratije, esencijalno za promovisanje slobode misli i govora, ključno za izgradnju zdravog i demokratskog društva.

"Vaša uloga u informisanju javnosti mora biti vođena nepristrasnošću, odgovornošću i pravovremenim izvještavanjem, a nikako ne smije biti zloupotrijebljena za političku manipulaciju ili širenje govora mržnje.Stoga želim da svakom od vas, novinarima Crne Gore, uputim iskrene čestitke. Neka vaš rad bude vođen profesionalnim standardima, kredibilitetom i društvenom odgovornošću, kako biste očuvali i jačali povjerenje građana", zaključio je Bečić.

Socijaldemokrate: Mediji, svojim kvalitetnim i nepristrasnim izvještavanjem, predstavljaju ključni stub demokratskog društva

Ovaj dan je prilika da odamo posebno priznanje novinarima koji svakodnevno posvećeno rade na informisanju javnosti, suočavajući se sa brojnim izazovima koje njihov posao nosi, poručili su Socijaldemokrate Crne Gore.

Oni su ocijenili da država mora omogućiti bolje uslove rada novinarima.

"Mediji, svojim kvalitetnim i nepristrasnim izvještavanjem, predstavljaju ključni stub demokratskog društva. Njihova uloga nije i ne smije biti samo prenošenje vijesti, već odbrana istine i glas onih koji se, inače, ne bi čuli. Zato ohrabrujemo sve novinare da se još jače, snažnije bore za istinu, poseban akcenat stavljajući na istraživačko novinarstvo", kazali su.

Poručili su da novinari i dalje rade u nedovoljno dobrim uslovima te da su i dalje, kako su naveli, izloženi brojnim napadima, pa čak i fizičkim.

Dodali su da zbog toga država, ali i svi koji sudjelujuju u medijskom prostoru Crne Gore, moraju dati, kako su naveli, još veći doprinos poboljšanju uslova u kojima novinari rade", dodali su.

"Na kraju, ali ništa manje važno, svjesni smo činjenice da novinari u Crnoj Gori rade izuzetno težak i odgovoran posao, za šta su, nažalost, apsolutno nedovoljno plaćeni. Zato ćemo, kao i do sad, podržavati svaku aktivnost u cilju ekonomskog osnaživanja novinara, cijeneći da, za posao koji obavljaju, moraju biti adekvatno plaćeni”, navode Socijaldemokrate u čestitci", zaključili su.

Đurašković: Slobodni novinari imaju značajnu ulogu u demokratizaciji društva

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da slobodni, nezavisni, profesionalni novinarke i novinari imaju značajnu ulogu u transformaciji i demokratizaciji društva.

„U eri brzih informacija, vaša uloga je od suštinskog značaja u oblikovanju javnog mnjenja, održavanju odgovornosti vlasti i stvaranju otvorenijeg društva“, naveo je Đurašković u čestitki.

On je dodao da je Dan novinara i prilika da se ukaže na odgovornost profesije koja zahtijeva istinito, objektivno i nepristrasno izvještavanje, bez spinovanja i propagande.

„Upućujem zahvalnost svim novinarkama i novinarima koji svoj posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu. Hvala vam na istrajnosti u otkrivanju istine, čak i kada to može biti izazovno. Izvještavanje o temama od javnog interesa čini vas ključnim akterima u oblikovanju demokratskog društva“, naveo je Đurašković.

Dan novinara Crne Gore je, kako kaže, i vrijeme za razmišljanje o izazovima s kojima se novinari svakodnevno susrijeću, kao i prilika da se naglasi važnost slobode izražavanja. Ističe da će Prijestonica nastaviti da bude dobar partner novinarima u obavljanju njihovog posla.

„U nadi da će se u narednom periodu vaš položaj značajno poboljšati i stvoriti uslovi u kojima možete obavljati svoj posao nesmetano i u skladu sa profesionalnim standardima, želim vam srećan Dan novinara“, zaključio je.

Dukaj: Afirmacija saradnje sa medijima dužnost svake vlasti

Ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je da je sloboda izražavanja suština zaštite novinara i da daje moć njihovoj obavezi da tačno, nepristrasno i profesionalno informišu građane i javnost.

"Afirmacija saradnje sa medijima i zainteresovanom javnošću je dužnost svake vlasti. Ponosan sam što je Ministarstvo javne uprave, kroz izradu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, napravilo korak naprijed u oblasti transparentnosti i pristupu informacijama. Dobijanjem zelenog svjetla od strane EK afirmiše se još jedan način da uspostavimo partnerstvo sa medijima i novinarima radi tačnog i pravednog informisanja za dobrobit svih nas”, poručio je Dukaj.

Ibrahimović: Sloboda medija preduslov za izgradnju slobodnog društva

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je čestitku svim novinarima i zaposlenima u medijima.

“Sloboda medija, utemeljena na slobodi izražavanja, jedan je od osnovnih preduslova za izgradnju slobodnog, demokratskog i otvorenog društva. S toga je i demokratizacija društva nemoguća bez aktivne uloge medijskih poslenika. Bilo kakva vrsta pritiska na medije ne može i ne smije biti obrazac ponašanja, a naročito onih koji obavljaju odgovorne političke funkcije. Isto tako, uz zagarantovanu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima. Novinarima i svim zaposlenima u medijima u Crnoj Gorii iskreno čestitam Dan novinara, uz želju da svaki naredni 23. januar dočekuju u boljim uslovima rada”, napisao je Ibrahimović u čestitiki.

Borovinić Bojović: Novinari su naši saveznici u borbi za bolju budućnost

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da su novinari u Crnoj Gori među najvažnijim saveznicima "svima nama koji na mjestima odlučivanja radimo i borimo se za bolju budućnost Podgorice i cijele naše države".

„Novinari su naši saveznici i kada pišu afirmativno i kada nas kritikuju, i možda upravo najviše onda kada nas kritikuju jer nam na taj način pomažu da odgovornost prema građanima i građankama koji su nas birali uvijek bude u našem fokusu. Izazovi i problemi sa kojima se suočavaju u svom radu nerijetko su isti oni sa kojima se suočava društvo u cjelini. Takav je slučaj i sa jednim od trenutno najosjetljivijih pitanja koje zaokuplja pažnju javnosti – kako uspostaviti jasnu granicu koja razdvaja prostor slobode govora sa jedne strane od govora mržnje i uvreda sa druge strane. Zajednička je odgovornost i obaveza medijskih poslenika, kao i svih aktera u javnom prostoru, da pomognemo jedni drugima kako bismo došli do kvalitetnog odgovor na ovo važno društveno pitanje.

"Željela bih da istaknem da se u okviru svojih nadležnosti Skupština Glavnog grada snažno zalaže i zalagaće se da položaj i status novinara u Crnoj Gori korenspondira sa značajem koji oni imaju za društvo, kao i ogromnim očekivanjima koje društvo ima od njih. U tom smislu skrenula bih pažnju i na one novinare koji su ostali bez posla kao tehnološki viškovi, duboko vjerujući da nijedan novinar nije 'višak' i da se za svakog mora naći mjesto na našem medijskom nebu. Još jednom, srdačne čestitke svim kolegama u medijima”, poručila je Borovinić Bojović.

Bogdanović: Oslobodili smo Crnu Goru okova

Tokom decenija ugnjetavanja, maltretiranja, prebijanja i čak ubistava, zajedničkim snagama oslobodili smo Crnu Goru okova, poručio je šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović.

On je u svoje i u ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore svim novinarima čestitao 23. januar, Dan novinara.

"Vaše stradanje simbol je jedne ružne prošlosti, dostojanstvene sadašnjosti i nauk za časnu budućnost. Bili ste i ostali svetionik građanske, evropske i slobodarske misli, a samo jasna i glasna kritička riječ nudi našoj državi perspektivu. Ne dozvolite da ona utihne", kazao je.

On je pojasnio da svjesni svih problema i poteškoća sa kojima se novinari, kako je naveo, svakodnevno suočavaju mogu da obećaju samo jedno: "predan rad na poboljšavanju vaših uslova rada, jer štiteći vaša prava, štitimo građansku i slobodnu Crnu Goru. Fond za medijski pluralizam bio samo jedan od koraka ka jačanju finansijske sigurnosti svih novinara, a njegov iznos će u 2024. biti uvećan dvostruko i iznositi dva miliona eura".

Bogdanović je naveo da se nada da će izazovi svakog čovjeka koji je izabrao ovaj, kako je kazao, častan poziv biti samo prošlost, "još jednom vam čestitam vaš dan, Dan novinara".

Bonus video: