Kolašin: Funkcionerima više novca

Za sedamdesetak procenata uvećane naknade članova i predsjednika odbora direktora kolašinskih preduzeća Komunalno i Vodovod, uprkos finansijskim problemima

3943 pregleda 19 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Kolašinu, Foto: Dragana Scepanovic
Zgrada Vodovoda u Kolašinu, Foto: Dragana Scepanovic

Članovi i predsjednici odbora direktora kolašinskih preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija, kao i Savjeta Centra za kulturu, dobijaće ubuduće značajno veće naknade, u odnosu na dosadašnje.

Izmjene i dopune Odluka o njihovim naknadama izglasali su odbornici Skupštine opštine (SO), pa će predsjednici odbora od sada mjesečno primati 250, umjesto dosadašnjih 150, a članovi 200, umjesto 126 eura.

Kako se moglo čuti na posljednjoj sjednici SO, pojedini predsjednici uslovili su zakonodavnu vlast i prijetili da neće zakazivati sjednice odbora direktora dok im se ne povećaju naknade. Predlozi iz njihove inicijative upućene Skupštini, bili su značajno ambiciozniji, pa su tražili naknade od 320 eura za predsjednike, odnosno 270 eura za članove odbora, što bi bilo više od dvostrukog povećanje te vrste primanja.

Pred odbornike je, ipak, stigao predlog da se ta vrsta naknada poveća na 270 za predsjednike, odnosno 250 za članove odbora i savjeta. Zahvaljujući amandmanu predsjednika Skupštine opštine Vasilija Bulatovića, predlog je preinačen, a iznos naknada dodatno smanjen.

U odborima direktora Vodovoda i kanalizacije i Komunalnog i u Savjetu centra, računajući i predsjednike, ukupno je 15 članova. Iz Demokrata ih je devet, tri iz Demokratskog fronta (DF) i po jedan iz Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta Evropa sad i URA. Prema novoustanovljenim naknadama, za rad odbora i savjeta godišnje će se izdvajati skoro 38.000 eura. Naknade članovima odbora direktora Komunalnog i Vodovoda i kanalizacije plaćaju se iz kase tih preduzeća, a naknade Savjeta Centra iz opštinskog budžeta.

Povećanje naknada predsjednicima i članovima odbora direktora došlo je u trenutku kada su iz dva preduzeća saopštili da im predstoje ozbiljni finansijski problemi. Naime, zarade u Komunalnom i Vodovodu i kanalizaciji, primjenom Granskog kolektivnog ugovora (GKU), povećane su za više od 50 odsto u odnosu na prije godinu.

Ta činjenica očigledno nije omela predsjednike i članove odbora da ultimativno zahtijevaju povećanje svojih naknada.

U periodu od 2014. do 2018. godine, članovi odbora direktora Komunalnog samoinicijativno su smanjili sebi naknade zbog nezavidne finansijske situacije preduzeća. U to vrijeme, dok je predsjednica Opštine bila Željka Vuksanović, u odbore direktora, za razliku od prakse koja je uslijedila, birali su se i predstavnici opozicionih partija.

Naknade su nedavno sebi povećali i odbornici lokalnog parlamenta, pa će, ne računajući dnevnice, primati mjesečno 270, umjesto dosadašnjih 126 eura.

Bonus video: