Brđanin - Rota: Saradnja crnogorske i italijanske policije na visokom nivou

"Tokom sastanka konstatovano obostrano zadovoljstvo zbog finalnih priprema za potpisivanje Operativnog protokola za borbu protiv droge između dvije zemlje“

6402 pregleda 9 komentar(a)
Brđanin i Rota, Foto: Uprava policije
Brđanin i Rota, Foto: Uprava policije

Saradnja crnogorske i italijanske policije je na visokom nivou, ocijenjeno je na sastanku direktora Uprave policije Zorana Brđanina i italijanske oficirke za vezu, Kijare Rote.

U saopštenju Uprave policije navodi se da su na sastanku potvrđeni izuzetno dobri, tradicionalni odnosi policija dvije države i izraženo uvjerenje da će se trend intenziviranja dobre saradnje nastaviti i u budućnosti.

Dodaje se da su sagovornici razgovarali o saradnji dvije policije, koja je intenzivna na svim nivoima, sa posebnim fokusom na saradnju u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, međunarodne trgovine drogom, finansijskog kriminala, svih vrsta korupcije, krijumčarenja kulturnih dobara i zaštite životne okoline.

Navodi se da se saradnja ogleda kroz direktnu i intezivnu razmijenu podataka i operativnih informacija.

Kako se dodaje, Brđanin i Rota saglasili su se da su aktivnosti koje se sprovode uz podršku službi za sprovođenje zakona Italije od izuzetnog značaja za unapređenje kapaciteta Uprave policije.

Oni su se saglasili i da je saradnju u budućem periodu potrebno produbiti novim inicijativama i projektima od obostranog interesa.

„Tokom sastanka konstatovano obostrano zadovoljstvo zbog finalnih priprema za potpisivanje Operativnog protokola za borbu protiv droge između dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Brđanin informisao Rotu da je protokol upućen Ministarstvu vanjskih poslova i izrazio uvjerenje da će se vrlo brzo steći uslovi za potpisivanje jednog tako važnog dokumenta za budući rad Uprave policije.

Navodi se da su sagovornici dogovorili intenziviranje saradnje u dijelu sprovođenja obuka za policijske službenike, i da će biti organizovana razmjena iskustava kako bi crnogorske kolege bile upoznate sa modelom selekcije, regrutacije i obuke italijanskih policijskih snaga.

„Na kraju iskazano uvjerenje da Uprava policije ostaje partner od povjerenja, otvoren i spreman za sve aktivnosti od obostranog interesa i zajedničko suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: