Jokić: Ljutica ne može da govori u ime sindikata, više ne radi na primarnom nivou zdravstvene zaštite

"Kolega Ljutica je izvjesno jedini pripravnik u regionu koji je izabran za člana Odbora direktora", kazao je direktor podgoričkog Doma zdravlja

3551 pregleda 15 komentar(a)
Jokić, Foto: TV Vijesti
Jokić, Foto: TV Vijesti

Direktor Doma zdravlja Glavnog grada Danilo Jokić kazao je da predsjednik Sindikata izabranih doktora Igor Ljutica ne može da govori u ime tog sindikata, jer od oktobra prošle godine nije zaposlen u Domu zdravlja.

Pojasnio je da je taj sindikat vezan za primarni nivo zdravstvene zaštite, a da Ljutica od oktobra radi u Kliničkom centru, koji pripada tercijalnom nivou.

Reagovanje Jokića na jučerašnje saopštenje Ljutice prenosimo u cjelosti:

"Ne bih polemisao sa kolegom Ljuticom da nije mimo profesionalnog kodeksa pokušao da omalovaži ustanovu koja mu je prva dala šansu, i to kao pripravniku, pa samim tim i svoje kolege.

"Samohvalisanje nikada nije bila vrlina, ali je najgore kada se njime potiru ili omalovažavaju kolege. Nažalost, ili na sreću, jedini sam koji je imao pravo, u skladu sa Zakonom i Statutom ustanove, da potpiše odluku o drugačijem, osmočasovnom radnom vremenu za sve zaposlene. Time je riješeno više problema odjednom ali i najvažnije, da ponovo imamo prekovremeni rad koji će smanjiti gužve i uvažiti naše sugrađane. Menadžmentu DZ, pa ni meni, niko nije naredio, niti nas je učio kako treba, naprotiv, to je bila naša inicijativa i sproveli smo je u djelo.

"Pošto je naš kolega, dr Igor Ljutica, na napomenu iz našeg reagovanja da nema njegovih posebnih zasluga za učinjeno, imao još jedan nimalo pristojan i kolegijalan medijski nastup ili ispad, dužan sam da saopštim sljedeće:

"Dr Igor Ljutica ne može, makar ne bez nelagode, a i nezakonito je, da govori u ime Sindikata izabranih doktora Crne Gore jer od oktobra prošle godine nije zaposlen u Domu zdravlja. Pomenuti Sindikat je vezan za primarni nivo zdravstvene zaštite, a on od oktobra radi u Kliničkom centru Crne Gore koji pripada tercijalnom nivou. U KCCG nema izabranih doktora pa se javno pitam kako se on uklapa i predsjednikuje sindikatu kolega sa kojima više ne radi? Ostaje mi samo da čestitam na toj profesionalnoj snalažljivosti.

"Po njegovim optužujućim navodima meni je lako jer iza mene stoji jedna politička stranka? Da, politički sam aktivan, ali za posao direktora Doma zdravlja nije me preporučila politika nego decenije radnog staža. Prvi put u životu i profesionalnoj karijeri izabran sam u 57. godini za direktora zdravstvene ustanove, a prije toga sam bio ljekar, i ako je to važno, politički opozicionar. U februaru 2021, postao sam vršilac dužnosti direktora, a kolega Ljutica je tada bio pripravnik u Domu zdravlja. Iza mene 'stoji stranka', ali kolega Ljutica je izvjesno jedini pripravnik u regionu koji je izabran za člana Odbora direktora, u njegovom slučaju Odbora direktora DZ, i to u ime zaposlenih?

"Kako je to moguće? Kako to pripravnik bude u direktorskom Odboru ustanove u kojoj odrađuje staž i predstavlja zaposlene, a da nije zaposlen? Kako je to moguće, a da iza njega ne 'stoji stranka'? Na svu sreću, nije posao direktora DZ da bira Odbor direktora, pa javnost mora potražiti odgovor kod Vlade Crne Gore koja ga je predložila. Bila je to ona 42. Vlada na čelu sa profesorom Krivokapićem i dr Abazovićem. Bilo bi lijepo da saznamo ko je predložio dr Ljuticu, ako već nema 'politička leđa' i stranku? Biću razočaran ako kaže da ga je predložio 'sindikat pripravnika'!

"Ova činjenica ga nije međutim spriječila da od prvog dana 'direktorovanja u Odboru' vodi kampanju protiv mene i traži moju smjenu, ništa lično vjerujem! Bilo je vrlo lako pronaći one koji misle kao i on jer u Odboru direktora nema politike, ima samo biranja po političkom i pripravničkom ključu. Meni je, međutim, ta okolnost učinila veliku čast jer mora da je mnogo važno kada je tolika žurba i upornost u pitanju. Nažalost, ovo nije sve. Dr Ljutici je prije skoro tri mjeseca prestao radni odnos u DZ Podgorica, koji je zasnovao poslije pripravničkog staža. Podsjećamo, otišao je u Klinički centar CG. I pored toga, on je i dalje u Odboru direktora DZ, u ime zaposlenih? Suvišno je da pitamo kako je to moguće, a da iza njega 'ne stoji stranka' i da se sam probija kroz život? Moguće je, naravno. Ko je meni kriv što iza mene 'stoji stranka'?

"Završavam svaku dalju prepisku sa kolegom Ljuticom, a javnost će razumjeti zašto. Podsjećam na kraju na ključnu rečenicu iz jučerašnjeg teksta, odavno zrelog kolege Ljutice: 'Svijet u kojem se borimo ja i Vi izgleda da nije isti. Ja nisam političar, ne jurim jeftine političke poene pa ću se u daljem obraćanju isključivo služiti istinom i dokumentovanim činjenicama.' Šta će tek biti kada 'budete političar', kolega Ljutice", zaključio je Jokić.

Bonus video: