Liješević dobila spor, Kuljača nezakonito direktor

Viši sud u Podgorici odbio žalbu Turističke organizacije Budve i potvrdio presudu Osnovnog suda na Cetinju

10816 pregleda 53 reakcija 14 komentar(a)
Maja Liješević, Foto: Vuk Lajović
Maja Liješević, Foto: Vuk Lajović

Vijeće Višeg suda u Podgorici odbio je žalbu Turističke organizacije Budve i potvrdio presudu Osnovnog suda na Cetinju koji je poništio kao nezakonitu odluku iz maja 2022. godine, kojom je za direktora najbogatije crnogorske lokalne turističke organizacije imenovan politikolog Nemanja Kuljača.

“Odbija se žalba Turističke organizacije Budve kao neosnovana i potvrđuje presuda Osnovnog suda zu Cetinju”, piše u presudi Višeg suda u koju su “Vijesti” imale uvid.

Cetinjski Osnovni sud donio je presudu po tužbi nekadašnje direktorice TO Budva Maje Liješević, koja je preko advokata Siniše Gazivode uložila žalbu na odluku Izvršnog odbora TO Budva kojom je, kako piše u presudi, bez pravnog osnova eliminisana iz trke na konkursu za čelnu poziciju turističke organizacije.

Protiv navedene presude TO Budva je izjavila žalbu predlažući da Viši sud ukine presudu i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak.

“Kako navodima žalbe nije dovedena u sumnju pravilnost i zakonitost presude Osnovnog suda, to bi žalbu TO Budva valjalo odbiti kao neosnovanu, a pobijenu presudu potvrditi”, piše u presudi Višeg suda.

Izvršni odbor TO Budva je 25. januara 2022. donio odluku kojom je raspisao konkurs za izbor direktora. U aprilu te godine Izvršni odbor formirao je Komisiju za provjeru kandidata prijavljenih na konkurs, a na oglas su se prijavili Liješević i Kuljača. Komisija je 5. maja 2022. zaključila da je Kuljača jedini kandidat koji ispunjava opšte i posebne uslove za radno mjesto direktora, a da je LIješević razriješena dužnosti direktorice TO Budva zbog nesavjesnog obavljanja poslova, odnosno grubih povreda radne obaveze.

Liješević je u drugom parničnom predmetu u martu prošle godine u prvostepenom postupku dobila spor protiv nekadašnje firme, a Osnovni sud u Kotoru naložio je da ona mora da bude vraćena u najbogatiju lokalnu turističku organizaciju na mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi.

Bivša direktorica TO Budva smijenjena je 9. novembra 2021. godine u jeku političkog rata na relaciji Demokrate - Demokratski front, jer je prema političkom sporazumu to mjesto pripalo kadrovima Demokrata. Ona je u više navrata saopštavala da partijski nije angažovana. Izvršni odbor ju je tada razriješio, kako je navedeno, navodno zbog teže povrede radne dužnosti jer je pripremila i javnosti predstavila novogodišnji program ispred zidina Staroga grada, što je tada osudio i nekadašnji predsjednik Skupštine TO Budve Marko Carević.

Pola godine nakon smjene, Liješević se prijavila na konkurs TO Budva za direktora, ali je izbačena iz konkursnog nadmetanja.

“U obrazloženju pobijane odluke navodi se da je jedini kandidat koji ispunjava uslove Nemanja Kuljača, budući da je kandidatkinja Maja Liješević razriješena sa funkcije direktora TO Budva zbog nesavjesnog poslovanja, odnosno grubih povreda radne obaveze. Međutim, nije naveden pravni osnov po kom je tužilja na ovaj način diskvalifikovana, niti takav pravni osnov postoji. Takođe, netačno je da tužilja ne ispunjava opšte i posebne uslove javnog konkursa. Konačno, ukazuje se da je tužilja ranije smijenjena sa dužnosti direktorice u nezakonitom i netransparentnom postupku, bez realno date mogućnosti da se izjasni o razlozima za razrješenje zbog čega se pred Osnovnim sudom u Kotoru vodi sudski postupak”, piše u presudi cetinjskog suda koju je sada potvrdio Viši sud.

Sud na Cetinju je ocijenio i da su navodi tužene TO Budva da je Liješević prije tužbe morala da podnese predlog Agenciji za mirno rješavanje spora “bez pravnog osnova jer ona nije zaposlena u TO već samo kandidat koji se prijavio na konkurs za izbor direktora”.

Bonus video: