Djeca u okolini Bijelog Polja pohađaju nastavu na minus devet stepeni, pokušavaju da se griju na furune

Škola nema centralno grijanje, a Euromost je o slučaju obavijestio Ministarsto prosvjete

7716 pregleda 12 komentar(a)
Foto: NVO Euromost
Foto: NVO Euromost

Časove u Osnovnoj školi "21. maj" u Goduši, na devet stepeni ispod nule, pohađaju 73 učenika.

Da u ovoj školi, koja se nalazi 30 kilometara od Bijelog Polja, nema centralnog grijanja Nevladinog organizaciji Euromost potvrdio je direktor škole Ćemal Vreva.

On je objasnio da se učenici, kao i nastavno osoblje griju na male furune. U hodnicima škola nema nikakvog grijanja, a Vreva očekuje da će im centralno grijanje biti obezbijeđeno.

Predstavnici "Euromosta" su juče u jutarnjim časovima posjetili školu i nakon odobrenja direktora izmjrili temperaturu.

Temperatura je, naveli su iz Euromosta, u hodnicima škole dostigla i do minus devet, dok je temperatura van škole dostizala i do minus 15 stepeni.

Iz ove NVO kazali su da su u učionicama uočili male, neuslovne furune čije korištenje, ocjenjuju, šteti zdravlju djece.

"Kroz sve navedeno se jasno vidi, da su djeci koja pohađaju ovu školu u hladnim prostorijama, ugroženi uslovi i tim povodom pozivamo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije i Opštinu Bijelo Polje da odmah pristupe obezbjeđivanju uslova za 73 učenika ove škole, da mogu u svim toplim hodnicima, prostorijama i učionicama da pohađaju časove", saopštili su iz Euromosta. Oni su o slučaju obavijestili i ministarku prosvjete Anđelu Jakšić Stojanović i postavili pitanje da li je, kada je obilazila Berane, trebalo da obiđe i seoske škole na sjeveru Crne Gore.

"Euromost će o ovom slučaju obavijestiti i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom prava djece i učenika, i na kraju apelujemo na Vladu Crne Gore, resorno ministarstvo, Opštinu Bijelo Polje, kao i sve zainteresovane, da daju doprinos i obezbijede ovim učenicima da mogu kao ostala djeca u drugim školama da pohađaju nastavu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: