Koncesionar najavljuje održivo upravljanje vodom i ekološku odgovornost u rudniku Brskovo

Kompanija Tara Resources, koja upravlja projektom otvaranja rudnika Brskovo, u potpunosti je svjesna važnosti uloge kvaliteta vode u Mojkovcu i lokalnoj zajednici. Projekat je posvećen uvođenju međunarodnih najboljih praksi u upravljanju vodom na području rudnika Brskovo, s posebnim naglaskom na odgovorno korišćenje i očuvanje životne sredine.

32286 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Brskovo Mine
Foto: Brskovo Mine

Naša kompanija se u potpunosti zalaže za odgovornost prema životnoj sredini, održivost i dobrobit zajednice u kojoj poslujemo. Svjesni smo nedavnog ekološkog incidenta koji uključuje ispuštanje otpadnih voda iz jezera ispod nekadašnjeg područja obrade rude u rudniku Brskovo i njegovog potencijalnog uticaja na rijeke Rudnicu i Taru. Iako smo primijetili da ova kontaminacija nije na koncesionom području našeg projekta, nudimo podršku u identifikaciji i otklanjanju zagađenja.

Tara Resources takođe primjećuje da nekadašnje aktivnosti rudnika Brskovo nijesu nikada u potpunosti sanirane i da voda niskog kvaliteta i dalje curi iz starih rudarskih tunela u rijeku Rudnicu. Novi rudnik Brskovo posebno je dizajniran da obuhvati svu zagađenu vodu sa prethodnog rudarskog područja i koristi postrojenje za prečišćavanje vode kroz dva koraka kako bi se svaka voda koja se ispusti tretirala prema najvišim standardima propisanim crnogorskim zakonima i u skladu sa međunarodnim smjernicama. Uz sistem obloženog planiranog Integrisanog postrojenja za upravljanje otpadnom i vodom iz rezervoara, postrojenje za prečišćavanje vode će osigurati da ne dođe do površinske ili podzemne kontaminacije.

Programi sveobuhvatnog praćenja kvaliteta vode će biti podijeljeni sa regulatorima i javnošću kako bi se demonstrirala efikasnost planiranih mjera upravljanja vodom. Kada postane operativan, uvjereni smo da će sistem upravljanja vodom rudnika Brskovo biti primjer najbolje prakse u upravljanju kvalitetom industrijske vode u Crnoj Gori.

Tara Resources se raduje nastavku transparentne i proaktivne sadarnje sa Vladom Crne Gore, Opštinom Mojkovac, lokalnom zajednicom i svim zainteresovanim stranama kako bi unaprijedili razvoj projekta Brskovo, koji ima potencijal da omogući značajna zapošljavanja i ekonomske koristi Sjeveru Crne Gore, uz osiguravanje najbolje međunarodne prakse u zaštiti životne sredine, uključujući rješavanje ekoloških uticaja nastalih iz prethodnih rudarskih aktivnosti.