Kolašin: Završeni most teren ne prepoznaje

U informaciji o završenim projektima koje je prošle godine finansirala Opština Kolašin, piše da je među njima i završeni most u selu Mušovića Rijeka, ali te građevine nema. Iz lokalne vlasti kažu da je to bio jedini način da plati nabavljeni materijal

13467 pregleda 4 komentar(a)
Pripremni radovi na mostu u Mušovića Rijeci, Foto: Opština Kolašin
Pripremni radovi na mostu u Mušovića Rijeci, Foto: Opština Kolašin

Iako u informaciji o završenim projektima koje je prošle godine finansirala Opština Kolašin piše da je među njima i most u selu Mušovića Rijeka, za šta je prema dokumentaciji potrošeno 9.160 eura, na terenu te građevine još nema.

U selu kažu da ni postojeći mostovi nijesu obnavljani, a iz lokalne uprave objašnjavaju kako gradnja mosta tek predstoji. To što je evidentiran kao završena, objašnjavaju, bio je jedini način da Opština plati nabavljeni materijal, s obzirom na to da lokalna uprava ne može plaćati fakture za materijal, osim u sklopu iznosa za radove.

Navodno, “bilo je neophodno sačinjavanje izvještaja, kako bi bi privatna firma naplatila isporučenu robu i svoje usluge po specifikaciji”.

Riječ je, objašnjavaju, o mostu koji vodi ka imanjima dijela mještana tog sela. Vlasnici su, tvrde u lokalnoj upravi, u više navrata od Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj tražili obnavljanje porušenog pješačkog mosta. Iz lokalne uprave kažu i da je do sada nabavljen materijal, te da su vlasnici livada preko rijeke Paljevinske dio pripremnih radova samoinicijativno obavili.

“Želeći da se pomogne mještanima u prevazilaženju tog problema, Služba predsjednika je sa preduzećem ‘Županovac’ zaključila ugovor o nabavci, ugradnji Ii transportu materijala u vrijednosti od 7.600 eura bez PDV-a. Iznos od 9.196 eura je iznos sa uračunatim PDV-om, po predmjeru i predračunu radova koji je sastavio službenik za puteve i saobraćaj”, odgovorili su “Vijestima” iz Opštine.

Kako su objasnili u službi predsjednika Opštine, ugovor o nabavci, transportu i ugradnji materijala sklopljen je 16. oktobra prošle godine. Tvrde da je, pored preduzeća “Županovac”, dio radova izvodio preduzetnik “koga su privatno angažovali mještani tokom decembra, s obzirom na to da se tokom novembra radovi nijesu mogli izvoditi zbog vremenskih neprilika”. Kao potvrdu toga iz Opštine su dostavili i fotografije pripremnih radova.

“Od mještana je Opština obaviještena da je za izvođenje radova anagažovano preduzeće ‘Bulatović trans cop’, koje je započelo pripremne radove, kako bi se materijal definisan specifikacijom mogao i ugraditi od strane DOO ‘Županovac’. Interne procedure Odjeljenja za budžet i trezor Opštine Kolašin kod ugovora za nabavku, transport i ugradnju materijala podrazumijevaju predavanje izvještaja nadležnog službenika sa terena, kako bi se uopšte realizovala uplata”, kažu u službi predsjednika Opštine.

Pojašnjavaju i da je od dinamike radova koju su mještani samoinicijativno obavili zavisila i ugradnja nabavljenog materijala.

U opštinskoj dokumentaciji za ovu godinu planirano je i da se izađe u susret zahtjevima mještana koji su tražili gradnju mosta na Valovima, na rijeci Mrtvici. No, za sada nije izvjesno da li će i kad taj posao započeti. Za radove, objašnjavaju iz Opštine, trenutno ne postoji ni urađena projektna dokumentacija. Nije izvjesno ni da li će iznos predviđen za izvođenje radova biti dovoljan.

“Odlukom o budžetu za 2024. godinu je planirana izgradnja mosta na Valovima-rijeka Mrtvica u iznosu od 30.000 eura. S obzirom na to da je navedeni most uvršten u budžet, na zahtjev mještana, neophodno je započeti proceduru koja podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije. Opština nema izrađen projekat za taj most, pa, nakon okončanja postupka revidovanja glavnog projekta, treba i raspisati javnu nabavku za izbor najpovoljnijeg ponuđača, ukoliko iznos planiran budžetom bude dovoljan za sve navedene aktivnosti”, kazali su “Vijestima” iz kabineta predsjednika Opštine.

Podsjećaju da su tokom minule godine Centar za konzervaciju i arheologiju izvodio radovi III i IV faze Danilovom mostu u kanjonu Mrtvice. Iz opštine objašnjavaju da je taj posao obavljen “u skladu sa konzervatorskim uslovima, ugovornom dokumentacijom i tehničkim propisima za tu vrstu radova”. Izvođaču je, kažu u Bakićevom kabinetu, plaćeno 57.947 eura. Radovi obavljeni prošle godine nastavak su posla iz 2022. godine, kada je realizovana I i II faza.

Opština Kolašin, kako tvrde, tokom 2023. nije finansirala bilo kakve aktivnosti koje se odnose na izgradnju ili adaptaciju drugih mostova na rijeci Mrtvici. Od 57.947 eura potrošenih za izvođenje i stručni nadzor radova na Danilovom mostu 45.000 eura je obezbijedilo Ministarstvo kulture.

Danilov most je jedno od najčuvenijih obilježja Mrtvice, a izgradio ga je 1858. godine knjaz Danilo u znak sjećanja na svoju majku. Istorijski je spomenik i pod zaštitom države. Nalazi se na oko kilometar uzvodno od ušća Mrtvice u Moraču. Nekada je bio “priječac” na plemenskom putu između Pipera i Bjelopavlića, sa jedne strane, i Gornje i Donje Morače i Rovaca, sa druge strane rijeke.

Bonus video: