Green Home: Pozdravljamo stav ministarstva o potrebi raskida ugovora za rudnik Brskovo

"Svaka kap otpadnih voda koja se sliva u naše rijeke osim ekološke, pravi i ogromne ekonomske štete, kako prirodi tako i građanima i državi"

5398 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Green Home
Foto: Green Home

Nevladina organizacija (NVO) Green Home saopštila je danas da pozdravlja stav resornog ministarstva o potrebi raskida ugovora za rudnik Brskovo.

Televizija Vijesti je juče objavila da će ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zatražiti danas na sjednici Vlade da se raskine ugovor sa kompanijom "Tara resources" o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu.

"Već duže vrijeme Green Home ukazuje na pogubnost ovog projekta i smatramo da je raskidanje ugovora sa koncesionarom korak u dobrom pravcu kada je riječ o budućnosti Mojkovca i njegovog šireg područja kao i Crne Gore. Sve relevantne činjenice ukazuju da bi od ovog posla Crna Gora imala više štete nego koristi i krajnje je vrijeme da se stavi tačka na ideju o ponovnom otvaranju ovog rudnika", ističe se u saopštenju Green Home-a.

Iz te NVO su dodali da su brojni su razlozi zbog kojih je ponovno otvaranje rudnika Brskovo neprihvatljivo sa ekološkog aspekta.

"Kao podsjetnik, Mojkovac i rijeka Tara i dalje trpe posljedice rudnika koji je bio aktivan prije 30 godina. Imali smo prije par dana konkretan primjer, izlivanjem otpadnih voda iz jalovišta u rijeku Taru, što sigurno nije prvi put. Svaka kap otpadnih voda koja se sliva u naše rijeke osim ekološke, pravi i ogromne ekonomske štete, kako prirodi tako i građanima i državi. Zagađena životna sredina, kakva bi bila usljed ponovnog otvaranja i rada rudnika, nije ambijent koji će stanovništvo zadržati u tom gradu već je upravo trend da građani odlaze iz sredina koje su zagađene kako bi očuvali sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Istraživanja ukazuju da je tlo šireg pojasa i dalje zagađeno teškim metalima koji su posljedica nekadašnje aktivnosti rudnika Brskovo", poručili su iz Green Home-a.

Oni navodie i da bi obustavljanje ovog projekta značilo i ispunjavanje međunarodnih obaveza koje se odnose na UNESCO imajući na umu da su od Crne Gore već zahtijevali procjene uticaja ovog projekta na nacionalni park Durmitor.

Vijesti su danas objavile da su službenici Agencije za zaštitu životne sredine kazali da je sveukupno stanje na lokaciji flotacije bivšeg rudnika Brskovo u Mojkovcu gore je nego što se moglo pretpostaviti.

Službenici pojašnjavaju da su to prvi utisci nakon što su, po službenoj dužnosti, na terenu prikupljali preliminarne informacije i činjenice, u okviru sprovođenja postupka utvrđivanja odgovornosti za potencijalnu štetu životnoj sredini.

Bonus video: