Opština Tivat daje novac za čipovanje

Tivćani napravili novi Lokalni plan za kontrolu populacije pasa

5041 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat će u budžetu planirati sredstva namijenjena čipovanju vlasničkih pasa na teritoriji tog grada u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Pravilnikom o načinu i identifikacije pasa i mačaka.

Čipovanje je po zakonu obavezno za sve odrasle i novorođene pse, najkasnije 90 dana od rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije psa protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla.

Čipovanje preko baze podataka koja se kontinuirano dopunjava, omogućava preciznu identifikaciju životinje, kao i njenog vlasnika, te praćenje zdravstvenog statusa označenih pasa. Ujedno, čipovanje omogućava lakše pronalaženje i spajanje vlasnika sa izgubljenim psom koga bi eventualno uhvatili službenici Azila za napuštene životinje. S tim u vezi, a saglasno tek usvojenom novom Lokalnom planu za kontrolu populacije pasa na teritoriji opštine Tivat za period od 2024. do 2029, lokalna uprava tog grada će u budžetu opredijeliti sredstva za čipovanje.

NVO “Prijatelji pasa” koja je član Radne grupe za izradu ovog Lokalnog plana će do kraja prvog kvartala ove godine Komunalnoj policiji donirati četiri elektronska čitača čipova.

U okviru istraživanja za potrebe izrade Lokalnog plana za kontrolu populacije pasa na teritoriji opštine Tivat za period od 2024. do 2029, došlo se do orijentacionih podataka da u Tivtu približno 735 domaćinstava drži pse.

Približan broj pasa u objektima individualnog stanovanja u Tivtu je 330, u objektima kolektivnog stanovanja 290, dok otprilike 115 pasa imaju članovi Lovačkog udruženja. Volonteri NVO “Prijatelji pasa” u septembru su evidentirali 61 psa lutalicu, ali je broj lutalica na ulicama ipak priličino veći od toga.

Bonus video: