Rakčević: Planiramo da u narednih nekoliko mjeseci nabavimo još šest mašina za odvoz otpada

Rakčević je obišao gradsko preduzeće "Čistoća" gdje je u razgovoru sa direktorom Denisom Hotom i njegovim saradnicima konstatovao značajno poboljšanje stanja u preduzeću u proteklih nekoliko mjeseci

8745 pregleda 17 komentar(a)
Rakčević, Foto: Glavni grad Podgorica
Rakčević, Foto: Glavni grad Podgorica
Ažurirano: 24.01.2024. 13:03h

Planiramo da u narednih nekoliko mjeseci nabavimo još šest mašina za odvoz otpada, saopštio je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

Iz Glavnog grada je saopšteno da je Rakčević obišao gradsko preduzeće "Čistoća" gdje je u razgovoru sa direktorom Denisom Hotom i njegovim saradnicima konstatovao značajno poboljšanje stanja u preduzeću u proteklih nekoliko mjeseci.

Rakčević je istakao da je nova uprava "Čistoće" realizovala važne projekte, te da vjeruje da će rezultati njihovog rada tek biti vidljivi.

"Želim da čestitam svim ljudima u ovom preduzeću, prije svega direktoru Denisu Hotu i njegovom timu na sjajnim rezultatima koje su u veoma kratkom roku uspjeli da ostvare. Tim više što su firmu krajem juna prošle godine zatekli u jednom potpunom kolapsu bez adekvatne mehanizacije sa svega pet-šest funkcionalnih kamiona – autosmećara, sa svega nekoliko rezervnih kontejnera na lageru i brojnim drugim finansijskim i formalno-pravnim problemima. Već danas, u januaru 2024. godine, nekih šest mjeseci nakon preuzimanja 'Čistoće' svjedočimo potpuno drugačijoj slici i situaciji gdje imamo preko 15 potpuno funkcionalnih mašina za odvoz otpada i još šest koje planiramo da nabavimo u narednih nekoliko mjeseci, sa nizom kontejnera koji se nalaze na lageru i ulazimo potpuno spremni u onaj dinamičniji dio godine, kako bi Podgorica zaista bila i ostala čista, što i zaslužuje", kazao je Rakčević

On je dodao da će Glavni grad uraditi sve što može da i finansijski i na sve druge načine pomogne "Čistoći" kako bi prevazišla sve probleme i postala respektabilno privredno društvo, koje će marljivo raditi na zadovoljstvo svih građana Podgorice.

Hot je kazao da su zahvalni Glavnom gradu na podršci i da im je drago što su imali priliku da na terenu vide stanje novog voznog parka, koje je kako je dodao danas mnogo bolje u odnosu na ono što su zatekli.

"U narednom periodu su planirana značajna ulaganja u nabavku novih vozila koja će omogućiti optimalan rad gradske 'Čistoće'", kazao je Hot i pozvao građane da propisno odlažu otpad, kako bi zajedno radili na očuvanju životne sredine, unapređenju stepena higijene u Podgorici, ali istovremeno pomogli radnicima na terenu.

U saopštenju Glavnog grada se navodi da je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Andrija Babović iskazao zadovoljstvo što je "Čistoća" u kratkom vremenskom periodu ostvarila značajne pomake.

"On je posebno pohvalio rad operativaca na terenu koji se svakodnevno suočavaju sa velikim obimom posla i apelovao na građane da pomognu operativi Čistoće tako što će otpad odlagati na propisan način. Babović je pohvalio aktivnosti ovog preduzeća i u dijelu nabavke reciklomata koji će ubrzo biti postavljeni u svim djelovima grada", zaključuje se u saopštenju.

Rakčević: Gradsko Zelenilo ostvarilo odlične rezultate u svega pola godine

Rakčević je saopštio da je gradsko "Zelenilo" ostvarilo odlične rezultate u svega pola godine, kako u finansijskom pogledu upravljanja, tako i na terenu.

On je kako je saopšteno iz Glavnog grada to poručio tokom obilaska ovog privrednog društva i razgovora sa novim rukovodstvom, uvjeren da će i u narednom periodu raditi na dobrobit građana Podgorice.

"Otkad je novo rukovodstvo preuzelo ovo preduzeće početkom jula prošle godine i zateklo svega 50.000 eura na računu i 100.000 eura nenaplaćenih potraživanja, danas imamo potpuno suprotnu situaciju da na računima ove firme imamo čak pola miliona eura naših sredstava, da imamo 0 eura dugova, da smo u međuvremenu značajno povećali plate svim zaposlenima kroz implementaciju granskog kolektivnog ugovora za stambenu i komunalnu djelatnost. Osim toga, ekipe Zelenila aktivno rade na ozelenjavanju svih djelova grada, postavljeni su solarni paneli na krovovima upravne zgrade i drugih objekata Zelenila, a izvršena je i nabavka prvih električna vozila", kazao je Rakčević.

Luka Rakčević, Zelenilo
foto: Glavni grad Podgorica

On je dodao da će podrška Glavnog grada biti još intenzivnija u narednom periodu, da su sredstva u 2024. za širenje zelenih površina i izgradnju novih parkova duplirana u odnosu na rekordnu 2023. godinu, te da će građani i građanke Podgorice imati čemu da se raduju u narednim mjesecima.

U saopštenju se navodi da je izvršni direktor "Zelenila" Petar Krivokapić zahvalio Rakčeviću na posjeti, kao i gradskoj upravi na snažnoj podršci koju su pružili kada je u pitanju poslovanje ovog privrednog društva u proteklih šest mjeseci.

"Nadamo se da ćemo i ubuduće zajedničkim učiniti da Podgorica bude što prijatnije mjesto za život i što zeleniji grad. Nastavljamo sa akcijama pošumljavanja koje smo pokrenuli, kao i sa izgradnjom planiranih parkovskih površina", poručio je Krivokapić.

Bonus video: