Dragićević: Stekli se uslovi da se raskine ugovor sa koncesionarom za rudnik u Mojkovcu bez ikakve štete po državu

"Da se danas završi i da nikada više zbog šake eura ne vodimo debatu: ekologija ili onkologija"

8094 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Dragićević, Foto: Printscreen YouTube
Dragićević, Foto: Printscreen YouTube

Stekli su se svi uslovi da se raskine ugovor sa koncesionarom za rudnik olova i cinka u Mojkovcu bez ikakve štete po državu, saopštio je građanski aktivista Aleksandar Dragićević.

On je, u objavi na Fejsbuku, kazao da će se danas ta dokumentacija naći na dnevnom redu sjednice Vlade.

Televizija Vijesti je juče objavila da će ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zatražiti danas na sjednici Vlade da se raskine ugovor sa kompanijom "Tara resources" o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu.

Dragićević je istakao da igovor nije moguće nastaviti jer nema zakonskih osnova ni da se pribavi dokumentacija, "sve kada bi se dozvolila izgradnja od strane građana".

"Štaviše koncesionar će morati da plati garancije državi jer je prekršio ugovor. Dugo smo čekali da država u svojim rukama ima zakonski mehanizam, svu dokumentaciju, odgovorne ljude koje investitor ne može kupiti - da se ovaj štetan ugovor raskine a da isti ti investitori ne mogu sjutra dobiti odštetu. Čak je i UNESCO morao da se oglasi jer nadležni nijesu radili svoj posao", navodi se u objavi.

"Poslije danas nema nazad i više nema pravila. Rudnika svakako biti neće - pitanje je samo da li će se to uraditi danas i u skladu sa zakonima ove države, ili će oni koji nijesu gadljivi na novac investitora nastaviti da rade na štetu države i njenih građana i ući u sukob iz kojeg će izaći kao gubitnici. Da se danas završi i da nikada više zbog šake eura ne vodimo debatu: ekologija ili onkologija", zaključio je Dragićević.

Podršku raskidu ugovora sa koncesionarom rudnika pružile su i sljedeće nevladine organizacije: NVO Ozon, NVO Centar za razvoj Durmitora, NVO Breznica Pljevlja, NVO Lokalno omladinsko vijeće, lokalni omladinski savjet Pljevlja, NVO Udruženje mladih Pljevlja, NVO Koalicija za održivi razvoj, NVO Alternativa Pljevlja, NVO Zelena akcija Pljevlja, NVO Ekološko društvo Biserka Pljevlja, Mreža NVO Sjevera Pljevlja, Udruženje splavara istanovništva NP Durmitor Pljevlja, NVO Nada Pljevlja, NVO IM PAKT Herceg Novi, NVO Green actio Herceg Novi, NVO Green power Bijelo Polje, NVO Agro centar Bijelo Polje, NVO Ekološko pravni centar Podgorica, NVO Bjelopoljski demokratski centar Bijelo Polje, NVO Alternativni kreativni centar Tivat, NVO Zajedno za Pljevlja, NVO Pjevačko društvo Potkovač, i brojni drugi građanski aktivisti i građani Crne Gore.

"Vijesti" su danas objavile da su službenici Agencije za zaštitu životne sredine kazali da je sveukupno stanje na lokaciji flotacije bivšeg rudnika Brskovo u Mojkovcu gore je nego što se moglo pretpostaviti.

Službenici pojašnjavaju da su to prvi utisci nakon što su, po službenoj dužnosti, na terenu prikupljali preliminarne informacije i činjenice, u okviru sprovođenja postupka utvrđivanja odgovornosti za potencijalnu štetu životnoj sredini.

Bonus video: