Milović - Santader: Standardi pravosuđa po mjeri djeteta ključni za napredak

"Posebno je istaknuto da je izmjenama Krivičnog zakonika prvi put propisano krivično djelo prodaja djece"

3423 pregleda 2 komentar(a)
Milović i Sanatnder, Foto: Ministarstvo pravde
Milović i Sanatnder, Foto: Ministarstvo pravde

Standardi pravosuđa po mjeri djeteta ključni su za demokratski i društveni napredak svake države, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander na sastanki sa ministrom pravde Andrejem Milovićem.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da su Milović i generalna direktorka Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo Jelena Grdinić informisali Santandera o svim urađenim i planiranim izmjenama zakonodavstva.

Oni su, kako se navodi, objasnili da je izmjenama Krivičnog zakonika iz decembra prošle godine propisano više krivičnih djela koja se direktno odnose na djecu poput zloupotrebe tuđeg snimka, fotografije, portreta, audio zapisa ili spisa sa seksualno eksplicitnim sadržajem.

"Posebno je istaknuto da je izmjenama Krivičnog zakonika prvi put propisano krivično djelo prodaja djece, na preporuku Ujedinjenih nacija, što Crnu Goru čini jedinom zemljom u regionu koja je to djelo propisala", kaže se u saopštenju.

Grdinić je kazala da je Evropskoj komisiji na mišljenje upućen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici sa posebnim akcentom na zaštitu djece svjedoka, žrtava i oštećenih u postupku.

Santander je, kako je saopšteno, istakao da su standardi pravosuđa po mjeri djeteta ključni za demokratski i društveni napredak svake zemlje.

On je naglasio da djeca i mladi mogu učestvovati u pravosudnim procesima kao žrtve, svjedoci i osumnjičeni.

Santander je kazao da djeca imaju kontakt s pravosuđem u postupcima razvoda, utvrđivanja starateljstva ili drugim postupcima gdje se bitne odluke donose u vezi s njihovim životima.

“U svim ovim slučajevima, djeca treba da budu bezbjedna i njihova mišljenja treba da se čuju, ali tako da ih to ne traumatizuje dodatno”, naglasio je Santander.

On je kazao da će UNICEF nastaviti da podržava Vladu da uvede specijalizovi servis koji se zove Dječja kuća – Barnahus.

Kako je pojasnio Santander, radi se o međunarodnom modelu dobre prakse koji su mnoge zemlje članice EU usvojile.

“Ovaj servis podrazumijeva specijalizaciju stručnjaka u pravosuđu za rad s djecom i mladima žrtvama seksualnog zlostavljanja i eksploatacije, kao i koordinaciju pravosuđa sa sektorima rada i socijalnog staranja, zdravlja i unutrašnjih poslova na istragama koje se sprovode na bezbjedan način u skladu sa standardima po mjeri djeteta“, rekao je Santander.

Iz Ministarstva su naveli da Barnahus omogućava policiji, tužilaštvu, socijalnim i zdravstvenim radnicima i sudiji da rade zajedno s djetetom i izbjegnu da se dijete intervjuiše više puta i time dodatno traumatizuje.

“Primjena standarda pravosuđa po mjeri djeteta u pravosudnom sistemu još jedan korak na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji”, dodali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je na sastanku zaključeno da će UNICEF nastaviti da pruža podršku Vladi u ostvarivanju ciljeva usmjerenih na zaštitu prava djece i unapređenje pravde za maloljetnike.

Milović je zahvalio na podršci UNICEF-a i istakao da je Vlada posvećena unapređenju položaja djece u Crnoj Gori.

Bonus video: