Prijavite se na Infinum Talks: Pristupačni digitalni proizvodi tiču se svih nas

Koliko je važna pristupačnost digitalnih proizvoda? Ova tema nema samo usko područje interesa posebno kada znamo da se 1,3 milijardi ljudi odnosno 16% svjetske populacije suočava sa iskustvom invaliditeta. Ona se tiče svih nas.

12140 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Infinum
Foto: Infinum

Kako programeri dizajniraju pristupačne digitalne proizvode koji su prilagodljivi različitim potrebama svih nas tema je prvog ovogodišnjeg Infinum Talksa, koji će se održati 5. februara u 18 časova, u hotelu CUE u Podgorici.

Infinum Talks biće prilika da, svoja lična iskustva, sa učesnicima podijeli Marina Vujačić koja je dugi niz godina prepoznata kao aktivistkinja za ljudska prava, posebno prava osoba s invaliditetom i žena.

Vujačić smatra da digitalna pristupačnost za osobe s invaliditetom u Crnoj Gori nije na adekvatnom nivou i da su potrebna velika unapređenja.

Infinum
foto: Infinum

„Iskustva korisnika govore da su u Crnoj Gori, prilikom izrade i razvija sajtova, aplikacija, elektronskih usluga i slično, rijetki primjeri praćenja standarda E-pristupačnosti, pa u tom smislu se ne koriste ni svi mogući formati koji osiguravaju raznovrsne opcije i mogućnost izbora korisnika (audio format, uvećan format, kontrast, adekvatan prored, jednostavan jezik i dr.) a koji bi osigurali pristupačnost različitim korisnicima, odnosno uvažili raznovrsnost ljudskog roda“, navodi Vujačić.

Upravo su događaji poput Infinum Talks-a važan doprinos ka unapređenjima.

„Digitalna pristupačnost za osobe s invaliditetom bi se u današnje vrijeme mogla izjednačiti s opštom informisanošću, pristupom uslugama i dobrima, pravu na obrazovanje i razvoj, rad, sticanje kompetencija, razmjenu iskustava i brojna druga važna životna pitanja. I za početak, pozitivan efekat može imati i stavljanje ove teme u fokus dešavanja i na taj način promocije jednog od za sada zapostavljenih prava osoba s invaliditetom, jer nije riječ o nekakvom nedostižnom luksuzu ili nečemu što može da sačeka“, poručuje Vujačić.

O tome koliko je Infinum posvećen digitalnoj pristupačnosti govoriće tim liderka softverskog testiranja Stela Cvijanović koja je, kroz svoje petogodišnje iskustvo, razvijala brojne projekte sa fokusom na inkluzivnost i prilagođenost aplikacija.

Svoj osvrt o razvoju pristupačnosti mobilnih aplikacija i izazovima sa kojima se susreću u implementaciji programerskih i dizajnerskih rješenja sa učesnicima će podijeliti lead iOS inženjer Nikola Majcen.

Softverska testerka Tihana Brnardić pružiće uvid na ovu temu iz ugla testiranja web i mobilnih aplikacija. Ona će govoriti o značaju korisničke podrške te prostoru za dodatni razvoj.

Prijave za Infinum Talks su potpuno BESPLATNE, i sve što je potrebno je da popunite formular na OVOM LINKU.

Infinum
foto: Infinum

Kompanija Infinum osnovana je 2005. i danas, kao jedna od najperspektivnijih tehnoloških kompanija, sarađuje sa vodećim globalnim brendovima kako bi pružila inovativna digitalna rješenja za različite industrije, uključujući finansije, zdravstvo i automobilsku industriju. Sa gotovo 400 stručnjaka, kompanija posluje iz osam kancelarija širom SAD-a i Evrope, uključujući i Crnu Goru.