Prihvaćena inicijativa za zaštitu: Ulcinjska maslinada i uvala Valdanos kao prvi kulturni pejzaž:

"Valdanos se kao luka koristio još u antičkom periodu, a tu je i maslinada koja je oblikovana sa terasastim pejzažima koji predstavljaju specifičan vid poljoprivrednih pejzaža"

10509 pregleda 120 reakcija 11 komentar(a)
Valdanos, Foto: Shutterstock
Valdanos, Foto: Shutterstock

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore prihvatila je Inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog pejzaža Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos koju je predala NVO "Dr Martin Šnajder Jakobi" (MSJA).

To je danas objavila ta organizacija.

MSJA je Inicijativu, sa Studijom kulturnog pejzaža Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos predala Upravi 19. januara.

"Na osnovu relevantne literature, dokumentacije i priložene Studije kulturnog pejzaža Ulcinske maslinade i uvale Valdanos iz 2023. godine, zaključuje se da nema smetnji da se predmetno dobro preporuči za dalju kulturno-istorijsku valorizaciju, odnosno zaštitu u vrsti kulturnog pejzaža", navodi se, pored ostalog, u obrazloženju Uprave, u odgovoru na zahtjev ulcinjske NVO.

Iz MSJA kazali su da je prihvatanje inicijative "prvi značajan korak u okviru procedure koja treba da uslijedi".

"Kao što je formiranje stručnog tima za izradu elaborata. Radujemo se što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore prihvatila našu inicijativu i brzo reagovala. Na pravom smo putu da Crna Gora dobije prvi 'kulturni pejzaž' s ciljem očuvanja ovog jedinstvenog poljoprivrednog kulturnog dobra", kazali su iz MSJA.

Studija koju su dostavili Upravi za zaštitu kulturnih dobara na 188 strana uz posebne mape, detaljno predstavlja sve ključne elemente prostora Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos koji imaju vrijednost kulturne baštine.

Konzervatorka i arheološkinja Aleksandra Kapetanović, koja je bila na čelu tima koji je izradio Studiju, ranije je rekla da je istraživanje pokazalo da taj prostor ima vrijednosti kulturnog pejzaža, jer su u njemu sačuvani elementi koji svjedoče o viševjekovnom načinu korištenja tog prostora.

"Valdanos se kao luka koristio još u antičkom periodu, a tu je i maslinada koja je oblikovana sa terasastim pejzažima koji predstavljaju specifičan vid poljoprivrednih pejzaža. Tu imamo te terasaste maslinjake sa podzidima koji su rađeni u suvozidu, staze, česme, odvodne kanale – cijelu mrežu elemenata koji tu cjelinu čine jedinstvenom i vrijednom. Nevjerovatno je da se uopšte razmišlja o gradnji u tom prostoru. Vjekovima se ništa u maslinadi nije gradilo. To je poljoprivredni prostor koji se koristio za uzgajanje maslina koje su hranile to stanovništvo. Možemo graditi u zonama koje su adekvatne za to, ali prostor maslinade kao takav je izuzetno vrijedan. Ako njega uništimo, šta će ostati", rekla je Kapetanović.

Osim te inicijative, NVO MSJA se zalaže i za upis tog područja u UNESCO listu.

"To je malo duži proces, ali vjerujem da imamo podršku barem što se tiče struke. Ulcinjska maslinada je uvijek bila jedna od najljepših i najvećih maslinada i u bivšoj Jugoslaviji i za nas predstavlja kulturno dobro svih građana Crne Gore i zato je jako važno da se očuva", rekla je ranije direktorica NVO MSJA Zenepa Lika.

Bonus video: