Uništene table na ulazu u Park prirode "Rijeka Zeta": Jednu zasuli farbom, drugu išarali

Nedugo po postavljanju, uništene dvije od tri info table na ulazu u Park prirode "Rijeka Zeta". Iz Agencije za zaštićena područja Podgorice vjeruju da je to učinjeno iz revolta

10155 pregleda 10 komentar(a)
Jedna od tri uništene table, Foto: Facebook/AUZP
Jedna od tri uništene table, Foto: Facebook/AUZP

Nepoznata osoba ili više njih uništila je dvije od tri table koje označavaju ulaz u Park prirode "Rijeka Zeta", a u Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima (AUZP) Podgorice kazali su "Vijestima" da je to učinjeno planski i organizovano.

"Uništavanje info table nije djelo destruktivnog tinejdžera. Ovo je neko morao da uradi smišljeno, planski i organizovano. Trebalo je nabaviti boju i prosuti je po čitavoj tabli visokoj oko tri metra. Smatram da je ovo uradio neko ko je revoltiran činjenicom da Park prirode ‘Rijeka Zeta’ uopšte postoji”, rekla je "Vijestima” izvršna direktorica Jasna Gajević.

AUZP postavila je 25. decembra prošle godine tri turističke info table na ulazima na teritoriju Parka iz pravca Podgorice.

Gajević je pojasnila da su prvi put uočili da je jedna od tabli uništena, kada su 4. januara pripadnici Službe zaštite AUZP tokom redovnog obilaska stigli do table na Marezi i vidjeli da je neko po njoj prosuo farbu za metal.

"Pokušali su da obrišu farbu, ali je to baš teško išlo. Znak je visok oko tri metra. Stube koje su koristili su se polomile. Srećom, niko nije povrijeđen. Zato smo zamolili kolege iz ‘Čistoće’ da oni očiste znak. Pošto taj posao obavlja samo jedan radnik koji je trenutno bio odsutan, čekali smo njegov povratak i tabla je 19.01. konačno bila kao nova. Dva dana kasnije, 21.01. ‘Oči Podgorice’ su objavile fotografiju na kojoj se vidjela tabla ponovo zasuta farbom. Zaposleni u Službi zaštite Agencije su 05.01. primijetili da je i druga tabla koja se nalazi na lokaciji Vranjske njive ispisana", rekla je ona, dodajući da u tom slučaju nije u pitanju bila boja za metal i da je jedino tabla koja se nalazi na glavnom putu Podgorica-Danilovgrad za sada ostala netaknuta.

"Pretpostavljam zbog stalne frekvencije auta", rekla je Gajević.

Argumentujući pretpostavku da je uništavanje tabli revolt zbog uspostavljanja Parka prirode "Rijeka Zeta", navela je neke od odgovora koje su iz lokalne zajednice davali u procesu proglašenja: “Samo da napomenemo da stručnjaci nisu mislili samo na stanovnike koji su isto nezaštićena živa bića u okvirima ovih granica”...

Nabavka info tabli, prema riječima Gajević, koštala je oko 6.000 eura.

"Mi kao upravljači zaštićenim područjem imamo zakonsku obavezu da označimo zaštićena područja. Svako uništavanje znakova zahtijeva njihovu popravku, čišćenje ili zamjenu novim znakom, što je bacanje para poreskih obveznika zbog hira i nesavjesnog ponašanja pojedinaca. ‘Čistoća’ nam još nije ispostavila račun ni za čišćenje table prvi put, a već treba da se čisti opet, plus tabla na Vranjskim njivama", rekla je ona.

Iz UZP uništavanje tabli nisu prijavili nadležnima.

"Nismo prijavljivali oštećenje, jer smo se našli zatečeni tim nesavjesnim potezom pojedinca, a znajući da se prijave N.N. lica teško ili nikako ne završe otkrićem počinioca", kazala je Gajević.

Park prirode "Rijeka Zeta" proglašen je u decembru 2019, kada je tadašnja Vlada donijela Odluku o proglašenju. Upravljanje je, osim Podgorici, povjereno i Opštini Danilovgrad.

Bonus video: