Delegacija Opštine Nikšić posjetila postrojenje za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla u Italiji

"Ova posjeta nastavak je aktivnosti na rješavanju problema upravljanja otpadom, s obzirom na to da bi savremen tretman životinjskog otpada, osim za Nikšić, bio i od velikog značaja za Crnu Goru i korak ka zatvaranju poglavlja 12. i 27. na putu EU integracija"

5291 pregleda 2 komentar(a)
Delegacija Opštine Nikšić u Italiji, Foto: Opština Nikšić
Delegacija Opštine Nikšić u Italiji, Foto: Opština Nikšić

U okviru studijskog putovanja koje je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, delegacija Opštine Nikšić, predvođena predsjednikom SO, Nemanjom Vukovićem, uz učešće lokalnih NVO koje se bave zaštitom životne sredine i parlamentarne opozicije, posjetila je postrojenje za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla u Italiji, sa ciljem upoznavanja sa modernim sistemom upravljanja otpadom životinjskog porijekla.

Tokom posjete organizovani su i sastanci sa ostalim subjektima u sistemu upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla (klanice, skladišta nusproizvoda životinjskog porijekla, nadležne veterinarske službe).

"Ova posjeta nastavak je aktivnosti na rješavanju problema upravljanja otpadom, s obzirom na to da bi savremen tretman životinjskog otpada, osim za Nikšić, bio i od velikog značaja za Crnu Goru i korak ka zatvaranju poglavlja 12. i 27. na putu EU integracija. S tim u vezi, prepoznat je značaj rješavanja ovog problema i Opština je pozitivno reagovala na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te je, za potrebe pristupanja izradi Studije uticaja na životnu sredinu i na stanovništvo, razmatrano više lokacija, a od strane nezavisnih eksperata Svjetske banke najbolje ocijenjena je parcela u industrijskoj zoni u Gračanici", stoji u saopštenju za javnost.

Opština Nikšić u Italiji
foto: Opština Nikšić

Kako ističu, saglasno dogovoru delegacije, na predlog predstavnika parlamentarne opozicije, u narednim danima, tim Opštine zajedno sa timom za upravljanje MIDAS 2 projektom, još jednom će razmotriti parcele u vlasništvu Opštine koje mogu biti adekvatne za gradnju ovog postrojenja kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja za izgradnju ovog postrojenja.

"Ukoliko Studija uticaja na životnu sredinu i na stanovništvo pokaže da ovakvo postrojenje ne bi imalo negativne uticaje na životnu sredinu i građane, a s obzirom na činjenicu da se, na najbolje ocijenjenoj lokaciji od strane nezavisnih eksperata, svakodnevno formiraju divlje deponije, kako čvrstog, tako i životinjskog otpada, izgradnjom postrojenja po svim standardima Evropske unije, osim što bi se uredilo 20.000 metara kvadratnih, sada devastiranog prostora, i otvorila vrata valorizaciji potencijala industrijske zone, prevazišla bi se moguća ekološka katastrofa, uzimajući u obzir trenutno stanje po pitanju odlaganja otpada životinjskog i neživotinjskog porijekla. Osim ekološkog, nepropisno odlaganje, posebno otpada životinjskog porijekla, pitanje je javnog zdravlja, budući da ono danas završava u koritima rijeka, jezerima i šumama, čime se bitno ugrožava zdravlje ljudi", navodi se u saopštenju za javnost.

Na ovaj način, poručuju iz lokalne uprave, ne samo da bi bilo riješeno pitanje životne sredine, već bi se stvorili uslovi za mesnu industriju, da na propisan način odlažu nusproizvode životinjskog porijekla. Ovo je posebno važno uzimajući u obzir da Nikšić ima veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja drže stoku.

"Rukovodstvo Opštine Nikšić zahtijevalo je da, prije donošenja odluke o pristupanju izradi Studije uticaja na životnu sredinu i građane, posjeti postrojenje u državi članici EU i lično se uvjeri u sistem funkcionisanja postrojenja, te je od Ministarstva zahtijevalo organizaciju studijske posjete kako bi bili sigurni da ova vrsta postrojenja može predstavljati samo dobrobit za građanke i građane, kao i zajednicu u cjelini, i da ne može ugroziti predio u kojem bi bila izgrađena. Izgradnja ovog postrojenja dio je procesa uspostavljanja sistema upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla koji nijesu namijenjeni ishrani ljudi", stoji u saopštenju.

Opština Nikšić u Italiji
foto: Opština Nikšić

Sredstva za izgradnju postrojenja, u iznosu od oko sedam miliona eura, opredijeljena su u okviru Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2), koji se finansira zajmom Svjetske banke, a implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, dok je nosilac ove aktivnosti Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Pored predsjednika SO Nikšić, delegaciju Opštine činili su sekretari Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Vidak Krtolica i Milanka Radulović, direktorica Agencije za projektovanje i planiranje, Ana Vukotić, a članovi delegacije bili su i predstavnici parlamentarne opozicije Boris Muratović i Vesna Daković, predsjednik NVO "Društvo mladih ekologa", Miodrag Karadžić direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, i tim za upravljanje MIDAS 2 projektom.

Bonus video: