Preliminarni rezultati popisa: U Crnoj Gori 633.158 stanovnika, oko dva odsto više u odnosu na 2011.

Tokom faze prikupljanja podataka ukupno popisane 673.203 osobe

121501 pregleda 290 reakcija 282 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori je u 2023. bilo 633.158 stanovnika i 217.441 hiljade domaćinstava, pri čemu je bilo i 396.873 stanova, kazao je direktor Uprave za statistiku Monstat Miroslav Pejović.

Pejović je kazao da su tokom faze prikupljanja podataka ukupno popisane 673.203 osobe.

On je to saopštio na konferenciji Monstata, povodom objave preliminarnih podataka o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis je počeo 3. decembra i trajao je do 28. decembra prošle godine.

On je naglasio da su ovi podaci podložni reviziji te da i dalje nisu konačni.

"Popis je uspješno realizovan, a naš dalji rad nastavljamo profesionalno i u skladu sa zakonom", rekao je Pejović i dodao da sada slijede obrada i unos podataka.

Pres konferencija o popisu, Miroslav Pejović
foto: Luka Zeković

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković, navela je da je broj stanovnika porastao oko dva odsto u odnosu na popis iz 2011., kada je u državi bilo oko 620 hiljada stanovnika. Remiković je navela da značajan rast bilježe i stanovi, kojih je u odnosu na prethodni popis 26 odsto više.

Remiković
Remikovićfoto: Luka Zeković

Najveći rast broja stanova bilježe Tivat, Ulcinj i Budva.

Najviše stanovnika, kako je kazala Remiković, je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, tako da u četiri najnaseljenije opštine živi više od 50 odsto stanovništva Crne Gore. Sa druge strane, najmanje stanovnika ima Šavnik, Plužine i Žabljak. Dodala je da najveći pad broja stanovnika imaju Plužine, Šavnik, Andrijevica i Mojkovac.

Porast broja stanovnika bilježi 13 opština kaže Remiković, dok najveći porast ima Podgorica. Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je 2,9 dok je najveći broj zabilježen u Opštini Tuzi i to 4,2. U Budvi je zabilježena najniža stopa i to 2,5 članova po domaćinstvu.

Osim toga, u Crnoj Gori prema popisu, postoji 1,4 hiljada naselja dok je onih sa manje od deset stanovnika 277.

Pres konferencija o popisu
foto: Luka Zeković

Podaci o vjeri, naciji i jeziku za nekoliko mjeseci

Upitan zašto nisu objavljeni podaci o vjeri, jeziku i naciji, Pejović je naveo da su objavljene zbirne vrijednosti po popisnim krugovima, te da će unos i obrada trajati nekoliko mjeseci, nakon čega se te informacije mogu očekivati.

"Tek nakon unosa, kontrola i upoređivanja, imaćemo konkretne podatke", naglasio je Pejović.

Pres konferencija o popisu
foto: Luka Zeković

On je prokomentarisao i zašto je softver označen kao tajan, odnosno da ne žele da dođu u situaciju hakerskih napada. Dodao je da nije poželjno da algoritam postane javan.

Remiković je odgovarajući na pitanja, kazala da precizan broj stranaca u Crnoj Gori neće biti poznat do unosa i obrade podataka. Dodala je da ne raspolažu infomacijama koliki je uticaj stranaca na ukupan broj stanovnila. Navodi da na konačni broj utiče prirodni priraštaj, međunarodne i domaće migracije...

Honorari kasne jer dio opština nije dostavio podatke

Pejović je pojasnio da dio popisivača i instruktora koji nije primio honorare za obavljeni posao, naknade nije dobio jer se popis završio krajem godine, kao i budžetska godina.

Dodao je da je budžet opština postao operativan sredinom januara te da je više od 50 odsto opština dostavilo potrebne finansijske obrasce. Uputio je apel opštinama koje to nisu učinile, da to urade kako bi novac od Ministarstva finansija bio proslijeđen.

"Ne isplaćuje srtedstva Monstat već popisne komisije. Mi ih na osnovu obračuna odobravamo i proslijeđujemo. Vjerujem da će budžet krajem ove i početkom sljedeće sedmice biti operativan", kazao je Pejović.

Naveo je i da je produžetak popisa uz tehničke probleme administracije, doveo do toga. Istakao je da najviše fali od Glavnog grada te da je u toj opštini dostavljeno za samo 300 ugovora.

Pejović je ponovio da je pravi broj stranaca nepoznat jer su podaci i dalje "sirovi" te da će više informacija objaviti nakon obrade. Ističe da iz istog razloga, nije poznato da li je broj stanovnika u Crnoj Gori porastao.

Na pitanje o zloupotrebama, naveo je da nije bilo novijih dešavanja tog tipa. Naveo je da su materijali o prethodnim slučajevima proslijeđeni nadležnim službama.

Početak više puta prolongiran

Početak popisa je više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa dok je prethodni održan 2011. godine.

Bonus video: