Popa: U zemlji koja ima ambiciju da bude sljedeća članica EU odnos prema Romima mora da se promijeni

U Evropskoj kući organizovana konferencija "Pozicija djevojčica i žena u romskoj i egipćanskoj zajednici"

9986 pregleda 7 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak

Mi u Evropskoj uniji (EU) uvijek pričamo da romska djeca doživljavaju mnogo diskriminacije, a u zemlji koja ima ambiciju da bude sljedeća članica EU to mora da se promijeni, kazala je ambasadorka Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je to rekla na današnjoj konferenciji u Evropskoj kući pod nazivom "Pozicija djevojčica i žena u romskoj i egipćanskoj zajednici".

Istakla je da se Romi muče da dobiju posao ili zdravstenu njegu kao i da su žrtve govora mržnje i skrivene diskriminacije.

"Često čujemo da su romske zajednice zasnovane na tradiciji, međutim ima razlike između tradicije i zlostavljanja", poručila je Popa.

Ona je istakla da je lično posjetila neke romske zajednice i navela je da mnoge djevojčice zapravo krenu u školu međutim, kako kaže, porodice ih kasnije ispišu.

Pavićević: 17 odsto Roma završi u brakovima prije 15., a 30 odsto stupi u brak prije 18. godine

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Srđan Pavićević naglasio je da "danas pričamo o jednom specifičnom problemu", pogotovo u zemljama koje se zalažu za put od jedne do druge tačke.

On je kazao da će na današnji dan pokušati da identifikuju neke slabe tačke koje se tiču, kako je naveo, začaranog kruga.

"Taj začarani krug počinje obrazovanjem, 90 odsto ljudi iz ove populacije djelimično ili uopšte ne završi osnovnu školu", dodao je Pavićević.

Istakao je da 17 odsto Roma završi u brakovima prije 15. godine, a njih 30 odsto stupi u brak prije 18. godine.

"Za današnji dan imamo podatke za 2000 Egipćana i 6000 Roma. Ovaj popis bi trebao dati nove podatke koji će nas približiti realnom stanju", rekao je.

On je precizirao da od njih 120 svaki peti biva zloupotrijebljen jer rade, kako je naveo, poslove za koje ne znaju ni potrebu ni cilj.

"Taj rad je apsolutna zloupotreba pa oni koji ih zloupotrijebljavaju ih koriste za poslove od prosjačenja do prostitucije", kazao je Pavićević.

Napomenuo je da je činjenica da oni pokušavaju i rade sve u njihovoj moći da otkriju, kako je naveo, pravi recept kako se približiti ovoj populaciji i kako napraviti što kvalitetniju inkluziju.

"A naša obaveza je da sve njih preselimo u vrtiće, dispanzere i sigurne kuće da bi pokazali da smo mi zrelo društvo - da zaštitimo one kojima treba zaštita", zaključio je Pavićević.

Vojvodić: Kada se govori o Romima i Egipćanima, govori se o ekstremnom siromaštvu

Izvršna direktorica NVO Juventas Ivana Vojvodić ocijenila je da na nivou države postoje dobri strateški planovi koji se tiču obrazovanja Roma i Egipćana.

"U našoj državi imamo besplatan pristup obrazovanju socijalnoj zaštiti, međutim mi znamo da nemamo model koji odgovara svima nama", dodala je.

Ona je pojasnila da kada se govori o Romima i Egipćanima kao i o ranjivim djelovima govori se o ekstremnom siromaštvu.

"Moramo uložiti mnogo više novca i kapaciteta nego sad", kazala je Vojvodić.

Delija: Skupština da podigne granicu za ulazak u brak na 18 godina

Izvršna direktorica Centra za romske inicijative (CRI), Fana Delija kazala je da značajan broj žena i djevojčica ne ostvaruje skoro nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Ona je naglasila da je jedan od najvećih problema Romske zajednice ugovoreni brakovi.

"Svi smo svjesni da ugovoreni brakovi dolaze uz određenu svotu novca, zbog toga se oni mogu kategorisati kao trgovina ljudima", dodala je.

Naglasila je da Skupština treba da podigne granicu za ulazak u brak na 18 godina.

"Ukoliko mi spriječimo ugovoreni brak mi nećemo imati situaciju da nam svakog mjeseca sve manje i manje djevojčica pohađa i završava školu", zaključila je.

CIN CG disklejmer
foto: CIN-CG

Bonus video: