Knežević i Maslenjikov položili vijence na spomen-obilježje Vladimiru Visockom u Podgorici

"Vladimir Visocki je, u znak ljubavi prema Crnoj Gori, jednom prilikom istakao da bi, da nije rođen u Rusiji, Crna Gora bila njegova domovina"

2697 pregleda 7 komentar(a)
Sa polaganje vijenca, Foto: DNP
Sa polaganje vijenca, Foto: DNP

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore i Vladislav Maslenjikov, ruski ambasador u Crnoj Gori, položili su vijence na spomen-obilježje Vladimiru Visockom u Podgorici, saopšteno je iz DNP-a.

Visocki je rođen 25. januara 1938. godine.

"Crna Gora se može podičiti time da je 2004. podigla spomenik Visockom u Podgorici, sa gitarom u ruci, uz podršku Moskve, a spomenik je uradio ruski vajar Aleksandar Taratinov, jedini spomenik Visockom izvan granica bivšeg SSSR-a. Povodom dana rođenja Visockog treba pomenuti i njegovu poznatu pjesmu 'Crnogorci', o neustrašivim rodoljubima, Crnogorcima i Crnogorkama, uz odlomak: Vodom napunjene šake / žurili su da ustima prinesu. / Štedjeli su vodu Crnogorci, / i od zaliha živjeli do tridesete. / A umirati časno bješe, / međ’ mecima i tamnim sabljama... Vladimir Visocki je, u znak ljubavi prema Crnoj Gori, jednom prilikom istakao da bi, da nije rođen u Rusiji, Crna Gora bila njegova domovina", piše u saopštenju.

Kako su naveli, Visocki ostaje u ruskoj i svjetskoj kulturi kao značajan stvaralac višestrukog talenta, pjevač, pjesnik, pozorišni i filmski glumac, koji je udario trajan pečat ruskoj kulturi dvadesetog vijeka.

"Od značaja je navesti i da je imao više nastupa u bivšoj SFRJ, i igrao u jednom filmu sovjetsko-jugoslovenske koprodukcije ('Okovani šoferi') na temu Drugog svjetskog rata na jugoslovenskim prostorima, a film je urađen u filmskom studiju u tadašnjem Titogradu, uz podršku 'Mosfilma'. Snimajući u Crnoj Gori, Visocki je nastupao i na TV Titograd, govoreći o svom životnom putu, i recitovao stihove o Crnogorcima kao 'slovenskim Spartancima'. Naknadno je opet dolazio u Crnu Goru gostujući sa 'Pozorištem na Taganki'. Neka je slava Vladimiru Visockom, i njegovom neprolaznom opusu", zakljućuje se u saopštenju.

Bonus video: