Biseri Ulcinja korak bliže zaštiti

Prihvaćena inicijativa kojom NVO MSJA traži da maslinada i Valdanos dobiju status “kulturnog pejzaža”

2323 pregleda 4 komentar(a)
Valdanos, Foto: Djurdja Radulovic
Valdanos, Foto: Djurdja Radulovic

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore prihvatila je Inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog pejzaža Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos koju je predala NVO “Dr Martin Šnajder Jakobi” (MSJA). To je juče objavila ta organizacija.

MSJA je Inicijativu, sa Studijom kulturnog pejzaža Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos predala 19. januara.

“Na osnovu relevantne literature, dokumentacije i priložene Studije kulturnog pejzaža Ulcinske maslinade i uvale Valdanos iz 2023. godine, zaključuje se da nema smetnji da se predmetno dobro preporuči za dalju kulturno-istorijsku valorizaciju, odnosno zaštitu u vrsti kulturnog pejzaža”, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju Uprave, u odgovoru na zahtjev ulcinjske NVO.

Iz MSJA kazali su da je prihvatanje inicijative “prvi značajan korak u okviru procedure koja treba da uslijedi”.

“Kao što je formiranje stručnog tima za izradu elaborata. Radujemo se što je Uprava prihvatila našu inicijativu i brzo reagovala. Na pravom smo putu da Crna Gora dobije prvi ‘kulturni pejzaž’ s ciljem očuvanja ovog jedinstvenog poljoprivrednog kulturnog dobra”, kazali su.

Studija koju su dostavili Upravi, na 188 strana, uz posebne mape, detaljno predstavlja sve ključne elemente prostora Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos koji imaju vrijednost kulturne baštine.

Konzervatorka i arheološkinja Aleksandra Kapetanović, koja je bila na čelu tima koji je izradio Studiju, ranije je rekla da je istraživanje pokazalo da taj prostor ima vrijednosti kulturnog pejzaža, jer su u njemu sačuvani elementi koji svjedoče o viševjekovnom načinu korištenja tog prostora.

Osim te inicijative, NVO MSJA se zalaže i za upis tog područja u UNESCO listu, a direktorica MSJA Zenepa Lika rekla je ranije da, iako je to malo duži proces, vjeruje u podršku “barem što se tiče struke”.

Bonus video: