Jovović: Rad Komisije zavisi od čelnika institucija koje posjeduju podatke vezane za napade na novinare

Održan sastanak povodom početka realizacije projekta "Efikasna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori"

992 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastnka, Foto: UZOR
Sa sastnka, Foto: UZOR

Komisija za praćenje istraga napada na novinare treba da utvrdi da li su istrage napada na novinare djelotvorne, ali rad Komisije zavisi od dobre volje ljudi koji su na čelu različitih institucija koje posjeduju podatke vezane za ove napade, kao i od toga da li će nadležne institucije sprovoditi donešene preporuke, saopštio je predsjednik te komisije Mihailo Jovović.

On je to kazao na sastanku koji je Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) juče održalo sa predstavnicima Hanns Seidel fondacije, Društvom profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), generalnim direktorom Direktorata za medije Vlade Crne Gore, Neđeljkom Rudovićem i Jovovićem povodom početka realizacije projekta "Efikasna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori" koji ima za cilj davanje podrške potpunoj i učinkovitoj zaštiti novinara i ostalih medijskih radnika, kao i unapređenje harmonizacije zakonodavnog okvira sa tekovinom Evropske unije (EU).

Jovović je naglasio da će pomoć dobijena kroz ovaj projekat biti dragocjena u cilju unaprijeđenja dometa učinkovitosti preporuka koje Komisija donosi.

U saopštenju UZOR-a se navodi da je pored predstavljanja projekta, cilj sastanka bio i mapiranje doprinosa koji zainteresovane strane mogu imati za poboljšanje slobode medija i zaštiti novinara u Crnoj Gori, kao i uspostavljanje uzajamne saradnje u cilju ostvarivanja operativnog cilja 4.3. crnogorske Medijske strategije: obezbijeđen siguran ambijent za rad novinara/ki.

Regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu Hanns Seidel fondacije, Klaus Fisinger, naglasio je da je projekat "Efikasna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori" prilika da se Crnoj Gori pruži podrška na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji u oblasti slobode medija.

U smislu projekta, ključne aktivnosti su prvenstveno sveobuhvatne analize i istraživanja okruženja u kojem rade novinari u Crnoj Gori, vrste pritisaka koje trpe, učinkovitost istraga napada na novinare, zagovaračke aktivnosti koje će potpomognuti rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare, ali i programi izgradnje kapaciteta i edukacije u cilju davanja doprinosa prevenciji napada na novinare i adekvatnom procesuiranju napada na novinare, kao i zaštiti novinara.

Rudović je rekao da je tema slobode izražavanja i podrška otkrivanju napada na novinare apsolutni prioritet svakog društva, a u njihovom dijelu posla je priprema zakonodavnog okvira za rad medija u Crnoj Gori.

Rudović je tom prilikom predstavio i Medijsku strategiju i istakao posvećenost Direktorata za medije da pomogne rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare u cilju postizanja slobodnog novinarstva.

"Uprkos našim skromnim kapacitetima, izuzetno nam je dragocjena saradnja sa Hanns Seidel fondacijom i sa partnerima iz civilnog društva, i sa velikim entuzijazmom ćemo učestvovati u vašim aktivnostima. Naša misija je da doprinesemo konfigurisanju optimalnog ambijenta za slobodu medija u Crnoj Gori", rekao je Rudović.

Pejović je kazao da je sloboda izražavanja svakodnevna bitka i da vjeruje da uz saradnju sa civilnim društvom ta bitka ima boljih izgleda na uspjeh.

"Izražavam posvećenost UZOR-a identifikovanju polja u kojima je važno sinergetsko učešće svih aktera zarad postizanja pune slobode medija u Crnoj Gori", kazao je Pejović.

Generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), Mila Radulović, govorila je o ključnim aktivnostima projekta, u kojima će kako se navodi poseban doprinos dati DPNCG.

"Posebno u dijelu samoregulacije medija, pružanja psilohološke i pravne pomoći novinarima, kao i pomoć Komisiji za praćenje istraga napada na novinare da sprovede preporuke u dijelu istraga napada na novinare ali i uspostavljanje novog sajta Komisije", rekla je Radulović.

Projekat "Efikasna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori" sprovodi Hanns Seidel fondacija u Crnoj Gori u partnerstvu sa Udruženjem za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i Društvom profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) uz finansijsku podršku Evropske unije, i u trajanju od dvije godine ima za cilj davanje podrške potpunoj i učinkovitoj zaštiti novinara i ostalih medijskih radnika kao i unaprijeđenje harmonizacije zakonodavnog okvira sa tekovinom Evropske unije.

"Iskazanom posvećenošću svih zainteresovanih strana za saradnju na ovom projektu mapirane su mogućnosti unaprijeđenja okruženja u kojem rade novinari i medijske kuće u Crnoj Gori što u konačnici ima za cilj doprinos evropskim integracijama Crne Gore kroz borbu protiv nekažnjivosti napada na novinare i zaštitu novinara", zaključuje se u saopštenjU UZOR-a.

Bonus video: