Opština Budva traži istragu uzurpiranja državne imovine

Opština zatražila od tužilaštva da utvrdi da li je kompanija turskog investitora sprovodila nezakonite aktivnosti u naseljima Markovići i Lapčići u zaleđu Budve

24635 pregleda 78 reakcija 26 komentar(a)
Investitor uzurpirao austrougarski put, Foto: Privatna arhiva
Investitor uzurpirao austrougarski put, Foto: Privatna arhiva

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražio je od Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru da pokrene istragu da li je kompanija turskog investitora uzurpirala državnu imovinu u naseljima Markovići i Lapčići u zaleđu Budve.

“Obraćam vam se u ime Opštine Budva i Mjesne zajednice ‘Lapčići’ da u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti sprovedete neophodne radnje kako biste utvrdili da li u postupanju pravnog lica ‘Tas kale’ DOO Budva i izvršnog direktora B. Y. postoje činjenice i okolnosti da su protivzakonito uzurpirali zemljište u vlasništvo države, a koje se nalazi na parceli u okviru katastarske opštine Maini, te da li su izvodili ili i dalje izvode nezakonite građevinske radove na toj lokaciji”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović.

On navodi da se MZ “Lapčići” u nekoliko navrata obraćala Opštini i Komunalnoj policiji i inspekciji zahtjevom da nadležni inspekcijski organ na terenu utvrdi da li postoji uzurpacija opštinske imovine.

“Nakon izvršenih kontrola je utvrđeno zapisnicima da je uzurpirano državno, a ne opštinsko zemljište. Nakon što su Sekretarijatu za zaštitu imovine dostavljeni zapisnici, u više navrata smo obavijestili Zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa Crne Gore ali smo lišeni odgovora, te nijesmo upoznati sa ishodom eventualno preduzetih radnji. Kako bismo izbjegli iznošenje bilo kakvih informacija koje bi se mogle protumačiti kao lični doživljaj, dostavljamo vam kompletnu dokumentaciju koju posjeduje Sekretarijat, što uključuje brojne podneske, zapisnike i fotografije sa lica mjesta. Molim da nas informišete po izvršenim radnjama da li u postupanju imenovanog postoje obilježja jednog ili više krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, te da nas obavijestite o eventualno preduzetim mjerama”, naglasio je Zenović.

On je zatražio da kotorsko tužilaštvo hitno reaguje jer se radi o prijavi za uzurpaciju državnog zemljišta i građenja bez građevinske dozvole što već duži period znatno otežava normalan život i funkcionisanje žitelja Markovića i Lapčića.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

“Vijesti” su u avgustu prošle godine objavile otvoreno pismo mještana Lapčića i njihov poziv nadležnim državnim institucijama da hitno reaguju i spriječe inostranog investitora koji, kako tvrde, uzurpira i uništava državnu i privatnu imovinu.

U apelu upućenom na više državnih adresa mještani upozoravaju da je ugrožen stari austrougarski put, koji je već napadnut teškom mehanizacijom te pregrađen, pa je mještanima onemogućen čak i pristup mjesnom groblju.

“U više navrata smo se obraćali nadležnim institucijama i upoznavali javnost sa problemima sa kojima se suočavaju građani sela Lapčići, kao i brojni turisti koji u sve većem broju dolaze u naše selo. Radi se, naime, o bahatom ponašanju turskog državljanina, koji ne prestaje da uništava i uzurpira, kako privatne posjede, tako i državnu imovinu. Ako stari austrougarski put, korišćen decenijama, a planiran za svojevrsno šetalište, za državu nema značaja, nama je zadužbina za koju ćemo se boriti”, upozorili su tada mještani Lapčića.

Ustvrdili su da je stari austrougarski put devastiran, te pregrađen metalnim ogradama.

“Time nam je onemogućen i pristup mjesnom groblju, do koga smo dolazili pješke iz sela. Vodeni tokovi su, takođe prekinuti i vodu koristi isključivo on. Komunalna inspekcija i policija su intervenisale u nekoliko navrata, ustanovile istinitost naših iskaza i mi im se zahvaljujemo. O uzurpaciji zemljišta, obavijestili su Sekretarijat za zaštitu imovine, o čemu imamo pisane dokaze. Sekretarijat za zaštitu imovine, obraća se još u februaru mjesecu državnim institucijama za zaštitu imovinsko pravnih interesa, ali odgovora nema. Pitamo se da li je moguće da je interes jednog bahatog stranog državljanina iznad svih zakona”, istakli su mještani.

Oni su tada upozorili da će biti prinuđeni i na radikalne mjere kako bi skrenuli pažnju nadležnima da moraju nešto hitno preduzeti.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva se još krajem februara prošle godine obratio Zaštitnici imovinsko - pravnih interesa Crne Gore sa zahtjevom da hitno reaguje.

“Komunalna inspekcija i komunalna policije Opštne Budva je 31. januara obavijestima Sekretarijat za zaštitu imovine o uzurpaciji zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Postupajući po prijavi Sekretarijat je u cilju razgraničenja državne imovine pribavio uvjerenje Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva i nadležnoj Upravi za katastar i državnu imovinu podnio zahtjev je razgraničenje. Budući da je u postupku nesumnjivo utvrđeno da se radi o nepokretnostima na kojima isključiva svojinska ovlašćenja ima država Crna Gora tražimo pokretanje odgovarajućeg postupka u cilju zaštite državne imovine”, naveli su tada iz ovog opštinskog resora.

Bonus video: