Rekonstrukcija rodne kuće Rista Stijovića: Skinut krov, srušena pomoćna kuća

„Od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora tražili smo da preduzmu aktivnosti na uklanjanju ruiniranog i urušenog zida sa jugozapadne strane, koji predstavlja opasnost za prolaznike“, navode iz Agencije
200 pregleda 0 komentar(a)
kuća Rista Stijovića, Foto: Luka Zeković
kuća Rista Stijovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2017. 19:22h

U sklopu rekonstrukcije rodne kuće Rista Stijovića, završeno je raščišćavanje lokacije od šiblja, skinut je krov i srušena pomoćna kuća u dvorištu.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice završetak radova očekuje početkom decembra, a počeli su prije desetak dana.

„Predstoji uklanjanje zemlje, odnosno poravnavanje lokacije, nakon čega počinje rekonstrukcija rodne kuće i gradnja novog objekta Galerije u dvorištu“, saopšteno je iz Agencije za izgradnju.

S obzirom da je kuća bila ruinirana i prijetilo je da na prolaznike padne crijep ili kamen, radnici su skinuli krov .

Iz Agencije su tražili od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora da ukloni oronulu ogradu oko kuće Rista Stijovića.

„Od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora tražili smo da preduzmu aktivnosti na uklanjanju ruiniranog i urušenog zida sa jugozapadne strane, koji predstavlja opasnost za prolaznike“, navode iz Agencije.

Dodali su da kada su u pitanju ostali kameni zidovi, potrebne mjere će preduzimati sukcesivno kako se bude pristupalo pojedinačnim fazama.

Osim rekonstrukcije rodne kuće Stijovića, planirana je i izgradnja nove galerije u dvorištu.

U galeriji će biti izloženi predmeti iz legata Rista Stijovića, kojih ima 67, od čega je navjeći broj skulptura urađenih u bronzi, drvetu, mermeru, a među njima se nalaze i crteži i reljefi.

Biće opremljen savremenim sistemima gašenja požara - inergenom.

„Posebno je važno da se ne uvodi sistem gašenja vodom, odnosno sprinkler sistemom, već inergen sistemom (sistem gasa) što je znatno poskupilo investiciju“, saopšteno je iz Agencije.

U projektu će posebno zahtjevno biti očuvanje autentičnosti same lokacije, odnosno oživljavanje duha vremena u kojem je vajar živio i stvarao.

Kuća Rista Stijovića je u Staroj varoši u blizini kuće Čubranovića, a za rekonstrukciju će biti potrošeno 350 000 eura

Bonus video: