Uniforme za podgoričku Službu zaštite stigle bez državnog grba

Radna odjeća koja je uručena podgoričkoj Službi zaštite dijelom ne odgovara uslovima tendera, potvrdili su “Vijestima” i rekli da će propust biti ispravljen, bez dodatnih troškova. Nakon sporne isporuke, podnijeta krivična prijava protiv više lica

23595 pregleda 104 reakcija 81 komentar(a)
Komisija, tvrdi se u prijavi, nije imala primjedbe na isporučenu robu, Foto: Privatna arhiva
Komisija, tvrdi se u prijavi, nije imala primjedbe na isporučenu robu, Foto: Privatna arhiva

Podgorička firma “Centroslavija” isporučila je Službi zaštite i spasavanja Glavnog grada uniforme bez amblema grba Crne Gore, iako je to jedan od uslova predviđen tenderom. Iz Službe zaštite potvrdili su “Vijestima” tu informaciju, ali i rekli da su u firmi koja je dobila posao, uočili taj nedostatak i uputili izvinjenje, da će naknadno prišiti grbove, te da zbog toga neće biti i dodatnih troškova.

Iz “Centroslavije” su, uz negodovanje što su im upućena pitanja, “Vijestima” rekli da propust nisu primijetili “jer su uniforme isporučene direktno sa carinskog terminala u magacin Službe zaštite i spasavanja”.

Nakon isporuke uniforme bez državnog grba, protiv više lica juče je Upravi policije (UP) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijeta krivična prijava, “zbog osnova sumnje na stvaranje kriminalne grupe za sticanje protivpravne imovinske koristi, kao i u zloupotrebu službenog položaja”.

Javni poziv za nabavku i isporuku radne odjeće i obuće za potrebe podgoričke Službe zaštite, Glavni grad objavio je 31. jula prošle godine. Rok za podnošenje bio je 18. avgust, a za donošenje odluke 13. oktobar, što je, zbog promjene rukovodioca za javne nabavke, pomjereno za 8. novembar. Dobavljač je ugovor potpisao 29. novembra, a služba gradonačelnice Olivere Injac 11. decembra prošle godine.

Predmet nabavke u vrijednosti 50 hiljada eura (sa PDV-om) su radne pantalone, majice dugih i kratkih rukava, kačketi, jakne. U pozivu se, u specifikacijama, pored ostalog, navodi da jakne i majice, uz grb Službe zaštite, na lijevom rukavu treba da imaju našiven amblem grb Glavnog grada, a na desnom amblem grb države Crne Gore.

Uniforma je, međutim, isporučena bez državnog grba.

“Tačno je da prema uslovima javnog poziva radna odjeća ne odgovara u dijelu koji se odnosi na amblem grba države Crne Gore. Nakon uočenog nedostatka, obratili smo se dobavljaču ‘Centroslavija, koji nas je obavijestio da, zbog propusta u proizvodnji tokom davanja naloga za izradu uniformi, nije unesen amblem državnog grba. Takođe, uz izvinjenje od dobavljača smo obaviješteni da će se odmah pristupiti naručivanju istih, koji će u najkraćem mogućem roku biti isporučeni, tako da će se grbovi države Crne Gore naknadno prišiti na odgovarajuće mjesto, u skladu sa narudžbom. Ova isporuka će, prema informaciji, biti izvršena u naredne tri nedjelje”, rekli su juče iz Službe zaštite, koju vodi vršilac dužnosti komandira Zdravko Blečić.

Iz “Centroslavije” su juče rekli da se propust desio kod partnera koji je vršio šivenje uniformi, a koji je “prilikom narudžbe amblema ispustio u narudžbi zastavu Crne Gore prema njihovom dobavljaču amblema”, te da će reklamaciju izvršiti u narednih 10 do 15 dana.

Dio uniforme koja je dostavljena za potrebe Službe zaštite Glavnog grada
Dio uniforme koja je dostavljena za potrebe Službe zaštite Glavnog gradafoto: Privatna arhiva

U odgovoru, direktor Vlajko Tomašević naveo je da propust nisu primijetili “jer su uniforme isporučene direktno sa carinskog terminala u magacin Službe zaštite i spasavanja”.

“Iz razloga da bi službenici dobili što prije uniforme, jer iste nisu dobili sedam godina. Nakon što je izvršen fizički prijem robe, njihova komisija je utvrdila propust i obavijestila nas je o tome. Nakon toga, načelnik Službe nas je telefonom obavijestio da su prilikom pregleda robe utvrdili da na uniformama nedostaje našivena zastava Crne Gore, a o tome nakon telefonskog obavještenja dobili smo i pismenu reklamaciju”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Tomašević je dodao i da nije bilo potrebe da se redakcija obrati “Centroslaviji”.

“Već ste to mogli dobiti od Službe zaštite i spasavanja. I u prošlosti su nas neosnovano preko vaših medija prozivali za neke neutemeljene optužbe za vrijeme prethodnih načelnika, evo sada nakon smjene i dolaska novog načelnika, opet se isto dešava. Ne dozvoljavamo da nas iko uvlači u međusobna politička prepucavanja kako kome treba i za čije potrebe”, naveo je on, uz molbu da se firma ubuduće “bez valjano provjerenih razloga” ne uvlači “u raznorazne sukobe, koje se nažalost dešavaju u državnim institucijama”.

“Za ubuduće, slobodno možete da nas kontaktirate... ali vas upozoravamo da prije bilo kakvog javnog istupanja i objavljivanja da nas kontaktirate i provjerite navode kako bi ste dobili tačne informacije”, piše u odgovoru Tomaševića.

“Vijesti” do sada nisu objavile ništa u vezi sa nabavkom uniforme za potrebe podgoričke Službe zaštite, a prije objavljivanja, redakcija je pitanja dostavila Glavnom gradu, koji je objavio javni poziv, Službi zaštite, na koju se odnosi nabavka, te “Centroslaviji”, kao firmi koja je dobila posao.

Šta piše u prijavi

U prijavi koja je zbog nabavke uniforme podnijeta UP i SDT-u, pored ostalog, navedeno je da “postoji osnov sumnje da su odgovorno lice DOO ‘Centroslavija’ u dogovoru sa odgovornim licem u Službi zaštite, v. d. komandira Zdravkom Blečićem, neposredno uoči Nove godine”, prilikom posjete Tomaševića, “precizno dogovorili izvršenje krivičnog djela”.

“I kako da sprovedu i zataškaju nezakonitu proceduru isporuke uniforme, suprotnom uslovima i specifikaciji tendera, kako bi se uniforma podijelila vatrogascima kao ispravna”, piše u prijavi.

Dodaje se da je nakon toga u Službi zaštite formirana komisija za prijem robe. U prijavi, pored ostalog, piše i da “komisija nije imala primjedbi na isporučenu uniformu”.

Bonus video: