MZD: Ponuđeno rješenje za srednji medicinski kadar, sindikati odbili jer nije obuhvaćeno i nemedicinsko osoblje

Vlada je, kako se navodi, ponudila "u datom momentu najkorektnije moguće riješenje" kako bi se unaprijedio finansijski položaj srednjeg medicinskog kadra

12467 pregleda 25 reakcija 23 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, sastali su se danas sa predstavnicima sindikalnih organizacija iz oblasti zdravstva, i tom prilikom ponudili model kroz važeće zakonsko rješenje, a u okviru raspoloživih sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, kojim bi se unaprijedio finansijski položaj srednjeg medicinskog kadra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Vlada je, kako se navodi, ponudila "u datom momentu najkorektnije moguće riješenje" za srednji medicinski kadar, ali da predstavnici sindikalnih organizacija iz oblasti zdravstva nisu prihvatili iznijetu ponudu, jer njom nije obuhvaćeno i nemedicinsko osoblje.

Sastanak je održan, saopštio je resor zdravstva, kako bi se razgovaralo o određenim manjkavostima sadašnjeg Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost i predlozima za njegovo unapređenje za najugroženiju kategoriju srednjeg medicinskog kadra.

"Ministar Šimun je istakao da bi za srednji medicinski kadar, koeficijenata ispod 6.95, koji su definisani kao najugroženiji, prelaznim rješenjem do donošenja Zakona o zaradama u javnom sektoru i posljedično novog Granskog kolektivnog ugovora, kroz model mjesečne stimulacije, koji je prepoznat i aktuelnim Granskim kolektivnim ugovorom, trebao da bude popravljen status srednjeg medicinskog kadra sa najmanjim platama u zdravstvu", navodi se u saopštenju.

Vuković je poručio da Vlada mora voditi računa o principu jednake zarade za isti ili rad slične vrste, odnosno u skladu sa stepenom složenosti i odgovornosti poslova, kako bi zaposleni bili pravično i konkurentno plaćeni i imali dobre uslove rada.

Sa sastanka je poručeno, dodaje resor zdravstva, da odgovornost menadžmenta mora biti na mnogo većem nivou, te da moraju prepoznati mehanizam kojim će stimulisati rad ove kategorije zaposlenih.

"Takođe, sa sastanka je poručeno da se jedino sistemskim pristupom, kroz izradu Zakona o zaradama u javnom sektoru, konstantnim dijalogom i uvažavanjem sugestija sindikalnih organizacija iz oblasti zdravstva, može graditi sistem koji će uvažavati položaj svih zaposlenih, ali koji će počivati na uzajamnom povjerenju u cilju efikasnog pružanja zdravstvene zaštite po mjeri građana, ali i zadovoljnog i motivisanog zdravstvenog radnika. S tim u vezi, Vlada je ponudila u datom momentu nakorektnije moguće riješenje za srednji medicinski kadar, iako predstavnici sindikalnih organizacija iz oblasti zdravstva nisu prihvatili iznijetu ponudu, jer istom nije obuhvaćeno i nemedicinsko osoblje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: