Mještani Rovaca neće „svoju” mjesnu zajednicu

Protiv odvajanja sela Cerovica iz MZ “Liješnje” je 140 vlasnika imanja i stanovnika

3097 pregleda 7 komentar(a)
Panorama Liješnja, Foto: Privatna arhiva
Panorama Liješnja, Foto: Privatna arhiva

Odvajanje rovačkog sela Cerovica iz Mjesne zajednice (MZ) “Liješnje”, na šta je nedavno saglasnost dala kolašinska Skupština opštine (SO), nezakonito je i nije u skladu s potrebama onih koji su vezani za taj kraj.

To tvrdi predsjednik Savjeta MZ Nenad Bulatović.

On kaže da iza tog stava stoji oko 140 vlasnika imanja i mještana Cerovice, te da su prije nekoliko dana zatražili od Ministarstva javne uprave da inspekcijskim nadzorom utvrdi zakonitost posla oko formiranja nove MZ.

“Smatramo da je lokalni parlament obmanut kada su na predlog jednog odbornika prihvatili da daju saglasnost na odluku da se od Cerovice formira posebna MZ, to jest da se izdvoji iz MZ “Liješnje”. Pored ta dva sela MZ pripada još i Višnje. Prikupljeno je 140 potpisa vlasnika imanja i mještana Cerovice koji se oštro tome protive. Te potpise smo ponijeli u Opštinu, a ja sam razgovarao sa lokalnim čelnicima i objasnio im šta se desilo”, kazao je Bulatović za “Vijesti”.

U inicijativi za obavljanje inspekcijskog nadzora, koju je on potpisao, stoji da treba da se “utvrdi da li je organ lokalne uprave, kao organ nadležan za poslove MZ, postupao saglasno odredbama Zakona o upravnom postupku prilikom donošenja rješenja za upis i promjene u Registru MZ”. Od inspekcije se traži i da utvrdi da su prekršeni propisi kada je za Skupštinu pripremana Odluka o davanju saglasnosti o izdvajanju sela Cerovica iz postojeće MZ “Liješnje”.

Predsjednik SO Vasilije Bulatović “Vijestima” je kazao da su prije davanja saglasnosti u lokalnom parlamentu dobili uvjeravanja od jednog odbornika da većina onih koje žive u Cerovici žele izdvajanje iz MZ “Liješnje”.

“Kako smo imali te informacije, postupili smo saglasno njima. Nakon davanja saglasnosti uslijedile su pritužbe, te je Bulatović donio potpise i informisao nas, kako tvrdi, da većina vlasnika imanja i mještana ne žele da se Cerovica izdvaja. U fazi smo provjere i jednih i drugih tvrdnji i odlučićemo u skladu sa zakonom i interesima onih koji žive na tom području”, objašnjava on.

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno iz Sekretarijata za društvene djelatnosti, poslove opšte uprave i kadrovska pitanja, oni su lani dva puta odbili inicijativu za Izdvajanje MZ, koju je tražio Incijativni odbor. Ta inicijativa je postala aktuelna, navodno, nakon što je Savjetu MZ “Liješnje” istekao mandat, pa izabran novi.

“Propušten je rok za žalbu na prvo rješenje Sekreterijata, pa su u decembru podnijeli istu incijativu, neznatno modifikovanu. Sekretarijat je odbio i tu inicijativu iz proceduralnih razloga, jer je o toj pravnoj stvari već pravosnažno odlučeno po Zakonu o upravnom postupku”, kažu u Sekreterijatu.

Prema propisima koji uređuju tu oblast, iz postojeće MZ može se izdvojiti dio ukoliko i dio koji se ne izdvaja može funkcionisati kao posebna MZ. U Sekretarijatu objašnjavaju da izdvajanjem Cerovice ostaju Višnje i Liješnje koje imaju svega desetak stanovnika.

Bonus video: