Brane zelenilo od investitora

U podne počinje drugi protest zbog najavljene gradnje u centru Podgorice, “Eurozox” čeka odobrenje glavnog gradskog arhitekte

8967 pregleda 4 komentar(a)
Označena stabla na parceli gdje je planirana gradnja, Foto: Alen Hadžović
Označena stabla na parceli gdje je planirana gradnja, Foto: Alen Hadžović

Drugi protest zbog najavljene investicije u centru Podgorice, na zelenoj površini, u dijelu grada iza hotela “Zija” (“Ziya”), biće održan danas u 12.00 sati.

To se navodi u pozivu koji je medijima u ime građana uputila Ivana Radulović.

U pozivu, pored ostalog, navode da je cilj okupljanja da se spriječi izgradnja zgrade na zelenoj površini, zaštita zelenih površina u centru Podgorice i stavljanje snage Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Nova varoš 2”, za koji navode da predviđa dalju devastaciju zelenih površina u centru grada.

“Nadležni iz grada su već konstatovali da je plan ‘Nova varoš 2’ ‘katastrofalan’ i da su Gorica i neki od najstarijih kvartova u Podgorici napadnuti sa svih strana. Postojećim planom je predviđena dalja betonizacija prostora, jer je rađen isključivo u interesu investitora, a nikako i građana Podgorice”, navode u pozivu.

Na protestu će, kako su dodali, od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, kojeg vodi Janko Odović, tražiti da reaguje “u što kraćem roku, kako se se ne bi desilo da se prostor uništi, a tek onda reaguje”.

“Kao što je bio slučaj na Zabjelu, u Beogradskoj ulici i slično. Tražićemo da se obustavi proces izdavanja dozvole za izgradnju ovog objekta, da se investitoru ako treba obezbijedi zamjenska parcela na kojoj bi gradio ili da se nađe neki drugi način. Tražićemo da se plan ‘Nova varoš 2’ stavi van snage i da se izvrši revizija istog. Naravno, da proces bude transparentan i da građani budu uključeni ne samo formalno već i suštinski”, piše u pozivu.

Prethodna Vlada je, kad je na čelu nadležnog resora bila Ana Novaković Đurović, na sjednici u januaru prošle godine donijela odluku o izradi izmjena i dopuna DUP-a “Nova varoš 2” u Podgorici i odluku o određivanju rukovodioca izrade izmjena i dopuna DUP-a.

“DUP ‘Nova varoš 2’ u Podgorici zahvata značajan dio padina brda Gorica, koje su opterećene intenzivnom gradnjom stambenih i stambeno-poslovnih objekata, a kako je riječ o spomeniku prirode, potrebno je kroz izmjene i dopune ovog planskog dokumenta korigovati postojeće plansko rješenje”, saopštili su tada iz Vlade.

Na prvom protestu 9. decembra prošle godine, organizatori su saopštili da je u planu da se gradi zgrada iza hotela “Zija”, “na zelenoj površini i na dosadašnjem parkingu ‘Montenegro airlinesa’”, na parcelama 2322/3 i 2322/4, katastarska opština Podgorica II.

“Parcela je nekada bila u vlasništvu ‘Zetatransa’, a od 2010. je u vlasništvu Demokratske partije socijalista (DPS). Ta partija je nedavno parcelu prodala izvođaču, firmi ‘Eurozox’ za milion eura”, rekli su tada organizatori protesta.

Prema podacima iz katastarske evidencije, ugovor između DPS-a i “Eurozoxa”, za kupovinu tih parcela, zaključen je u 4. avgusta prošle godine. Dan prije, Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada dao je saglasnost na urbanističko-tehničke uslove, na zahtjev koji su 24. jula podnijeli DPS i Danilo Ratković iz te partije. Saglasnost je potpisala rukovoditeljka sektora Zorica Rakčević.

“Eurozox” je zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta službi glavnog gradskog arhitekte dostavio 14. septembra 2023. Zahtjev su uputili za objekat bruto građevinske površine do 3.000 metara kvadratnih, na lokaciji katastarskih parcela 2322/3, 2322/4 i 2322/6 KO Podgorica II (dio UP 18, zona A).

Bonus video: