Podaci o rashodima u budžetu Opštine Kolašin: Za hranu i putovanja više nego skromno

Od planiranih oko 10.000 eura za službena putovanja kolašinskih funkcionera , za devet mjeseci potrošena polovina. Približno isti iznos bio planiran i za troškove reprezentacije, ali je od januara do septembra lani potrošeno oko 3.000 eura

9661 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Sudeći prema dostupnim podacima o rashodima u budžetu Opštine, do septembra prošle godine, funkcioneri kolašinske lokalne uprave bili su štedljivi kada je riječ o troškovima za reprezentaciju i službena putovanja.

Tako je od planiranih oko 10.000 eura za službena putovanja, za devet mjeseci, potrošena polovina. Približno isti iznos bio je planiran i za troškove reprezentacije, ali je od januara do septembra lani potrošeno svega oko 3.000 eura. U istom periodu potrošeno je manje od polovine iznosa za gorivo, koji je bio planiran na 23.000 eura. Međutim, manje štedljivi su u opštinskoj adminstraciji bili kad je riječ o komunikacijskim uslugama, pa je tokom devet mjeseci potrošeno 15.260 eura od, za cijelu godinu planiranih, nešto više od 15.000 eura.

U Službi predsjednika Opštine za devet mjeseci na službena putovanja u zemlji i inostranstvu, potrošili su nešto više od 1.700 eura, što je tek polovina iznosa planiranog za cijelu 2023. godinu. U toj službi rashodi za reprezentaciju za isti period bili su oko 1.800 eura, to jest nešto više od četvrtine planiranog godišnjeg iznosa.

Funkciju predsjednika Opštine tada je obavljao Vladimir Martinović (Demokrate), a u njegovom kabinetu bili su i potpredsjednici Vasilije Ivanović (Pokret Evropa sad) i Miodrag Bulatović (Socijalistička narodna partija).

U Službi Skupštine tokom devet mjeseci minule godine na službena putovanja potrošili su devetinu planiranog godišnjeg iznosa, odnosno svega 142 eura, a za reprezentaciju polovinu od planiranih 1.500 eura. Predsjednik kolašinske Skupštine je Vasilije Bulatović, a sekretarka Anđela Vuković. Oboje su kadrovi Demokratskog fronta (DF).

Troškovi za službena putovanja glavne administratorke Lidije Lašić i njenih saradnika su minimalni, pa za devet mjeseci iznose svega 18 eura. U toj službi nijesu imali troškova za repezentaciju, a rashodi za gorivo su samo 40 eura.

Na gorivo i reperezentaciju nije bilo troškova ni u Sekreterijatu za zaštitu životne sredine, na čijem je čelu Mile Glavičanin. Daleko ispod planiranog iznosa rashodi po tom osnovu su i u ostalim sekretarijatima.

Trend smanjivanja troškova funkcionera za gorivo, službena putovanja i reprezentaciju, počeo je 2011, kada je na čelu Opštine bio Darko Brajušković (DPS). Prije njegovog mandata, bar prema podacima koji su dospjeli do javnosti, bilo je slučajeva da funkcioneri na hiljade eura novca građana ostavljaju za jelo i piće u kolašinskim restoranima. Dešavalo se i da rashodi za gorivo u opštinskoj adminsitraciji samo za tri mjeseca budu preko 150.000 eura.

Ceh DPS vlasti: Više od 100.000 eura u jednom restoranu

Koalicija Demokratske partije socijalista i Grupe građana prije deceniju i po javnosti je bila poznata po bahatom trošenju novca građana, a samo u jednom kolašinskom restoranu za godinu funcioneri su pojeli i popili preko 100.000 eura. Za samo četiri mjeseca 2008. godine opštinski službenici iz te koalicije za gorivo su potrošili 250.511 eura.

Praksu štednje novca građana, kada je riječ o troškovima funkcionera za gorivo, službena putovanja i hranu i piće, ustanovila je prije četiri godine vlast koju su činili DF, SNP i SDP, kada je na čelu Opštine bila Željka Vuksanović. Tako su, na primjer, 2016. godine, ukupni troškovi za gorivo kolašinske administracije sa službama bili svega 12.000. Svi funkcioneri izvršne vlasti te godine za reprezentaciju su potrošili oko 1.000, odnosno 700 eura manje od planiranog.

Rasipništva, po tom osnovu, nije bilo ni tokom mandata predsjednika opštine Milosava Bata Bulatovića i Marte Šćepanović.

Bonus video: