CGO: Minimalni standardi u zaštiti ličnih podataka još uvijek nedostižni

Građanke i građani još uvijek dominantno ne prepoznaju važnost zaštite podataka o ličnosti, ali i da se nivo odgovornosti onih lica koji rukuju ličnim podacima nije značajno unaprijedio, kazao je Nikola Obradović

6081 pregleda 1 komentar(a)
Obradović, Foto: CGO
Obradović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, povodom Međunarodnom dana zaštite podataka o ličnosti, ocijenio da su minimalni standardi u zaštiti ličnih podataka u Crnoj Gori još uvijek nedostižni.

Navode da građanke i građani još uvijek dominantno ne prepoznaju važnost zaštite podataka o ličnosti, ali i da se nivo odgovornosti onih lica koji rukuju ličnim podacima nije značajno unaprijedio.

"Crna Gora ponovo ovaj dan obilježava u ambijentu koji karakterišu nedovoljno osnaženi kapaciteti organa čija je obaveza da se brinu o efikasnom sprovođenju zakona kojim se uređuje oblast zaštite podataka. Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) nije dovoljno proaktivna u dijelu obezbjeđivanja sprovođenja i poštovanja zakona, ali ni u informisanju državnih i privrednih organa, kao najčešćih rukovalaca ličnih podataka, o onome što su njihove obaveze, niti građanki i građana o onome što su njihova prava i kako da ih zaštite", saopštio je asistent na programima u CGO-u Nikola Obradović.

Proaktivna uloga AZLP-a, dodaje, izostala je i uoči i nakon održavanja prošlogodišnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koje "već tradicionalno prati i širok obim zloupotrebe ličnih podataka birača".

"Nakon što je javnost informisana o brojnim primjerima povrede Zakona od strane predsjedničkih kandidata, a prilikom prikupljanja potpisa podrške, CGO je inicirao nadzore kod podnosilaca kandidatura svih sedam predsjedničkih kandidata. Ovi nadzori, nažalost, nisu poslužili AZLP-u kao prilika za identifikaciju suštinskih problema, već je fokus bio usmjeren isključivo na ispunjenje formalno-pravnih pretpostavki. To potvrđuje i činjenica da AZLP nije vidjela problem u tome što je jedan od predsjedničkih kandidata zadržao kopije listi sa potpisima podrške birača, iako je to u zapisniku uredno registrovala. Takođe, ni nakon gotovo godinu dana od ovih izbora, nadzor kod jednog od najkontroverznijih predsjedničkih kandidata, Jovana Radulovića, poznatijeg kao Jodžir, nije obavljen", navodi Obradović.

Ističe i da javnost nema odgovor na koji način političke partije dolaze do telefonskih brojeva birača, kao ni da li je u tom slučaju došlo do zloupotrebe ličnih podataka, dok reakcije državnih organa po tom pitanju izostaju.

"CGO upozorava na potencijalne zloupotrebe ličnih podataka tokom budućih izbornih ciklusa u Crnoj Gori, a s obzirom na čestu pojavu ovakvih incidenata tokom prethodnih izbora koji su prošli nekažnjeno. Stoga, pozivamo donosioce odluka da prepoznaju važnost problema i preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo poštovanje privatnosti. CGO apostrofira i potrebu za jačanjem zakonskih mehanizama i kapaciteta rukovalaca ličnih podacima, ali i češćima nadzorima, kako bi se adekvatno sankcionisale zloupotrebe ličnih podataka i osigurali odgovarajući pravni epilozi u slučajevima njihove zloupotrebe", kazao je Obradović.

Generalna uredba o zaštiti ličnih podataka (GDPR), podsjeća, nudi određena rješenja čija bi integracija u zakonski okvir doprinijela uspostavljanju boljih mehanizama. Brine, kako je kazao Obradović, što se u Crnoj Gori ne vidi spremnost za njenu primjenu, posebno ukoliko se uzmu u obzir trenutni izazovi u dosljednom sprovođenju postojećih propisa.

"CGO još jednom apeluje na sve relevantne aktere da zajednički rade na stvaranju bezbjednog ambijenta za građane i njihove lične podatke, a sve incidente pravovremeno i efikasno sankcionišu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: