NVO 35mm: Konačno usvojiti zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Iz NVO 35mm su u saopštenju, povodom 28. januara – Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, istakli da je važno jačanje povjerenja građana u korišćenje servisa koje pruža država i da privatnost i zaštita podataka u digitalnom okruženju predstavljaju jedan od stubova za taj proces

2432 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO 35 mm
Foto: NVO 35 mm

Zaštita i privatnost podataka temelj su ljudskih prava u digitalnom društvu, saopštili su iz nevladine organizacije (NVO) 35mm i pozvali na usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti u koji će biti transponovane odredbe Generalne uredbe o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

Iz NVO 35mm su u saopštenju, povodom 28. januara – Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, istakli da je važno jačanje povjerenja građana u korišćenje servisa koje pruža država i da privatnost i zaštita podataka u digitalnom okruženju predstavljaju jedan od stubova za taj proces.

„Ovu priliku koristimo da još jednom apelujemo na konačno usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti u koji će biti transponovane odredbe GDPR-a, gdje bi nam, u doba tehnologije u kojem su lični podaci neka vrsta „valute“, bio omogućen nivo zaštite ličnih podataka koji imaju građani Evropske unije“, kaže se u saopštenju.

Iz NVO 35mm su rekli da Crna Gora, iako ima regulative koje se tiču privatnosti i zaštite ličnih podataka, još nije usvojila taj zakon, čiji Nacrt već godinama čeka da dođe na „dnevni red“.

„Usvajanje tog zakona ujedno je i jedan od preduslova adekvatne zaštita ličnih podataka kada govorimo o harmonizaciji sa Aktom o digitalnim uslugama i Aktom o digitalnim tržištima koji nam slijede, a koji se, između ostalog, odnose i na transparentno dostavljanje i kontrolu podataka“, navodi se u saopštenju.

IZ NVO 35mm su kazali da je Izveštaj Evropske komisije u okviru poglavlja 10 istakao usporen napredak Crne Gore u oblasti digitalne transformacije.

Prema njihovim riječima, zaštita privatnosti podataka nije samo tehničko, već i suštinsko pitanje ljudskog dostojanstva.

„U kontekstu digitalne transformacije, značaj ove teme ne leži samo u zaštiti informacija, već u osiguravanju integriteta, slobode i jednakosti svakog pojedinca u digitalnom prostoru“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, uvažavanje digitalnih prava postaje ključno za očuvanje temeljnih ljudskih prava u modernom društvu.

Bonus video: