Mještani Ćemenaca tvrde da "Nik west" traži da se oslobode prostorije Doma i vrtića: "Ovo je rađeno samodoprinosima"

Mještani su počeli sa potpisivanjem peticije kojom žele da kompaniji ospore imovinu jer, kako tvrde, kompletan kupoprodajni proces se odvijao bez znanja mještana koji su gradili taj objekat i polagali pravo na njega

15602 pregleda 8 komentar(a)
Potpisivanje peticije, Foto: Svetlana Mandić
Potpisivanje peticije, Foto: Svetlana Mandić

"Dijete je čovjek važan", poručili su najmlađi stanovnici nikšićke Mjesne zajednice (MZ) Ćemenca, ali i odrasli, koji su se okupili ispred prostorija Doma te MZ i vrtića "Proljeće", jer tvrde da im vlasnik objekta, kompanija "Nik west" na čijem je čelu izvršni direktor Milan Kovačević, traži da se oslobode prostorije i Doma i vrtića.

Mještani su počeli sa potpisivanjem peticije kojom žele da pomenutoj kompaniji ospore imovinu jer, kako tvrde, kompletan kupoprodajni proces se odvijao bez znanja mještana koji su gradili taj objekat i polagali pravo na njega.

"Tražimo da nadležni organi utvrde ko je, kako i kada uspio da proda nešto što nikad nije bilo njegovo i da nam poručuje da će nas i djecu iz vrtića izbaciti vani, na ulicu. Sa ovog mjesta mu poručujemo da nećemo tako lako pustiti da nam otmu ono što su naši pradjedovi, djedovi, očevi i svi mještani MZ Ćemenca znojem i trudom izgradili i ostavili nama. Nećemo dozvoliti da se naša djeca ostave bez vaspitne ustanove i da se izbace na ulicu, da MZ ostane bez svoje kancelarije, da neko ko je ovo oteo ne bude kažnjen. Nećemo dozvoliti da se oproste silne hipoteke i novci koji su uzeti na račun ovih objekata", poručio je Balša Blečić, predsjednik MZ Ćemenca.

Blečić
Blečićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima za prodaju objekta saznali su tek 2021. godine kada je kompanija "Nik west" pokrenula sudski spor.

"Zahtijevaju da se iselimo i napustimo objekat i da im nadoknadimo štetu za zadnjih 20 godina, jer tvrde da smo uzurpirali ove objekte. Zahtijevamo od nadležnih organa da sve ovo ispitaju. Objekat je 1977. godine gradio PTK i mještani Ćemenaca od svojih doprinosa. Tražimo i da nam opština Nikšić pruži pravnu zaštitu. Vrtić je ovdje više od 30 godina i poručujemo im da će biti još bar 130 godina", istakao je Blečić i dodao da su spremni da protestuju ispred svih nadležnih institucija u Crnoj Gori.

Sa mještanima je bio i Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić, koji je obećao da će Opština, koliko je u njenoj moći, uraditi sve da se zaštiti interes najmlađih mještana Ćemenaca.

"Ono što su mi usmeno saopštili saradnici iz Opštine jeste da je proces oko imovine završen 1992. godine i da vrtić kada je ušao 1994. godine da je već tada sve bilo završeno oko vlasništva. Ovo ćemo još provjeriti. MZ i vrtić su sve ove godine bili savjesni držaoci, međutim neko je 20 godina ćutao i čekao 2021. godinu da pokrenu sve ove stvari i da 'krene' na djecu Ćemenaca, što je posebno tužno u ovoj priči. Ovo je javni interes i ne smijemo da dozvolimo da bilo ko iseli vrtić iz ovih prostorija. Razgovaraću i sa predstavnicima Ministarstva prosvjete da vidimo šta imaju od dostupnih dokumenata i onda ćemo vrlo brzo doći do pojašnjenja čitave ove situacije. U samom sporu između vlasnika i vrtića, Opština nema ingerencije, ali stojimo na raspolaganju da se situacija razjasni i da se otkrije ko i na kakav način je upravljao onim što je bila imovina svih građana", poručio je Kovačević i istakao da je i njegov djed, zajedno sa ostalim mještanima Ćemenaca, gradio pomenuti objekat.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

"Ako bi vidjeli da bi tužbe potrajale godinama, da bi zaštitili djecu vidjeli bi da se proglasi javni interes, da se vrtić sačuva, a onda bi putem sudova i pravno nastavili borbu. Ono što je najvažnije je da će djeca ostati u ovom vrtiću. Čeka nas borba u kojoj smo svi zajedno i drago mi je da smo svi zajedno u ovome i ovo je garant da ćemo istrajati i da će sve biti kako treba i pravično", poručio je Kovačević.

Radovan Adžić, koji je bio predsjednik režijskog odbora za izgradnju Doma i učesnik gradnje, kazao je da bi bila katastrofa da objekat pripadne nekom ko u njega nije uložio ništa.

"Ovo su svojim trudom, svojim znojem uradili mještani, koji su u to vrijeme školovali djecu, pravili kuće, a odvajali samodoprinos, jer ovo je rađeno samodoprinosima", rekao je Adžić i pokazao spisak star 46 godina sa imenima svih učesnka u gradnji objekta i dnevnicama koje su u to vrijeme primili.

Adžić
Adžićfoto: Svetlana Mandić

"Mi imamo ugovor sa PTK iz 1977. godine i po tom ugovoru je podijeljena imovina između nas i PTK po pola. Nama je pripao Dom i tzv. TV i šah sala, njihova je bila samoposluga i magacinski prostor", objasnio je Adžić.

Bivši predsjednik MZ, Momir Mijović, kaže da je bio na čelu Mjesne zajednice kada je krenuo sudski spor sredinom 2021. godine.

"Išao sam na suđenja, tražio osnov upisa, ali nijesam mogao da ga dobijem jer sud nije želio da se bavi prethodnim stanjem, nego je samo išao po zvaničnim podacima iz katastra u kojem se imovina vodi na NIK west", kazao je Mijović.

Mijović
Mijovićfoto: Svetlana Mandić

Podršku protestu pružilo je i osoblje vrtića "Proljeće".

"Naša vaspitna jedinica ove godine proslavlja 30. rođendan zahvaljujući mještanima koji su je svojim rukama izgradili zajedno sa Opštinom i darovala djeci Ćemenaca. Svake godine se ovdje upiše od 80 do 90 djece. Imamo 11 zaposlenih i odjednom se pojavi čovjek koji tvrdi da je vlasnik i traži od nas da iselimo. Pošto je objekat pod sporom ne možemo da konkurišemo za projekte kako bi se objekat renovirao. Zajedno ćemo sa roditeljima djelovati i ako bude potrebno zajedno sa njima ćemo radikalizovati proteste", kazala je Dragana Lalić, koordinatorka vaspitne jedinice "Proljeće".

Lalić
Lalićfoto: Svetlana Mandić

U Mjesnoj zajednici Ćemenca živi oko tri hiljada stanovnika, dok je u vrtiću oko 85 djece.

Iz "Nik westa" poručili da jedino mogu da garantuju da djecu niko neće iseliti iz vrtića

Iz firme "Nik west" su "Vijestima" kazali da oni nijesu kupili pomenuti objekat i zemljište već da su pravni nasljednici istog.

"Prvo je bila firma PTK, zatim Maloprodaja, i na kraju Nik west, dioničarsko društvo. Pošto se mijenjao broj vlasnika, odnosno dioničara, tek se 2013. godine krenulo sa promjenom svojinske strukture i postupak je trajao nekoliko godina, da bi 2021. pokrenuli sudski spor i tražili nešto što je naše. Isti ovakav problem imamo u još dva-tri slučaja", kazali su iz te kompanije.

Tvrde da je sud angažovao vještaka da "uradi genezu kompletnog slučaja oko imovine" i da je on to uradio, a da će naredne sedmice biti donesena presuda u vezi spora koji se vodi duže od dvije godine.

"Jedina instanca koja treba da o svemu ovome presudi je sud. Vrtić, odnosno Ministarstvo, je prije 10-15 godina kupio dio objekta od oko 50 kvadrata i to uknjižio na svoje ime. Ostalo, 130 kvadrata kao i zemljište oko objekta je naše vlasništvo. Mi smo prije dvije-tri godine vrtiću predložili da otkupi preostalih tridesetak kvadrata i to po povlašćenoj cijeni i oni su bili zainteresovani, ali zbog promjene Vlada to se nije dogodilo. U svakom slučaju, jedino što možemo da garantujemo je da će vrtić i dalje biti tu i da djecu niko neće maći iz njega, a na resornom Ministarstvu je da odluči da li žele da kupe tih tridesetak kvadrata ili da plaćaju zakup", poručili su iz kompanije "Nik west".

Bonus video: