Jevrejska zajednica: Prelević jedini priznati vrhovni rabin, Edelkopf ne posjeduje ovlašćenja

"Izražavamo naše neslaganje sa svim govorima i javnim nastupima gospodina Edelkopfa, te ističemo da Jevrejska zajednica Crne Gore ne priznaje njegov autoritet", navodi se u saopštenju

4660 pregleda 11 komentar(a)
Luciano Moše Prelević, Foto: Jevrejska zajednica Crne Gore
Luciano Moše Prelević, Foto: Jevrejska zajednica Crne Gore

Jevrejska zajednica Crne Gore je saopštila da je Luciano Moše Prelević jedini zvanični i priznati vrhovni rabin Crne Gore i da Ari Efelkopf, koji se tako predstavlja, nije dio njihove zajednice, niti je priznat kao vrhovni rabin od strane Jevrejske zajednice.

Naglasili su da je poštovanje prema religijskim titulama od suštinske važnosti, a da korišćenje titule "vrhovni rabin" izvan formalnih priznanja može izazvati nesporazume i povrede tradicije.

"U cilju očuvanja integriteta i pravilnog informisanja javnosti ističemo da gospodin Ari Edelkopf pripada i predstavlja organizaciju HABAD, ali nije dio naše zajednice niti posjeduje ovlašćenja koja bi ga kvalifikovala kao vrhovnog rabina Crne Gore. Izražavamo naše neslaganje sa svim govorima i javnim nastupima gospodina Edelkopfa, te ističemo da Jevrejska zajednica Crne Gore ne priznaje njegov autoritet", navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednica i potpredsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan i Slaven Radimiri Levi.

Bonus video: