Pumpali plate izmišljajući pacijente: Fond otkrio nepravilnosti u Stomatološkoj poliklinici KC

Na naplatu državi stizali navodno fiktivni izvještaji pripravnih oralnih hirurga, koji su primali enormno veće zarade u mjesecima državnih i vjerskih praznika

54727 pregleda 156 reakcija 90 komentar(a)
Stomatološka poliklinika Kliničkog centra, Foto: Đorđe Cmiljanić /PR Centar
Stomatološka poliklinika Kliničkog centra, Foto: Đorđe Cmiljanić /PR Centar

Fond za zdravstveno osiguranje utvrdio je brojne nepravilnosti tokom vanredne kontrole u Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra (KC), nakon prijave da pojedini oralni hirurzi upisuju lažne pacijente kao hitne intervencije tokom pripravnosti.

Vanredna kontrola, prema dokumentaciji dostavljenoj Sindikatu doktora medicine (SDM) i “Vijestima”, obavljena je krajem novembra prošle godine, nakon što je ljekarka zaposlena u Stomatološkoj poliklinici prijavila da toj ustanovi na naplatu stižu fiktivni izvještaji pripravnih oralnih hirurga, koji su primili enormno veće zarade, posebno u mjesecima državnih i vjerskih praznika.

Iz Stomatološke poliklinike stizali fiktivni izvještaji (ilustracija)
Iz Stomatološke poliklinike stizali fiktivni izvještaji (ilustracija)foto: Đorđe Cmiljanić/ Pr Centar

O slučaju je obaviještena uprava KC, koja, tvrdi zaposlena, nije preduzela ništa da slučaj istraži i sankcioniše.

Zato je i Ministarstvu zdravlja krajem prošle godine dostavljena prijava da su direktorica KC Ljiljana Radulović i direktorica Stomatološke poliklinike Snežana Ražnatović omogućile pojedinim ljekarima protivzakonitu materijalnu korist i zloupotrijebile službeni položaj.

Bez uputa izabranog stomatologa

Nepravilnosti i nezakonitosti na Stomatološkoj poliklinici nadležnim institucijama prijavila je bivša direktorica dr Marija Antunović. Ona je sa te pozicije nezakonito smijenjena, što je utvrdio Viši sud u septembru prošle godine. U dopisu Ministarstvu zdravlja prošlog mjeseca, Antunović naglašava da njen potez nije posljedica ličnog animoziteta prema bilo kome, već da joj stručni, naučni i akademski integritet nijesu dozvolili da prećuti zloupotrebe u radu “direktorice i njenog tima”.

U dopisu Ministarstvu, Antunović objašnjava navodni mehanizam korupcije u pripravnosti pojedinih kolega, kroz zloupotrebu službenog položaja Radulović i Ražnatović.

“Ovdje se radi o činjenici da izvještaji pripravnih oralnih hirurga koji su slati Fondu na naplatu uglavnom nijesu sadržavali uput od izabranog stomatologa, niti akt protokolisanja - zavođenja pacijenata u Urgentnom centru, pa su velikim dijelom na naplatu slati lažni izvještaji”, navodi ljekarka.

Ona pojašnjava da u izvještajima pojedinih oralnih hirurga ne postoje podaci ko je, kada i zbog čega uputio pacijenta, a ne postoje ni datumi kontrole.

“Ako se zna da se u pripravnosti primaju samo urgentna stanja u stomatologiji, a to su stanja koja ugrožavaju život pacijenata (apsces ili flegmona), upravo takva, po život opasna stanja niko nije kontrolisao u KC, jer u izvještajima pojedinih hirurga nema datuma kontrolnih pregleda, kao što ga nema ni u programu HELIANT za iste pacijente”, navela je Antunović u dopisu nadležnima.

Ona pojašnjava da su pojedine kolege u pripravnost zakazivali kontrolne preglede svojih pacijenata, što je protivzakonito, jer se u pripravnosti primaju samo urgentna stanja, a Fond je uredno plaćao i takve, navodno hitne, intervencije.

Zloupotrebe počele u oktobru 2021.

Ljekarka Antunović nadležnima je ukazala da su, prema njenoj procjeni, tokom protekle dvije godine, na osnovu fiktivnih pacijenata od Fonda, iz državnog budžeta, otuđena značajna novčana sredstva.

Ministru zdravlja, Vojislavu Šimunu, predočila je da izvještaj o kontroli Fonda pokazuje da su dva oralna hirurga u timu sa glavnom sestrom, za samo sedam mjeseci prošle godine u pripravnost “primili” 49 pacijenata, a tri druga oralna hirurga ukupno 17, za isti period.

“Takođe, ova dva oralna hirurga su stalno radili za vrijeme praznika i baš u tom periodu imali enormno veliki broj pacijenata, sve bez uputa, protokolisanja u Urgentnom centru”, navodi ona.

Ljekarka sumnja da su njene kolege slobodno otključavale zgradu Stomatološke poliklinike, upisivali po jedinstvenom matičnom broju građanina (JMBG) fiktivne pacijente, da bi na osnovu lažnih izvještaja dobijali velike dodatke na platu.

U redovnom radnom vremenu oralnih hirurga, prosjek pacijenata po ljekaru na dnevnom nivou je oko pet. Uvidom u platne liste ljekara, dobijenih putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama, uočava se da je po osnovu pripravnosti, hitnih intervencija za vrijeme praznika i prekovremenog rada u ambulanti pojedinim ljekarima isplaćivana nadoknada između 500 i 1.000 eura, nekad i više.

Navodi primjer rada jednog tima, koji je za 48 sati, tokom dva dana praznika - 13. i 14. jula, prema izvještaju, čak 29 sati radio hitne intervencije u pripravnosti za sedam pacijenata. Navodi da su takozvani pacijenti većinom zakazivani u dane praznika jer od tih sedam pacijenata, čak njih pet je primljeno na zakazane kontrolne preglede koji traju pet do deset minuta, ali je u izvještaju ljekara tih pet kontrola prijavljeno i obračunato kao 21 prekovremeni sat rada... U utvrđenim nepravilnostima Fonda stoji da “uz dostavljene izvještaje dežurnih ljekara, potpisane od strane oralnih hirurga koji su bili pripravni, nije dostavljen odreden broj izvještaja ljekara specijaliste o pruženoj usluzi”. Dakle, tvrdi ljekarka, u Heliant programu koji koristi KC, ne postoje izvještaji o pruženoj usluzi pojedinim pacijentima koje ljekari navode u svojim izvještajima o broju pruženih usluga.

Antunović tvrdi i da program Heliant pokazuje jasno vrijeme štampanja izvještaja, pa se i tokom kontrole, u slučaju jednog ljekara u januaru prošle godine, jasno vidi da su u roku od pet minuta odštampana dva izvještaja, a prijavljeno je osam sati rada.

“Sumirajući sve podatke iz izvještaja Komisije Fonda, kao i uvidom u izvještaje oralnih hirurga u pripravnosti preko Heliant programa, a na osnovu cjenovnika usluga u pripravnosti (15 eura po satu za hitne intervencije, a 25 eura po satu za hitne intervencije praznikom), može se zaključiti da su opisanim koruptivnim mehanizmom... otuđena značajna sredstva u iznosu od više hiljada eura za osam mjeseci 2023. na račun pojedinih ljekara i srednjeg medicinskog kadra”, zaključuje Antunović.

Na taj način, mjesečne zarade pojedinim oralnim hirurzima su uvećavane sa 2.000 na 3.000-3.500 eura, pojašnjava ljekarka na osnovu platnih lista i dostupnih podataka iz Helianta.

Ona tvrdi da je Uprava odluku o pripravnosti oralnih hirurga donijela u oktobru 2021. što je, uz nedostatak protokola, omogućilo zloupotrebe u čitavom, skoro dvogodišnjem periodu.

Poređenja radi, pojašnjava da je u periodu njenog rukovođenja, za sedam mjeseci rada na Stomatološkoj poliklinici, u pripravnosti oralnih hirurga urađeno manje od pet pacijenta.

Nema evidencije, izvještaji neusaglašeni

Prema izvještaju Fonda, u Poliklinici KC kontrolisano je obavljanje pripravnosti ljekara na Odjeljenju oralne hirurgije za prvih devet mjeseci 2023. Piše da kontrolorima nijesu date na uvid liste prisutnosti na poslu zaposlenih na odjeljenju oralne hirurgije iz kojih bi se vidjelo redovno radno vrijeme, prekovremeni rad i rad za obavljanje hitnih intervencija iz pripravnosti, ali i da ne postoje evidencije u Urgentnom centru o pozivanju iz pripavnosti oralnih hirurga od početka 2023. do 1. avgusta iste godine.

Fond je utvrdio da ne postoji protokol hitnih intervencija, već se podaci o pacijentima i pruženim uslugama za vrijeme pripravnosti zavode u pojedinačnim protokolima oralnih hirurga.

Kontrola je pokazala i da u periodu januar-avgust 2023. ne postoje akta prijemne ambulante Urgentnog centra iz kojih se vidi ime pacijenta, broj ambulantnog protokola, vrijeme dolaska pacijenta u Urgentni centar i kopije izvještaja specijaliste Urgentnog centra.

Među utvrđenim nepravilnostima je i to što uz dostavljene izvještaje dežurnih ljekara, koje potpisuju oralni hirurzi koji su bili pripravni, nije dostavljen određeni broj izvještaja ljekara specijaliste o pruženoj usluzi.

“Izvještaji o prekovremenom radu, izvještaj o odsutnosti sa posla, izvještaji dežurnih ljekara, kao i izvještaj o redovnom radu nijesu usaglašeni”, piše u izvještaju Fonda.

Ta ustanova sačinila je i niz preporuka, te uputila početkom decembra dopis KC-u, traživši izjašnjenje, ali i urgenciju tri dana kasnije. Međutim, odgovor, kako se tvrdi u dopisu ljekarke Antunović ministru zdravlja, nijesu dobili.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Dijalozi.me - servis po mjeri građana”, koji realizuje Sindikat doktora medicine Crne Gore, a koji je podržan kroz program “OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M’BASE”, koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost autora i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

Bonus video: