Pripreme za obustavu nastave: Zaposleni u prosvjeti potpisuju izjave o štrajku

Prema Aktu o minimumu procesa rada Sindikata prosvjete, u koji su “Vijesti” imale uvid, zaposleni u prosvjeti, u osnovnim i srednjim školama, tokom minimuma procesa rada dužni su da budu u školi četiri sata, bez izvođenja nastave

56333 pregleda 227 reakcija 129 komentar(a)
Bez održavanja nastave za vrijeme štrajka (ilustracija), Foto: nema
Bez održavanja nastave za vrijeme štrajka (ilustracija), Foto: nema

Sindikat prosvjete pripremio je tipske izjave za svoje članove, prema kojima zaposleni u prosvjeti treba da potpišu da svojom slobodnom voljom stupaju u generalni štrajk.

U dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se izjava podnosi na osnovu Zakona o štrajku, Statuta Sindikata prosvjete i odluke Glavnog odbora te strukovne organizacije od 22. januara ove godine.

Glavni odbor Sindikata donio je prošle sedmice odluku o minimumu procesa rada tokom štrajka, koji podrazumijeva da nema procesa nastave u osnovnim i srednjim školama, a da su nastavnici dužni da određeni period dana provedu u ustanovama, da se bave sređivanjem pedagoške dokumentacije, stručnim usavršavanjem i nekim aktivnostima.

Iz Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija nijesu odgovorili “Vijestima” kako komentarišu ovaj predlog i šta će učiniti ukoliko se Sindikat prosvjete odluči na štrajk, ali i na koji način to može uticati na učenike koji bi zbog štrajka morali da nadoknade nastavu.

Radno vrijeme nastavnicima od 8 do 12

Prema Aktu o minimumu procesa rada Sindikata prosvjete, u koji su “Vijesti” imale uvid, zaposleni u prosvjeti, u osnovnim i srednjim školama, tokom minimuma procesa rada dužni su da budu u školi četiri sata, bez izvođenja nastave.

“Nastavnici, stručni saradnici, saradnici u nastavi dužni su u minimumu procesa rada da obavljaju administrativno-tehničke poslove, sređuju pedagošku dokumentaciju, obavljaju aktivnosti na individualnom i kolektivnom usavršavanju (uređenje kabineta, zbirki, školskih radionica, vježbaonica, u vremenu od 8 do 12 časova”, piše u dokumentu.

Administrativno osoblje (sekretar, računovođa i drugi), prema odluci rade samo hitne i neophodne poslove sa strankama od osam do 12 sati.

U dokumentu piše da su vaspitači, nastavnici, saradnici, zaposleni na zdravstvenoj zaštiti, u ustanovama predškolskog obrazovanja dužni da obavljaju poslove prijema, smještaja, boravka, zdravstvene zaštite i ishrane djece od sedam do 14 sati, dok administrativno osoblje radi samo hitne i neophodne poslove sa strankama od osam do 12, kao u osnovnim i srednjim školama.

“Na ustanove u kojima se obavlja vaspitanje i obrazovanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, primjenjuju se odredbe ovog akta koje se odnose na ustanove osnovnog i srednjeg obrazovaja, a izuzetno od toga stave zaposleni su dužni da u minimumu procesa rada obezbijede prijem, smještaj, boravak, zdravstvenu zaštitu i ishranu djece, u punom radnom vremenu”, piše u dijelu akta koji se odnosi na resursne i obrazovne centre.

Roditelji apeluju da djeca ne trpe

Udruženje Roditelji juče je apelovalo na premijera Milojka Spajića, predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića i ministarku prosvjete, nauke i inovacija Anđelu Jakšić Stojanović da vode računa o interesima djece.

U dopisu nadležnima, tvrde, prenijeli su stavove roditelja “koji su veoma revoltirani najavama da će štrajkovati na način da se neće realizovati nastava, odnosno direktan rad sa djecom”.

“Sigurni smo da nema potrebe da vas podsjećamo koliko su i kako djeca izgubila u obrazovnom procesu posljednjih godina, a posebno od pojave korone, i da je nedopustivo da se sada i ova neslaganja između Sindikata i Vlade dešavaju “preko njihovih leđa”, piše u dopisu.

U Udruženju Roditelji smatraju da se ne smije dozvoliti da se izgubi više nijedan jedini dan školskog kalendara, kao ni nadoknade subotama.

“Osim što bi djeca, ni kriva ni dužna, nadoknađivala časove koje bi im neko ponovo ‘oduzeo’ mimo njihove volje, podsjećamo i da nadoknade časova uglavnom nijesu nadoknade u pravom smislu riječi jer se obično pretvore u izlete, dane sporta, kroseve, takmičenja i slično... Svako malo se govori o preobimnom gradivu koje nastavnici ne mogu da stignu da ispredaju, i ovakve situacije samo dodatno pogoršavaju aktuelnu situaciju, koja je, kada je riječ o obrazovanju u našoj zemlji, zaista poražavajuća”, zaključili su iz Udruženja Roditelji.

Sindikat: Organizator štrajka je Vlada

Sindikat prosvjete je juče, odgovarajući na apel Udruženja Roditelji, poručio da prosvjetni radnici ne ulaze u štrajk “jednostrano i tek tako”, već zato što je Vlada bez najave i razgovora odlučila da prekrši Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete, a posebno stavke koje se tiču uvećanja zarada svim zaposlenima za 10 odsto od 1. januara ove godine.

“Ovim štrajkom mi šaljemo jasnu poruku našoj i vašoj djeci da borba za pravdu i pravo uvijek može i mora biti na prvom mjestu, a nikako uzmicanje i popuštanje pred jačim. U ovoj priči koja liči na borbu Davida i Golijata, stekli smo utisak da ste više na strani Golijata – Vlade Crne Gore, koja ima moć, donosi i kreira budžet, predlaže i usvaja zakone i donosi obavezujuće odluke”, saopšteno je iz Sindikata.

Kazali su i da su saglasni da obrazovanju treba hitna reforma i da su u tom cilju organizovali štrajk upozorenja na početku ove školske godine...

“Štrajk je po Ustavu zagarantovano pravo svih radnika, a u Zakonu o štrajku se definiše kao prekid rada. Organizator ovog štrajka nije Sindikat, već Vlada, koja je grubo prekršila pravni poredak... Sindikat prosvjete je, bez obzira što smo u proceduri organizovanja štrajka, posvećen pregovorima do posljednjeg trenutka. Nažalost, dijalog bez druge strane, Vlade, ne može se valjano sprovesti”, zaključuju u saopštenju.

Higijeničari i domari dužni da rade

Za razliku od kolega, zaposleni u osnovnim i srednjim školama koji rade na poslovima održavanja higijene, domari, vozači, ložači, prema aktu o minimumu procesa rada za vrijeme štrajka rade puno vrijeme.

Za zaposlene na istim poslovima i magacionere, nabavljače i radnike na pripremi hrane u vrtićima predviđeno je uobičajeno radno vrijeme od sedam do 15 sati.

Bonus video: