Bijelo Polje: Formirana mješovita komisija za rješavanje rasta populacije pasa lutalica

Problem pasa lutalica odavno je veliki problem, Opština Bijelo Polje kreće u njegovo rješavanje

5704 pregleda 7 komentar(a)
Čopori pasa lutaju i centrom grada, Foto: Privatna arhiva
Čopori pasa lutaju i centrom grada, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljska Opština formirala je komisiju za rješavanje problema rasta populacije pasa lutalica. Formirana mješovita komisija od devet članova lokalnih službi, veterinarske ambulante i lovačke organizacije.

Bijelo Polje je, kao i većina drugih opština na sjeveru, suočeno sa ogromnim problemom pasa lutalica, koji nisu pod nadzorom zbog nepostojanja azila za pse, te predstavljaju zdravstveni, bezbjednosni, socijalni i ekološki problem. Na desetine napuštenih životinja slobodno šeta ulicama, a Komunalno preduzeće plaća brojne odštete građanima koji prijavljuju i napade na stoku. Protekle godine Komunalno preduzeće i Opština solidarno su isplatili 134.000 eura odštete građanima zbog napada pasa.

U toj sjevernoj opštini i dalje ne odvoze pse u azil u Beranama, gdje su ranije odvoženi, jer su kapaciteti prepunjeni,tako da se čopori pasa nalaze na svim djelovima opštine, pa i u centru grada. Veterinari i ljekari epidemiolozi više puta su upozoravali da među psima ima oboljenja koja se mogu prenijeti na ljude.

Iz Opštine napominju da prihvat pasa lutalica odbija i azil u Baru, zbog popunjenosti, čija je izgradnja koštala oko 600 hiljada eura za 80 pasa, a godišnje održavanje iznosi oko 170 hiljada eura. Vlada je 29. decembra prošle godine dala preporuku lokalnim samoupravama da do kraja prvog kvartala ove godine izrade lokalne planove za kontrolu pasa.

Iz Komunalnog preduzeća “Vijestima” je potvrđeno da i dalje nemaju saradnju sa beranskim azilom, sa kojim imaju potpisan ugovor za prihvat, jer zbog popunjenosti kapaciteta nemaju mogućnosti za prihvatanje novih.

Iz bjelopoljske Opštine “Vijesti” saznaju da je, u skladu sa zakonom i državnim programom za kontrolu populacije pasa, formirana mješovita komisija od devet članova, koju čine predstavnici Opštine, Komunalnog “Lim”, Komunalne policije, Veterinarske ambulante “Vet Sanus” i NVO “Lovačka organizacija”.

“Zadatak komisije da izradi lokalni program za kontrolu populacije pasa za područje opštine Bijelo Polje u skladu sa zakonom i državnim programom za kontrolu populacije pasa, zatim da u koordinaciji sa lokalnim i državnim organima zaduženim za tu oblast sprovede sve potrebne aktivnosti u cilju formiranja prihvatilišta za pse za teriroriju opštine, kao privremenog rješenja, dok se problem trajno ne riješi izgradnjom azila za pse”, kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Bonus video: