Sindikat Gimnazije "Slobodan Škerović": Vlada nedopustivo tumači GKU, odmah da se ispune sve obaveze

"Članovi Sindikata Gimnazije 'Slobodan Škerović' smatraju da bi proces kolektivnog pregovaranja i donošenje odluka o opštem zajedničkom interesu trebalo da uvaži stavove naše organizacije i omogući neposredno učešće najrazvijenije školske ustanove u obrazovnom sistemu Crne Gore"

4278 pregleda 2 komentar(a)
Gimnazija "Slobodan Škerović", Foto: Luka Zeković
Gimnazija "Slobodan Škerović", Foto: Luka Zeković

Tumačenje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) od strane Vlade Crne Gore smatramo nedopustivim gestom koji je neprihvatljiv oblik komunikacije s prosvjetnim radnicima, saopšteno je danas iz Sindikalne organizacije Gimnazije "Slobodan Škerović".

"Kao nastavnici u najznačajnijoj prosvjetnoj ustanovi u Crnoj Gori, zahtijevamo da se odmah ispune sve obaveze koje su precizirane Granskim kolektivnim ugovorom, a koje su sadržane u tabelama s koeficijentima zarada i koje su obje strane usaglasile", ističe se u saopštenju Sindikalne organizacije Gimnazije "Slobodan Škerović", povodom kako su kazali najnovijih događanja u obrazovnom sistemu Crne Gore u vezi sa sporom potpisnika Granskog kolektivnog ugovora.

"Članovi Sindikata Gimnazije 'Slobodan Škerović' smatraju da bi proces kolektivnog pregovaranja i donošenje odluka o opštem zajedničkom interesu trebalo da uvaži stavove naše organizacije i omogući neposredno učešće najrazvijenije školske ustanove u obrazovnom sistemu Crne Gore. Nesuglasice sa Sindikatom prosvjete Crne Gore i osporavanje značaja naše organizacije primjer su loše prakse koja traje već znatan vremenski period i očigledno rezultira vidljivim posljedicama", oiše u saopštenju Sindikalne organizacije Gimnazije "Slobodan Škerović".

Oni su dodali da česte smjene u strukturama Ministarstva prosvjete u crnogorskoj javnosti stvaraju uvjerenje o malom značaju ovog resora, a potom i sliku vidljivog grabeža u toku podjele postizbornog plijena raznim aktivistima u vidu značajnih radnih mjesta.

"Uz takav ambijent, dodatnu frustraciju za svakog prosvjetnog radnika predstavlja i neprimjeren odnos članova nove Vlade Crne Gore prema cjelokupnoj prosvjetnij zajednici, a on se najbolje očitovao pri planiranju Budžeta za 2024. godinu, kada nije iskazana potreba da se bilo ko obavijesti o činjenici da se Granski kolektivni ugovor za resor prosvjete neće poštovati, jer za ovaj – po svemu sudeći nebitan – resor nema potrebnih sredstava. Kao ljudi veoma značajnog životnog i radnog iskustva, koji se već decenijama trude da na najbolji mogući način u komplikovanim uslovima obavljaju svoju prosvjetnu dužnost, ovim putem javno iskazujemo čvrsto uvjerenje da će ovakav odnos Vlade prema profesiji kojoj je povjerena briga o mladom naraštaju i prema potpisom preuzetim obavezama imati izuzetno loše posljedice za cjelokupnu društvenu zajednicu, a posebno za mlade generacije. Zato je za početak novih i boljih odnosa neophodno bez odlaganja sprovesti sve članove Granskoj kolektivnog ugovora i nastaviti da zajednički poboljšavamo cjelokupan obrazovni sistem", poručili su iz Sindikalne organizacije Gimnazije "Slobodan Škerović".

Bonus video: